Sök och tryck på enter

Mäktiga naturupplevelser i Dalsland

Dalsland har en sagolikt vacker natur och är perfekt för utomhusaktiviteter; alltifrån dressinåkning och vandring till kanotturer och fiske.

Ett pärlband av stora och små sjöar breder ut sig i Dalsland och tillsammans med cirka 12 kilometer grävd kanal bildar de den 250 kilometer långa Dalslands kanal som sträcker sig från Vänern upp till norska gränsen.

– Här finns bland annat fantastiska möjligheter att paddla, berättar Gaby Karlsson Hain på Dalslands Turist. Längs med kanalen finns flera kanotcentraler som kan erbjuda såväl hyra av kanot och kajak som tillbehör och campingutrustning. Här finns både svåra utmaningar för vana kanotister och snällare paddlingsleder för hela familjen, med vindskydd, eldstad och ekologiskt WC.

Dalsland bjuder också på fantastiska sportfiskevatten och fina stugor nära vattnet. Här finns något för alla fiskare, både för den som är nöjd med att meta och den mer avancerade fiskaren.

Kanalens stora sevärdhet

Nils Ericsons akvedukt i Håverud är en fritt hängande bro där vattnet leds i en 33 ½ meter lång plåtränna ovanför forsen. När Dalslands kanal byggdes 1868 var Håverud den punkt som var det största hindret för en obruten vattenväg. Här fanns en ravin omgiven av höga bergiga stränder. Genom den smala dalgången med tvära branta sidor bildades en port genom vilken Håverudsströmmen störtar sig utför ett nära nio meters fall som mynnar ut i Upperudshöljen.

– I Håverud kan du gå ombord på någon av de tre passagerarbåtar som trafikerar kanalen för en tur på långsmala sjöar genom Dalsland vackra natur. Under den fem timmar långa turen till Bengtsfors passerar du inte mindre än 16 slussar. I Håverud kan du även prova på att blåsa glas hos glasblåsaren Johnny Persson eller smaka på det lokala laxrökeriets goda laxrätter, tipsar Gaby.

Den dalsländska vildmarken

– Vill du testa något riktigt annorlunda kan du hyra en dressin och trampa rätt ut i vildmarken. Även familjens minsta kan följa med då du även kan hyra en tandemdressin. Du kan välja mellan att göra en kortare tur eller att vara ute i flera dagar. Sträckan mellan Bengtsfors och Årjäng är en helt unik upplevelse, fortsätter Gaby.

För den som vill ta sig fram till fots finns det flera vackra vandringsleder att välja bland. Det mest kända strövområdet är Tresticklan Nationalpark som ligger beläget 20 kilometer nordväst om Ed. Här finns markerade leder på fyra till åtta kilometer. Skogen i området är unik. Den har fått sköta sig själv i över hundra år.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + åtta =