Sök och tryck på enter

Camping – Kom närmare naturen

Som en kontrast till våra alltmer stressiga vardagsliv drömmer nog många av oss om stillheten, tystnaden och närheten till skog och mark.

Genom att tälta, bo i husvagn eller semestra med husbil kommer man både lite närmare naturen och får chansen att uppleva Sverige när det är som vackrast.

I en tid då många av oss känner oss fastklistrade i det där ekorrhjulet av jobb, hämtningar, lämningar, aktiviteter, fullklottrade almanackor och stress och press kring träning, kost och utseende känns campinglivet, oavsett om det är spartanskt eller lite mer de luxe, väldigt lockande.

Ta med huset på semestern

Att ge sig ut på vägarna med en husbil har blivit alltmer populärt. Egentligen är det en relativt ny företeelse, husbilarna började rulla hit någon gång i mitten på 80-talet, men efterfrågan och utbudet har snabbt ökat. Förra året var det mer än en miljon husbilsnätter på våra campingplatser rapporterar SCR Svensk Camping och idag finns det modeller med både hög komfort och snygg design.

En del jämför det med att åka båt – fast på land. Man har med sig allt man behöver där bak och friheten att stanna till vart man vill, när man vill. Många väljer husbilen också för att få ett lite smidigare och bekvämare alternativ än husvagn, tält eller stuga. Blir man trött eller hungrig är det bara att stanna till och slå läger, på ett ställe i skogen eller nära en storstad.

Ett smart sätt att pröva på husbilslivet är att låna eller hyra en begagnad husbil först. Sök på internet, hör dig för med olika branschorganisationer likt Husvagnsbranschens riksförbund och jämför priser innan du hyr. Innan avfärd kan det vara idé att bo en övningsnatt för att bekanta sig med husbilen och upptäckta saker som kan vara bra att ta med. Tänk också på att en husbil drar mer bränsle och att det kan tillkomma kostnader för gasol och liknande, samt ta reda på vad som händer om något går sönder. Ett sista tips är att ta dagen som den kommer och inte stressa fram i trafiken med detta lite större fordon.

Picture of motor homes parked in the wilderness of Swedish Lapland.

Kalla den änglamarken…

Något som många framhåller som det bästa med camping, i alla dess former, är lättillgängligheten. Allemansrätten ger oss unika möjligheter att få tillgång till vår vackra natur, under ansvar förstås. Det är inte alltid helt klart vad lagen säger så kolla upp var du får och inte får stanna innan du parkerar din husbil eller husvagn. Kom t ex ihåg att alltid fråga markägaren om lov innan du parkerar nära ett bostadshus, även om det bara är för en natt. På en rastplats kan man i regel stanna i högst 24 timmar på vardagar och under helger och helgdagar får man stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller står detta på en tilläggstavla under rastplatsens P-märke. Aktuell kommun kan också ge mer information. När det gäller enskilda vägar är det upp till den som äger vägen att avgöra om trafik med motordrivna fordon är tillåtet.

Det finns också ett stort utbud av campingplatser i vårt avlånga land. Flera av dem erbjuder även så kallat quick stop nattetid klockan 21-09 för den som bara vill sova tryggt, fylla på vatten eller tömma latrinen.

bench on a wooden pier at sunset in northern Sweden

Upptäck Sverige på fyra hjul

Idag finns det alltifrån enkel vildmarkscamping utan el där man har längre avstånd till grannen och chans att se en älg på väldigt nära håll till lyxiga resort-liknande anläggningar med gourmetrestauranger, wifi, spa och barnpassning. När SCR Camping nyligen delade ut pris till branschens bästa tog Malmköpings Bad & Camping hem segern som Årets campingföretagare. De har tagit en mindre campingplats och utvecklat den till en året-runt-anläggning med ökad omsättning och en femdubbling av gästnätterna. Campingplatsen ligger i hjärtat av Sörmland, bland slott och herresäten, och erbjuder förutom camping, stugor och rum, restaurang, café med trubadurkvällar, en spårvagnshållplats för den som vil veta mer om pittoreska Malmköping och en vacker badstrand vid Hosjön. För alla hundälskare finns här även en liten extra inhägnad strand endast avsedd för våra fyrfota vänner.

Gillar man att surfa bör man styra kosan mot Varberg och Apelvikens camping. Här finner man en av norra Europas bästa vindsurfingstränder och en stark surfkultur. På campingen bor man granne med havet och luften är fylld av salt och tång. Man kan ta klasser i vindsurfing, vågsurfing, havskajak och SUP, Stand Up Paddleboarding. Vindsurfing- och SUP-kurserna kostar inget extra för boende gäster. Men anmäl dig gärna i god tid och deltagare måste ha fyllt 12 år.

Den region som enligt SCR Svensk Campings senaste mätning 2016 ökat mest är Kalmar/Öland med nära 100 000 fler övernattningar jämfört med 2014. Campingplatser är det största semesterboendet i flera regioner och står i många fall för mer än 50 procent av övernattningarna. Böda sand på Öland erbjuder t ex magiskt vackra sandstränder och på Lundegårds camping på samma vackra ö erbjuder man den anrika Dansveckan med 1-2 dansband per kväll. I år går den av stapeln den 2-8 juli.

För alla barnfamiljer är Daftö Camping & Resort i Strömstad ett hett tips då den nyss vunnit pris för Bästa Campingplats, utsedd av Barnsemester.se. Camping ligger fem kilometer söder om Strömstad och man kan göra en båtutflykt till ön Koster eller åka ut och titta på sälkolonin som finns en bit ut i skärgården.

För den som vill komma riktigt nära naturen är Kokkolaforsens camping 2,5 mil norr om Haparanda att rekommendera. Anläggningen har Sveriges enda Bastuby med ett rikt utbud av olika bastuformer och i Torne älv kan man fiska lax och sik. Här bedriver man unikt håvfiske enligt uråldriga metoder. Strosa runt i kulturfiskebyn, besök fiskemuseet eller boka en campingtomt med en alldeles egen grillkåta och bastu.

Mölle
Kullaberg, sydvästra Skåne

En annan camping som erbjuder en vacker och mäktig naturupplevelse, men av en helt annan sort, är Mölle camping vid foten av Kullaberg i sydvästra Skåne. De dramatiska klipporna inbjuder till både klättringsaktiviteter och vandring. Besök Brunnbys 1100-talskyrka, upplev Kullabergs grottor eller ge dig ut på tumlarsafari.

Foto Husbil: SCR Svensk Camping Rob Vanstone

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 15 =