Knutte Wester – Gryning utan namn

I Knutte Westers utställning på Kristinehamns konstmuseum berättas historier om människor som drabbats av bristerna i samhället.

Det kan vara hemlösa Ivona och hennes tre barn, farmor Hervor som föddes en “Horunge” eller papperslösa flyktingar som gömmer sig någonstans. I sin konst ger Wester röst till människor som inte har möjlighet att själva göra sig hörda. Där är människan, hens liv och dennes situation det viktiga. Ett återkommande tema är att det är nödvändigt att lämna ett spår; vad som finns kvar när en person lämnar en plats, oavsett om det är frivilligt eller ofrivilligt.

Wester är en berättare, eller snarare åter-berättare. Utifrån idéer och intryck skapar han skulpturer, film, installationer och sociala projekt som rör sig runt samhällsteman som utanförskap, inkludering och hierarkier. I Sverige såväl som i resten av världen.

Under sitt sista år (2003) på Konsthögskolan i Umeå flyttade Wester sin ateljé till Boliden. Anledningen till flytten av ateljén var att de tomma husen längs Guldgatan skulle blir en flyktingförläggning. Wester satte upp en skylt med orden ”öppen ateljé” och började arbeta. Hans konst handlar mycket om samhällsbyggande, om den personliga historieskrivningen och, framför allt, om att jobba tillsammans med andra. År 2007 var Wester i Riga på ett statligt stipendium och jobbade ihop med några barn på ett barnhem. Tillsammans gjorde de avgjutningar av barnens kroppsdelar, som Wester senare fogade samman till en skulptur. 2013 återvänder Wester till samma barnhem och det blev början på en ny serie verk.

Knutte Wester (född 1977) är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har deltagit i flera grupp- och separatutställningar, bland annat i Moskva, Johannesburg, Gdansk, Stockholm, Västerås, Linköping och Eskilstuna.
Utställningen på Kristinehamns konstmuseum har fått titeln Gryning utan namn från filmen Dawn in a city without name – ett bärande verk i utställningen. Titeln anknyter även till ett nytt och aldrig visat verk – Untititeld (Rogers Ave, 6am on a Sunday morning) – som Wester skapade på ett härbärge i Brooklyn i våras. I utställningen visas även ett verk som tillkommit under Westers projekt En hemlig plats, ett projekt tillsammans med papperslösa flyktingar som Wester påbörjade 2012 och ännu arbetar med.

Utställningen pågår mellan 10 oktober och 29 november 2015.

Varmt välkommen!
Klas Hällerstrand
museichef
Kristinehamns konstmuseum

Jag bygger en koja åt min bror, 2013-2014. © Knutte Wester/BUS 2015. Fotograf: Alexandre Ellis.

Be first to comment

fem × fyra =