Sök och tryck på enter

Klädd för kyla

Inför Fjällräven Polar pratade Upptäck Sverige med några av friluftsexperterna som gav sina bästa tips för hur man klär sig när det blir riktigt kallt.

 

  • Flerskiktsprincipen: Ett innerskikt som transporterar bort fukt från huden, ett mellanskikt som absorberar och transporterar bort fukt samt isolerar, ett ytterskikt som skyddar mot vind, väta och yttre slitage samt isolerar och ett förstärkningsskikt som ger extra skydd vid stilla aktivitet.
  • Materialval: Undvik t ex bomull i kläder du bär närmast kroppen. Fibern håller kvar fukt och du fryser snabbare. Ull däremot suger upp fukt och transporterar det genom materialet, och inuti själva fibern, vilket innebär att plagget känns torrt mot kroppen och dessutom värmer i fuktigt tillstånd.
  • Passform: Blir det för tight blir det mindre plats för luft och därmed sämre isolation. Alltför stora kläder gör att kroppen inte räcker till för att värma upp luften på insidan.
  • Reglera: Ta på och av kläder efter väder, vind och aktivitet. Ignorerar inte kroppens signaler.
  • Huvudsaken: Huvudet är den del av kroppen som förlorar mest värme. Därför är det viktigt att enkelt kunna byta mössa beroende på aktivitet. En bra vinterjacka ska ha en rejäl huva som skyddar ansiktet och följer med i huvudets rörelser.
  • Händerna: Flerskiktsprincipen applicerad på händerna innebär: en tunn femfingers så kallad liner-handske närmast handen, en fodrad femfingers arbetshandske som mellanskikt och en rejäl fodrad tumvante som går upp över handleden som skal/yttervante
  • Strumpor & skor: A och O på vinterturen. Flerskiktsprincipen gäller även för fötterna: en tunn liner-socka i syntet eller ull närmast huden, en tjockare ullsocka för värmen och ytterst en pjäxa/känga som kan vara i läder eller konstmaterial, beroende på aktivitet. Du ska ha så mycket plats i pjäxan/kängan att du kan röra på tårna även med tjock socka på, vilket innebär cirka 10-15 millimeter plats framtill i tån.
  • Håll dig torr: Blir kläderna blöta är det viktigt att snabbt byta till torra. Borsta av snö innan du går in i värme.

Källa Fjällräven

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 13 =