Om Kungliga Slottet - Kungliga Slottet

Kungliga-slottet-Karl-XIs-galleri-copy-Kungl-Hovstaterna

Kungliga Slottet

Välkommen till H.M. Konungens residens – Kungliga Slottet i Stockholm. Här äger Kungaparets officiella representation rum, samtidigt som slottet är öppet för besökare året om!

Kungliga slottet omfattar flera besöksmål med kunglig historia. Här ses de pampiga paradvåningarna med inredningarna, konst och föremål från fyra sekel. Varje monark har lämnat spår efter sin tid och till höjdpunkterna hör drottning Kristinas silvertron i RikssalenKarl XI-galleri och Oskar II:s skrivrum. I slottets dunkla källarvalv förvaras monarkins viktigaste symboler – riksregalierna – med bl.a. Gustav Vasas svärd och Erik XIV:s krona, tillsammans med flertalet regalier för kungar, drottningar, prinsar och prinsessor.

Bakom den kvarvarande försvarsmuren från det gamla slottet Tre Kronor, ligger idag Museum Tre Kronor som visar slottets äldsta historia. Med hjälp av föremål och slottsmodeller följer vi förvandlingen från medeltida borg till dagens renässanspalats. På slottet vandrar du på egen hand.

Alla öppetdagar erbjuder vi även guidade visningar. Alla nämnda besöksmål ingår i entrébiljetten.

Slottsboden

Upptäck Kungliga slottets butik, Slottsboden. Här har produkterna en historia att berätta, de är framtagna med inspiration av inredningar och föremål på de Kungliga slotten och endast för Slottsboden.

Gustav III:s Antikmuseum

Under sommarsäsongen blommar slottet upp med ytterligare ett besöksmål – Gustav III:s Antikmuseum. I slottets vackra stensalar finns Gustav III:s samling av antika skulpturer, placerade på samma sätt som kungen själv visade upp dem för besökare. På sommaren är det även sommarkafé och beriden vaktparad.

www.kungligaslotten.se