Sök och tryck på enter

Konst & Kultur i Stockholm

Julhelgerna och för den delen hela vintern i Stockholm, går att fylla med en stor dos konst, musik och teater.

Nyårskonsert

Thomas Weinhappel

Thomas Weinhappel

För 15e året i rad gästar Schönbrunn Slottsfilharmonikerna Sverige och bjuder på pampiga konserter runt om i landet. Några av Wiens skickligaste musiker och sångsolister turnerar med en repertoar hämtad från den berömda TV-konserten som sedan 60 år sänds på nyårsdagen. Traditionsenligt avslutas också konserten med Radetzky-marschen med publiken som deltar. Den 9 januari gästar ensemblen Stockholm och Stockholms konserthus.

Läs mer: www.juliusbiljettservice.se

 

Mode på film

Fanny och Alexander Foto Arne Carlsson

Fanny och Alexander, foto: Arne Carlsson © 1982 AB Svensk Filmindustri & Svenska Filminstitutet

Hallwylska museet inleder 100-årsjubileet av Ingmar Bergman 2018 med utställningen Bergman på modet. I museets sovrumsvåning visas kostymer från olika karaktärer från filmerna och här möter man även Bergman som person och filmskapare. Genom kostymerna, bevarade kostymskisser och stillbilder från filmerna får besökarna en bild av både det textila hantverket i dräkterna och fakta om filmerna. Njut t ex av klädkonsten från Sommarnattens leende, Viskningar och rop och Fanny och Alexander.

Läs mer: www.hallwylskamuseet.se

 

Familjeklassiker

Alice i Underlandet
Alice i Underlandet 2016. Foto: Carl Thorborg

Kungliga operan bjuder i vinter på flera chanser till att se en riktig klassiker och ett balettäventyr baserat på Lewis Carrolls älskade bok Alice i underlandet. Föreställningen är koreograferad av den Christopher Wheeldon och är en samproduktion mellan Kungliga Baletten och Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hela familjen får följa med ner i kaninhålet och njuta av Alices skruvade och tokiga värld.

Läs mer: www.operan.se

 

Finska modernister

Maria av Helene Schjerfbeck
Maria, 1909, av Helene Schjerfbeck. Foto: Finlands Nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum/Yehiea Eweis

I år fyller Finland 100 år och på vackra Millesgården visas verk av fyra av den finska modernismens stora konstnärer, Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann. De har alla spelat en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Den moderna kvinnan som utställningen heter pågår till och med den 25 februari.

Läs mer: www.millesgarden.se

 

Bildvävar

Follow me shine

Annika Ekdahl, Follow Me – Shine, 2015. Gobeläng, 205 x 300 cm. Foto: Trond A. Isaksen/KORO

Under hela julhelgen och en bit in i februari går det att njuta av Annika Ekdahls storslagna bildvävar på Prins Eugens Waldemarsudde. Utställningen Vävda bildvärldar visar tekniskt avancerade bildvävar utförda i en senmedeltida gobelängtenik men med iakttagelser av vår samtid. I de färgstarka verkan står oftast människan i centrum och bildvävarna har beskrivits som visuellt poetiska utsagor. Det är den första retrospektiven över Ekdahls prisbelönta och internationellt uppmärksammade konstnärskap  och den innefattar bildvävar från 1990-talet fram till idag.

Läs mer: www.waldemarsudde.se

 

Trumpetkonsert

Håkan Hardenberger
Hakan Hardenberger. Foto: Marco Borggreve

År 2004 färdigställde Mark-Anthony Turnage en hyllad solokonsert åt Håkan Hardenberger. För två år sedan upprepades det lyckade samarbetet med en andra trumpetkonsert döpt efter musikern den skrivits för. Turnages andra trumpetkonsert, Håkan, väver samman influenser från såväl jazz och koralmusik som afghansk musik och har rönt stor internationell framgång. Nu framförs det för första gången i Berwaldhallen.

Läs mer: www.berwaldhallen.se

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 5 =