Sök och tryck på enter

Längs vackra vägar

Det finns många vackra vägar i vårt avlånga land och med lite förberedelser och en miljösmart körteknik är du redo att rulla.

Innan du ger dig ut på vägarna bör du kontrollera bilens skick. Du bör t ex kolla lufttrycket i däcken och att det finns fungerande reservdäck. Fyll på med spolarvätska, olja och kylvätska. Om det blir en het sommar kan det även vara bra att ta med extra vatten till kylaren, tipsar Motormännen. En förstabandetskudde och viktiga telefonnummer bör också följa med i bilen.

– För långa resor kan det vara smart att planera för en tidig avfärd på morgonen och förbereda det mesta kvällen innan man ska åka, råder Karl von Schoultz, reseexpert på Motormännen.

Har man barn eller rastlösa själar med i bilen kan det även vara smart att ta med tidsfördriv i form av godis, leksaker, ljudböcker, spel och annat kul.

Tänk på miljön

Väl ute på vägarna kan det i dessa tider vara både ekonomiskt och miljömedvetet att köra klimatsmart, så kallad ecodriving.En vanlig missuppfattning är att det går långsamt att köra miljövänligt – så är det inte menar Gröna Bilister.

– En bättre planerad körning kompenserar för lugnare accelerationer och högre hastigheter. Dessutom gör en mjukare körning att du undviker olyckor och kan rädda liv. Och man sparar tid.

Några goda råd på vägen är att planera körningen, undvika häftiga inbromsningar, växla upp snabbt, köra på rätt växel och undvika tomgång.

Kolla upp försäkringen

Om du ska hyra bil i sommar, tänk på att vara ute i god tid. Det är ganska högt tryck hos uthyrarna under juni, juli och augusti. Boka helst före midsommar om du är ute efter en specifik typ av bil. Många uthyrare ger även rabatt om man bokar i god tid.

När det gäller den eviga frågan om försäkring råder Ronnie Brodin på Mabi Hyrbilar att man bör noga kolla upp vad som gäller. Man bör också gå igenom bilen ordentligt tillsammans med biluthyraren innan man gasar iväg. Man bör titta efter eventuellt några skador som stenskott i vindrutan, skrapskador, skador på stötfångare och fälgar, och att detta noteras på avtalet.Vid en olycka som t ex en krossad ruta bör man polisanmäla och skriva en skadeanmälan till hyrbolaget för att försäkringarna ska gälla. Tänk också på att i hyrbilsförsäkringen ingår inga egna attiraljer och de ersätts aldrig. De flesta hyrbilsbolag har också en jourtjänst man kan ringa om det uppstår några problem med bilen längs vägen.

– Glöm inte heller att ta reda på vad bilen drivs på så att du inte tankar fel eller blir stående där på bensinmacken och får ett tråkigt avbrott i semestern, tipsar Ronnie Brodin.

Vackra vägval

Vart man sedan styr kosan beror förstås på vad man vill uppleva men det kan vara väl värt att välja mindre vägar, både för att slippa långa köer på motorvägen och för att insupa vackra vyer. Tidigare genom åren har före detta Vägverket delat ut ”Vackra vägars pris” för att inspirera och uppmuntra alla som arbetar med vägar och gator att utveckla vackra och ändamålsenliga miljöer i tätorter och på landsbygd. Till vinnarna hör bland annat Nya Svinesundsbron mellan Sverige och Norge med ett unikt fjordlanskap under sig, Höga Kusten, det lilla vägnätet i Småland och Håverudsbron i Dalsland. Den sistnämnda blev belönad för att den respektfullt anpassats till den historiskt värdefulla miljön. Här korsas både lands-, järn- och vattenvägar och man kan se den imponerande Håverudsakvedukten byggd på 1800-talet.

Andra tips är Roslagens fina småvägar och Italienska vägen, länsväg 115, i Skåne som man nästan hör på namnet att den är vacker. Norr om Huskvarna kan du åka uppför eller nerför den berömda Gisebobacken, en ganska brant stigning på den gamla Grännavägen. Vid Gisebo kan man ta av västerut och följa Gripenbergsbanans gamla banvall till Vista kulle med sitt utkiksberg.

Norrskensvägen mellan Haparanda och Karesuando (väg 99) är också värd att rulla på. Ju längre norrut man åker desto glesare blir det mellan byarna och sen tar naturen helt över. Man kan stanna och fiska i Kukkolaforsen eller besöka Pajala.

En dos nostalgitripp får du om du väljer Tidernas väg mellan Uppsala och Ånge (272:an och 83:an). Vägen leder tvärs genom inlandet längs en åssträckning som användes som färdled redan under vikingatiden, över Uppsalaslätten, förbi historiska bruksorter, genom jordbruksmark och nära vackra hälsingegårdar.

Text Malin Anderson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − fem =