Om Katthult - katthult

Upplev inspelningsplatsen från filmerna om Emil i Lönneberga. Möt djuren på gården och besök vår försäljningsbod med souvenirer, kaffe, glass och dricka.

katthult

Katthult är beläget 1 mil från Mariannelund och ca. 2,5 mil från Vimmerby. Katthult är en av fyra gårdar i byn Gibberyd. Samma familj har varit ägare till gården sedan 1800-talet. Det var en vanlig bondgård fram till 1970 då ett film-team dök upp och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga på gården.

Upplev miljön från filmerna

I Katthult kan man gå runt bland byggnaderna och känna igen sig i både atmosfär och detaljer från Emils filmer.

Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus.

Snickerboa

Snickerboa är något av hjärtat i Katthult. Här kan man gå in och hitta bl.a. Emils trägubbar och spisen där Emil gömde sin matlåda vilket gjorde att han klarade sig ganska bra trots att han ibland var inlåst långa dagar.

Träffa djuren i Katthult

På Emils tid fanns det många djur i Katthult och det gör det även idag. Katthult är som en lantgård från förr i tiden. Vi har grisar, hästar, får, kaniner och höns på gården. Oftast går även korna på ängarna runt gården och ibland strosar även katten förbi även om hon ofta föredrar att vara i ladugården eller i köket.

Besök Katthultsboden

I butiken kan man hitta filmer och böcker med Astrid Lindgrens figurer men även vykort, tröjor, mössor och andra souvenirer från Katthult. Man kan även köpa bössor där man får barnets förnamn inbränt. Andra saker som finns i sortimentet är hantverk i form av dukar, keramik m.m. I Katthultsboden kan man även köpa kaffe, fikabröd, glass, godis och dricka.

 

En idyllisk bit av Småland

småland

Förutom att Katthult är en filminspelningsplats är även gården och dess omgivningar en idyllisk bit av Småland. Att komma ut på de småländska småvägarna och komma fram till den tidstypiska sekelskiftesgården under den svenska sommaren är för de flesta en upplevelse i sig.

Öppettider och entré

Från den 25:e juni till 28:e augusti har vi öppet alla dagar mellan klockan 10.00 och 18.00.

Entréavgiften är 40 kr för vuxna och 20 kr för barn mellan 6-17år.

Det går också bra att besöka gården Katthult innan och efter vår högsäsong. Då är inte verksamheten igång, men man kan njuta av atmosfären och utemiljön. Entréavgiften är då 20 kr per vuxen, alla barn går in gratis.

Läs mer på www.katthult.se