Sök och tryck på enter

Längs Inlandsbanans räls

Vandra i vacker natur, njut av kulinariska upplevelser och upptäck djurlivet i norr. Följ med på en resa till Midnattssolens land.

Inlandsbanan är den järnväg som sträcker sig från Kristinehamn i söder hela vägen upp till Gällivare i norra Norrland. Resan genom Sverige är unik och det är upp till resenären själv att välja inriktning. Vill du titta på den vackra landsbygden och slappna av med en bok i handen? Uppleva kultur i form av konstmuseer till hembygdsgårdar och historieutställningar? Vandra, paddla kajak eller bestiga berg? Allt är möjligt. Längs sträckan skiftar landskapet utanför fönstret från lummig lövskog i söder till kalfjäll, barrträd och vilda forsar i norr.

Konst, natur och gastronomi

I Mora får alla klassiska konstälskare sitt lystmäte stillat. Här finner ni nämligen det stora Zornmuseet med oljemålningar, akvareller, etsningar och skulpturer av Anders Zorn. I sitt hem, som nu är kallat Zorngården och är öppet för allmänheten, byggde Anders och Emma Zorn upp en fantastisk blandning av konst och konstverk från hela världen. Det internationella tar plats bredvid typisk dala-kurbits och möbler ritade av Herr Zorn själv. För den som vill komplettera konstens skönhet med naturens bör en vandring upp på Gesundaberget ingå i stoppet i Mora. Den franska Michelinguiden gav utsikten från toppen av Gesundaberget hela tre stjärnor!

Stämningsfulla toner

Stig av i Orsa om du vill få en musikupplevelse på vägen längs inlandsbanan. Till de populära konserterna för SVT-programmet “Moraeus med mera” säljer biljetterna snabbt slut, men med lite tur går det att få tag på i andra hand. Den ambitiösa gatumusikantfestivalen Orsayran är ett härligt och avslappnat alternativ. En dag i veckan från början av juli till början av augusti möts flera hundra musikanter och mångdubbelt fler besökare i ett härligt musikevenemang.

Njut av lokalproducerat

Östersund var Matlandet Sveriges huvudstad år 2011. I staden kan du få en känsla för matkulturen genom en gourmetrundvandring – annars ligger flertalet gårdsbutiker lite utanför centrum. Bland annat JämtTinas Havtorn i Slandrom där du kan fika bland de taggiga havtornsbuskarna och köpa hem saft, sylt och såser på de gyllene bären. Den som verkligen prioriterar sin gourmetmat kan ta en kvällsutflykt till restaurangen Fäviken Magasinet en timme från Östersund. Restaurangen är internationellt omskriven och en smakupplevelse i världsklass. Vill du istället få avslappnad förstahandsinformation om den lokala matkulturen och hur det är att leva i Östersund kan du boka en “hemma-hos-middag” hos familjer i staden. Maten som lagas har lokal anknytning och bokning sker genom www.visitostersund.se/aeta där värdfamiljerna presenteras.

Storslagen natur i Lappland

I Arvidsjaur kan du njuta i fulla drag av den ofantligt vackra naturen. Snöra på dig kängorna och vandra upp på Lillberget för den fina utsikten över samhället, till Lamburträsk för fågelskådning eller längs med Trollforsarna för närheten till vattnet. Om du hellre vill kan du testa att forspaddla i virvlarna. Kommer du till Arvidsjaur en fredag eller lördag kan en tur med det charmerande ångloket till Slagnäs säkert locka järnvägsfantasten.

Upptäck samernas historia

När du stiger av i Jokkmokk har du nått polcirkeln. Kommer du hit mitt i sommaren är en uppesittarkväll ett måste – det här är midnattssolens land. Uppe på Storknabben, ett par kilometers promenad från byn, har du den bästa utsikten över solens vandring över natthimlen. Jokkmokk etablerades som handelsplats redan på 1600-talet och är det fortfarande. Här, vid inkörsporten till världsarvet Laponia och den lappländska fjällvärlden har samerna levt sedan urminnes tider. För den som är intresserad av att lära sig mer om samekulturen rekommenderas det samiska riksmuseet Ájtte.

Gällivare är slutstation för Inlandsbanan. Kanske är din resa slut här, kanske har den bara börjat.  Lockar en vandring i fjällen? Eller några dagars stilla gäddfiske? En ridtur eller hellre helikopter? Helt klart är att du har nått en ofantligt vacker destination och förhoppningsvis njutit av resan lika mycket som målet.

Text Erica Landin

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 6 =