Sök och tryck på enter

Kulturtips från söder till norr

Vi på Upptäck Sverige har tagit fram några härliga kulturtips, oavsett vart du befinner dig i vårt avlånga land.

Utställningarnas öppettider och datum kan komma att ändras på grund av corona-pandemin. Håll koll på hemsidorna för aktuell information.


01. 40-årsfirande

Lella Bretagne Foto Boubat
Lella, Bretagne, 1947. Foto: Edouard Boubat

Göteborg Sedan 1980 har Hasselbladspriset delats ut till personer som format den moderna fotohistorien. För att fira detta visar Hasselblad Center (i anslutning till Göteborgs konstmuseum) verk av samtliga pristagare fram till den 17 januari 2021. Från den första, Lennart Nilsson, till årets vinnare, Alfredo Jaar. Verken visar alltifrån det vetenskapliga och politiska till det personliga och intima, och från gatan till studion. Med anledning av Covid-19 är centret tillfälligt stängt, mer information finns på hemsidan.

hasselbladfoundation.org

02.Minnets landskap

Trine Søndergaard Høvedej 2
Høvedtøj 2 från WORKS på Dunkers kulturhus. Foto/Copyright: Trine Søndergaard

Helsingborg På Dunkers kulturhus visas i vinter verk av den danska fotografen Trine Søndergaard, i utställningen Trine Søndergaard WORKS. Utställningen handlar om minnets landskap och speglingar, tysta inre rum och kvinnors arbete och roller genom historien. Trine använder sig av en cirkulär bildmässig poetik, där motiv och fraser går igen från tidigare arbeten och skapar sambandsfulla förbindelser. Möjligheterna att besöka utställningen kan komma att förändras, besök hemsidan för mer information.

dunkerskulturhus.se

03. Botanikens roll

Suzanne Husky ACAB faıences
Vas i utställningen Markkontroll. Foto/Copyright: Suzanne Husky

Umeå På Bildmuseet visas utställningen Markkontroll i vinter. I utställningen utforskar flera konstnärer samband mellan växter, politik och historia. Verken tar upp botanikens politiska dimensioner: växter som handelsvara, växters cirkulation i världen och klassifikationen av dem. När man betraktar människans historia genom botanikens prisma aktualiseras frågor om makt, framtid och människans roll i den levande världen. Utställningen håller tillfälligt stängt tillsvidare så håll koll på hemsidan för aktuella öppettider och datum.

bildmuseet.umu.se

04. Vasas äventyr

Gustav Vasa Foto Nationalmuseum
Gustav Vasa. Foto: Nationalmuseum

Falun På Dalarnas museum visas i vinter vandringsutställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt. Temat för utställningen är, utöver makt, manipulation och propaganda, och Dalarnas museum kommer även att producera ett lokalt tillägg med särskilt fokus på Vasas äventyr genom Dalarna och de Vasaminnen som fortfarande går att besöka i regionen. Utställningens öppningsdatum är framflyttat på grund av pandemin så håll koll på hemsidan för aktuell information.

dalarnasmuseum.se

05. Ögonblick ur historien

Östgöta flygflottilj 1953
Elever vid lottakursen på F 3 Östgöta flygflottilj, 1953. Grupporträtt inomhus. Ur F 3-samlingen. Tillhör Flygvapenmuseums bildarkiv.

Digitalt Digitalt Museum är en form av bildarkiv på Internet med målet att museernas samlingar ska vara tillgängliga för alla, oavsett tid och plats. Här kan du till exempel fördjupa dig i Flygvapenmuseets tema: Vad berättar bilden? I museets arkiv finns det många foton som visar ögonblick ur historien; några av dessa bilder säger mer än tusen ord. Sannolikt är många andra bildmotiv öppna för tolkning.

digitaltmuseum.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 − 6 =