Sök och tryck på enter

Kulturguide Dalarna

Dalarna bjuder på en mängd kulturevenemang i vinter, alltifrån förbjuden klassisk musik, till 1600-talskonst och jullåtar i Frank Sinatra-anda.

Utställning

gustaf-hesselius-d-y-bomullshuvudtamarinen-grinn-c-1768-foto-gustavianum-uppsala-universitetsmuseum

Bomullshuvudtamarinen, Gustaf Hesselius d.y. Foto: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum 

Magnifika porträtt, underbara landskap, rofyllda stilleben och unika kuriositeter från 1600-talet. Uppsala universitet äger en av Sveriges största och äldsta konstsamlingar. Den tillhör också en av de mer okända och visas därför i en ny utställning på Zornmuseet. Utställningen tar avstamp i 1600-talets Gustavianum, universitetets äldsta bevarade byggnad, och fortsätter till Linnés Hammarby och andra miljöer präglade av 1700-talets konstnärliga och vetenskapliga guldålder och leder vidare till Universitetshusets högtidliga 1800-tal, där framför allt porträttsamlingen utgör ett viktigt inslag. Ett tema som också behandlas i utställningen är konstnären Anders Zorns många kopplingar till Uppsala, till universitetet och till dess konstsamling.

Festival

vinterfest-foto-ryan-garrison

Foto: Ryan Garrison

Under Vinterfest, den årliga kammarmusikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen, kommer musiker från hela världen och bjuder på musik i spektakulära miljöer. Årets tema är Förbjuden musik och belyser musik som medium för politiska budskap, förbjuden kärlek men också marginaliserade konstnärer och musikutövare. Vinterfest hyllar yttrandefriheten med allt från nyskriven konstmusik till älskade verk av Mendelssohn, Mozart och Sjostakovitj. Musikfestivalen pågår 16–19 februari.

Konsert

margareta-bengtson

Swingin´ Christmas – Ballroom Dance är inspirerat av de stora kvinnliga swing-stjärnorna från samma era som Sinatra. Dalasinfoniettan och sångerskan Margareta Bengtson, kanske främst känd från tiden i The Real Group bjuder på gamla hits och en kväll i nostalgins tecken. Konserten ges i sann Ballroom Dance-anda där middag intas vid dukade bord med möjlighet till dans. Spelas på Magasinet i Falun 18-19 december.

Teater

andrea-björkholm-foto-mats-bäcker

Andrea Björkholm. Foto: Mats Bäcker

Sara Lidmans hyllade debutroman Tjärdalen från 1953 sätts upp som en storslagen musikteater. Historien utspelar sig i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När det hela saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar hela byn. Tjärdalen, i regi av Carolina Frände, är en laddad, lekfull och angelägen berättelse om ansvar, skuld och priset för att leva tillsammans. Tjärdalen spelas på Maximteatern i Borlänge den 18 november.

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =