Om Läcko-Kinnekulle

Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle

En skärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Ett bördigt kulturlandskap med fascinerande spår från medeltiden. Ett lokalt kök med genuina smakupplevelser. Romantiska hotellrum, personliga butiker – och massor av möjligheter att cykla, paddla och vandra. Destination Läckö-Kinnekulle har något för alla.

Destination Läckö-Kinnekulles placering i Skaraborg, mellan Sveriges två största sjöar Vänern och Vättern, ger de bästa möjliga förutsättningarna för njutbara dagar. En självklar utgångspunkt för ditt besök här är Vänern med en 22 mil lång kustremsa och en skärgård med 22 000 öar, kobbar och skär. Ett tips är att börja på naturum Vänerskärgården – Victoriahuset där du hittar allt från Visitor Centre, utställningar, restaurang och boende strax intill Läckö Slott.

Upplevelser till fots

Ett av de bästa sätten att uppleva Läckö-Kinnekulle är att vandra på någon av de vackra vandringslederna. Skaraborg kallas ibland Svea rikes vagga och de historiska spåren märks bland annat i alla de medeltida kyrkor och kloster som finns här. Kinnekulles geologiska uppbyggnad gör också att du möter många ovanliga växter och skiftande naturtyper, till exempel alvar, och på våren färgas heden kring Österplana kyrka rödlila av orkidén Sankt Pers Nycklar.

Njut av det lokala köket

Läckö-Kinnekulle ligger mitt i ett bördigt landskap och här finns en stark mattradition baserad på lokala råvaror. Närodlat, omsorgsfull tillagning och kärlek till de goda smakerna utmärker de många restaurangerna och caféerna. Faktum är att Läckö-Kinnekulle är känt just för sina många caféer. Sju av caféerna och fyra av restaurangerna är omnämnda i Sveriges café- och restaurangguide White Guide.
I Spikens fiskehamn kan du smaka den lokala delikatessen löjrom, Vänerns röda guld. Missa inte heller ramslöken, som ibland kallas ”skogens vitlök” på grund av sin smak. När den blommar på Kinnekulle i maj–juni fylls skogen av lökdoft och många passar på att tillaga ramslökssoppa enligt traditionellt recept.