Sök och tryck på enter

Kulinariska Dalarna

Dalarna bjuder inte bara på natur och kultur, det finns även gott om tillfällen till fine dining där landskapets råvaror och smaker står i fokus.

CROSS-OVER

Med en betagande omgivning och Dalälven precis utanför fönstret erbjuder Dala-Husby hotell & Restaurang en gastronomisk upplevelse av internationell kaliber. Under ledning av den prisbelönte köksmästaren Viktor Angmo har restaurangen blivit ett välrenommerat besöksmål, den har rankats högt av White Guide och har kammat hem utmärkelsen Sveriges bästa bord vid flera tillfällen. I restaurangköket tillagas avsmakningsmenyer med europeiska influenser såväl som svensk klassisk husmanskost, producerat av ekologiska, närproducerade råvaror. Avsmakningsmenyn står i centrum och är en menyresa på cirka tre timmar som tar en genom burrata, krämig polenta och pilgrimsmussla, ravioli och vårlammstek med jordärtskocka och ramslök.

GENUINT

På Lerdalsberget i Rättvik, med milsvid utsikt över sjön Siljan, ligger Bruntegården. Pensionatet har anor sedan 1868 och drivs sedan 2013 av paret Magnus och Linn Ollas. På Bruntegårdens restaurang arbetar man hårt för att matlagningen ska vara säsongsanknuten med råvaror från närområdet. På à la carte-menyn hittar man bland annat älvdalsrom, dalagris och lokala ostar. Strävan efter att hitta genuina och unika inslag från dalarnas landskap har gett restaurangen en topplacering på gastronomikartan. Bruntegården har nyligen fått högsta matpoängen i White Guide.

SKOG & HAV

Olarsgårdens restaurang på Sälfjällstorget i Lindvallen använder sig av närproducerade råvaror som bas för menyn. På kvällen erbjuds en spännande à la carte-meny med smak av det vilda från skog och hav. Kantarellsoppa, en förrätt som länge har serverats på restaurangen, samsas med älgcarpaccio och sillar. Viltkött och fisk återkommer även bland varmrätter såsom älgburgare, reninnanlår och röding samt färska grönsaker från regionen. På menyn finns också klassiska rätter som raggmunk och fjälltoast, 180 g oxfilé ackompanjerat av bearnaise, vitlöksbröd och pommes frites. Maten serveras i en hemtrevlig och välkomnande fjällkrogsmiljö.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 20 =