Sök och tryck på enter

Linn Söderström: Mitt Julbord

Nu är julbordens tid äntligen här och många är vi som längtar traditionella rätter som revbenspjäll, syltor, skinka och handrullade köttbullar. Men även denna kanske vår mest strikt traditionsbundna högtid, har utrymme för personlig tolkning.

 

Linn Söderlund, kock och ägare till Hemma hos Linn AB och aktuell i Kockarnas Kamp berättar om sitt förhållande till julmat.

– Jag är faktiskt inte jätteförtjust, men älskar numera sill. Det jag helst äter på julbordet är sill och en knäckebrödsmacka med gravad lax, tre köttbullar och en liten morotslåda.

Jag tycker egentligen att det är ganska konstigt att man äter så många olika rätter., fortsätter Linn.

– Om jag skulle göra julmat, skulle jag göra det på en tallrik och inte ha så många olika grejer, det känns lite orimligt. En dessert jag däremot brukar göra är ostkaka, med mycket mandel och körsbär.

Ett smartare julbord

Efter att ha jobbat med julbord i så många år, tycker Linn att det är tråkigt att vi slänger så mycket. Kanske kan vi hitta ett sätt att laga och äta lite smartare för att slippa att så mycket mat går till spillo.

-Mitt ultimata julbord skulle ha lite plock som förrätt, det skulle vara några få utvalda rätter som jag tycker om, som några sillar och kanske lägga till något grönt på det kalla bordet. Efter det, en god varmrätt och en dessert. Jag försöker få igenom det med resten av familjen, skrattar Linn.

Linns favoriter

Hon kan inte vara utan kålrotslådan eller morotslådan och blanda den gärna med smaker som skinka eller korv.

–  Och så ostkakan, den är absolut min grej som inte fås tas bort, säger Linn.

Hon tycker också att man bör lägga till mer grönt på julbordet

– Blir det för mycket kött, fett och salt, blir man alldeles för mätt.


Julbordets historia

Historiskt sett var julbordet en fest i överflöd som många säkert gick och längtade efter hela året. Julbordet har funnits med som tradition ända sedan vikingatiden men det var inte förrän under medeltiden som den kristna traditionen kom att prägla vårt sätt att fira jul. Då fastade vi från första advent, en köttlös tid där måltiderna framför allt bestod av gröt och lutfisk. Denna fasta bröts först på juldagen och sen lite senare på julaftonskvällen. Sen följde en tid av att unna sig och njuta av diverse delikatesser, som skinka, kalvsylta och julkorv. Köttbullarna gjord inte entré förrän på 70-talet.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =