Sök och tryck på enter

Kulturtips från söder till norr

Vi på Upptäck Sverige har tagit fram några härliga kulturtips, oavsett vart du befinner dig i vårt avlånga land.


01. Expedition

Aquanauts Foto Carl Thorberg
Aquanauts. Foto Carl Thorberg

Dalarna Inlevelsemuseet Verket’s konstsatsning Avesta Art fyller 25 år och visar i år bland annat utställningen Aquanauts, på temat Facts and fantasies. Här får man som besökare lära sig mer om en expedition till Siljansringen 1897 och om alla de fynd som gjordes på platsen. Här visas artefakter, fossiler, fotografier, filmer och repliker, och skulpturer i naturlig storlek av hittills okända primater. Biljetter ska förbokas.

verket.se

02. Poetisk hyllning

Maria Nordic Golden Object 2018 Copyright Nordiska Akvarellmuseet
Maria Nordic Golden Object 2018 Copyright Nordiska Akvarellmuseet

Bohuslän Nordiska Akvarellmuseets utställning Flora, Fauna och Kroppens tunna skal, är en poetisk hyllning till det mest elementära och det mest komplexa på en och samma gång: växter, djur och människa. Njut av verk av Bernd Koberling (flora), Maria Nordin (kroppens tunna skal) och Lars Lerin, vars verk visas i dialog med Bruno Liljefors (fauna).

akvarellmuseet.org

03. Ellens hem

Carl Milles och Ellen Key
Carl Milles och Ellen Key

Östergötland Passa på att lära dig mer om en av Sveriges mest berömda författare, pedagoger och kvinnosakskämpar, Ellen Key (1849-1926), genom att besöka hennes hem Strand på Omberg mittemellan Vadstena och Ödeshög, precis intill Vättern. Huset byggdes 1910-1911 och är en blandning av jugendstil, Italien och den svenska herrgården. Huset går bara att besöka via en bokad visning.

ellenkey.se

04. 2 X Olle

Olle Ljungström Foto M Winnerholt
Olle Ljungström. Foto: M Winnerholt

Öland På vackra och luftiga Vida museum, nio km söder om Borgholm, visas i sommar två utställningar med Olle Ljungström (1961-2016). Denna ena, Dagbok från Afghanistan – noteringar från en resa, summerar hans intryck från ett land i kaos och förvirring och den andra, Ur Olles kamera, som ger hans bildkonstnärliga sida ett nytt uttryck.

vidamuseum.com

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =