Sök och tryck på enter

Mälarens pärlor

Du behöver inte resa långt utanför huvudstaden för att få en skön semesterkänsla. Runt Mälarens glittrande vatten finns ett pärlband av smultronställen för salta bad, slottsutflykter och kulturupplevelser.

Sigtuna är välkänt för sitt arv och sin rika historia. Rikets första stad grundades runt år 980 av Erik Segersäll. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung. Runt om i Sigtuna finns mängder av runstenar som bland annat berättar om brytningstiden mellan hedendom och kristendom. För den historieintresserade finns även kyrkoruiner och slott att besöka. Skoklosters slott, vackert beläget på en halvö i Mälaren, är ett av Europas bäst bevarade barockslott. Sommartid kan du sjöledes åka båt hit från Stockholm, Sigtuna och Uppsala. Sommarstaden Sigtuna är en liten promenadvänlig idyll med vacker träbebyggelse. Här finns gott om mysiga gränder för att strosa runt i, restauranger och caféer. Missa inte att stanna till för en fika på Tant Bruns Kaffestuga. I Sigtunas äldsta trähus bjuds det på hembakade bröd och bullar för hela slanten i gammaldags miljö.

Linnéstaden

Ekoln är Mälarens nordligaste fjärd i vilken den drygt 80 kilometer långa Fyrisån mynnar ut. Det är Upplands längsta å och flyter rakt igenom hjärtat av Uppsala, landets fjärde största stad. 1477 grundades Uppsala universitet, Sveriges äldsta, och har sedan dess satt prägeln på Uppsala som i dag är en sprudlande universitetsstad. Under sommarmånaderna råder ett behagligt lugn över staden och det finns gott om sevärdheter och aktiviteter. Den gotiska Domkyrkan är en slående syn som majestätiskt tronar över stadssilhuetten. Inne i kyrkan ligger bland annat Gustav Vasa och Carl von Linné begravda. I 50 år levde och verkade Linné i Uppsala och det var här hans livsverk skapades. Hans avtryck på staden är alltjämt stort tre århundraden senare, inte minst i Uppsalas parker och trädgårdar. Botaniska trädgården, alldeles bakom Uppsalas pampiga slott, är en storstilad barockträdgård med lummig grönska året om. Här finns ett tropiskt växthus med banan, kaffe och orkidéer och i det 200 år gamla Orangeriet hittar du olivträd, fikon och Linnés lagerträd.

– Stadsträdgården är väldigt fin och på sommaren är det skönt att sitta nere vid ån. Det är ett av mina favoritställen. Här finns också olika evenemang för hela familjen vilket är väldigt trevligt, säger Sofie Blomgren.

Här finns ett också ett café samt friluftsteatern och utomhusscenen Parksnäckan där det hålls en mängd konserter sommartid. Vill du äta en bit mat kan du välja och vraka. I Uppsala blomstrar matkulturen med alltifrån ekologiskt och närproducerat till svensk husmanskost. Den matintresserade kan prova på en av de sex krogar som tagit plats i White Guide 2013. Eller spana in nyligen öppnade Aaltos, en hyllning till den italienska matkonsten och den världsberömde finske arkitekten Alvar Aalto, som också ligger bakom huset där restaurangen är belägen.

malaren-petra

Landets sjätte största stad Västerås är också en av våra äldsta med anor sedan över tusen år tillbaka tiden. Stadens domkyrka började byggas på 1200-talet och har sedan dess stått i centrum för det andliga livet, för utbildning och köpenskap i Västmanland. Den moderna kulturmiljön i Västerås består till stor del av hus byggda efter andra världskriget. Många av byggnaderna är k-märkta och skapar en unik kulturmiljö. Västerås har även tre praktfulla och unika slott. Engsö slott ligger strax utanför staden i vackra omgivningar. Det är känt över hela världen för sina spöken. Enligt legenden ska bland annat hovnarren Axel av Luxemburg som dog 1744 spöka här och sedan i höstas anordnas spökvandringar som berättar om slottets historia.

Utmed Tidö turistväg, en 34 km lång vacker rutt från Hallstahammar till Västerås, ligger både Strömsholms slott och Tidö slott. Strömsholms gula barockslott är byggt på en holme precis vid Kolbäcksån vid Mälarviken nära Eskilstuna och Västerås. I sommar kan du spana in utställningen om Prinsessans Estelles dop här som nyligen invigdes av mamma Victoria. Inne i centrala Västerås stad finns också Västerås slott som nu öppnar upp igen efter att ha varit stängt för renovering. Här satt Erik XIV fängslad i början av 1570-talet.

Varje sommar bjuder Västerås på två stora evenemang. I slutet av juni går Västerås City Festival av stapeln.

– Det är en stor stadsfestival då hela staden sjuder av liv och som passar för alla åldrar. Det blir livekonserter, kulturevenemang och knallar, berättar Pernilla Törngren på Västerås & Co.

Västerås är en riktig Mälarstad. Under sommaren finns det en mängd båtturer som tar dig ut i den vackra skärgården och de 300 olika öarna, bland annat barnens badparadis Östra holmen.

– Mälaren är mitt bästa smultronställe på sommaren. Jag tycker jättemycket om att bara vara i närheten av vattnet, att insupa den friska luften och ta lugna promenader. Dessutom finns det gott om caféer, restauranger, butiker och aktiviteter, säger Pernilla Törngren.

Vill du hellre njuta vid strandkanten är nyöppnade Frösåkers brygga ett hett tips. Vid det historiska centret med vikingar, levande eldar och vikingaskepp kan besökarna ta del av det fornnordiska livet genom att baka tunnbröd över öppen eld, tillverka egna rep eller äta gott från Västerås mat- och kulturakademi Gudagott. För den som inte får nog av Mälarens vatten finns två unika hotell. På undervattenshotellet Utter Inn bor du mitt i Västeråsfjärden och sover med fiskarna tre meter under vattenytan. Nya Ooops hotell är ett till synes sjunkande hus ute i skärgården och är liksom Utter Inn ett av konstnären Mikael Gensbergs projekt.

Historiens vingslag

Staden Strängnäs har en lång historia. Denna plats, där vägar på land och vatten korsade varandra och där människor möttes blev tidigt en viktig handelsplats. Sedan länge har staden även varit biskopssäte och den åttahundra år gamla domkyrkan högst uppe på kyrkberget dominerar i dag stadsbilden. De säregna byggnaderna i området runt kyrkan berättar om stadens gamla historia och skapar en unik miljö. Under sommaren ges dramatiserade vandringar varje torsdag då du får träffa biskopar, återuppleva kungavalet av Gustav Vasa den 6 juni 1523 och den stora stadsbranden 1871.

Mitt i Strängnäs ligger Grassagården, en av få borgargårdar i Sverige som finns bevarad på sin ursprungsplats. Den äldsta byggnaden är från tidigt 1600-tal. På gårdens café finns kaffe och hembakat som du kan avnjuta inne i den mysiga stugan eller ute i trädgården. De gamla kvarteren i Strängnäs visar hur det borgerliga samhället en gång i tiden såg ut. Njut av den välbevarade stadsbilden i området runt Gyllenhjelmsgatan, som enligt poeten Bo Setterlind ska vara Sveriges vackraste gata. I närheten hittar du också den gamla Väderkvarnen, byggd 1855 av holländsk modell.

Strängnäs är även samlingsplats för svensk försvarshistoria. På försvarsmuseet Arsenalen finns militärfordon från hela landet.

– Här kan du få en inblick i livet för människorna inom den svenska försvarsmakten. För de små besökarna brukar det lilla figurmuseet med tittskåp vara populärt. Det är ett besöksmål som passar hela familjen, berättar Anette Lilja på turistbyrån Strängnäs-Mariefred.

Mariefred, drygt tre mil från Strängnäs, är en riktig småstadsidyll med charmiga välbevarade trähus, små mysiga kvarter och unika butiker som inbjuder till shopping. Här finns även landets enda museum och konsthall med fokus på grafisk samtidskonst, Grafikens hus, som i sommar ger konstutställningen Jag har öppnat en dörr med Lisa Jonasson och Matti Kallioinen. Ta en paus mellan promenaderna på Callanderska gården, en gömd liten oas mitt i staden.

– Det donerades av släkten Callander och visar ett borgarhem från tidigt 1900-tal. Här finns också en trädgård där du kan sitta och njuta av en kopp kaffe på sommaren. Det är ett av mina smultronställen på sommaren, säger Anette Lilja.

Mariefreds historia går tillbaka till 1300-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som senare kom att bli det kungliga Gripsholms slott. Omslutet av Mälarens vatten tronar sig det välkända slottet över småstadsidyllen. En vandring bland de många salarna och vindlande gångarna tar dig med på en fyrahundraårig lång historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

– I sommar kan du åka hit på slottsutflykt direkt från Ekerö med båt. Eller hoppa på den gamla S/S Mariefred som i år gör sin 111:e säsong på samma sträcka. Ett tips är att åka båt ena sträckan och tåg och små ångtåg tillbaka, säger Anette Lilja.

Ett annat spännande och lite annorlunda slott hittar du ute på Selaön, Stallarholmen. Det ståtliga barockslottet Mälsåkers slott ritades av Nicodemus Tessin d.ä. och brann ner på 1940-talet. Efter många restaureringar är slottet nu öppet igen med konserter, visningar och utställningar. I sommar kan du se Ett drottningadöme i Mälardalen som skildrar änkedrottningen Hedvig Eleonoras drottningadöme på 1600-talet. I Stallarholmen har även ett centrum för hantverk vuxit fram i Gula Industrihuset med små butiker, gallerier och ett ekologiskt vedugnsbageri. Ett annat grönt alternativ är nyöppnade Hornuddens ekologiska trädgård, strax norr om Strängnäs. Här finns grönsaksodlingar, gårdsbutik, restaurang och café samt gästhamn och stugor för övernattning. I både Mariefred och Strängnäs finns det gott om mysiga boenden, alltifrån Gripsholms värdshus i Mariefred till herrgårdsboenden och mysiga B&B och vandrarhem.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − sex =