Sök och tryck på enter

Kalle Moraeus: 6 tips i Dalarna

Musikern, spelmannen och tonsättaren Kalle Moraeus berättar om sitt Dalarna. Detta landskap som både inhyser mäktiga fjäll och är midsommarfirandets högborg, har oerhört mycket att erbjuda.

Fine dining

”Vill man käka väldig bra ska man åka till Sälens högfjällshotell, Gammelgården. Här är det Fine dining mitt i fjällen. Jag älskar att vara i Sälen mitt på sommaren.”

Restaurangen är inriktad på vilt och serverar måltider med fågel, fisk och vilt från norra Sverige. Lokalproducerade råvaror och naturens skafferi är andra kännetecken på tallriken.

 

Baktradition

Skedvi-Bröd-150625-1_webb

”Om man vill ha en annorlunda matupplevelse ska man åka till Skedvi bröd. Där kan man sitta på bageriet och titta när de bakar. Har man tur får vara med.”

I den lilla byn mitt i Skedvibygden bakades det under många decennier landets kanske mest legendariska knäckebröd. Tillverkningen lades ner 2013 men två eldsjälar, Malin och Anders, tog över och med nya ugnar, ett gammalt recept och en ännu äldre tillverkningsmetod för de traditionen vidare.

Musik & akustik

press-8-2

”Kulturella Dalhalla på sommaren är bra. Där bjuds det på allt från klassiska konserter till rock.”

Dalhalla, eller Draggängarna som det tidigare hette, är namnet på ett f d kalkbrott, mitt i skogen utanför Rättvik, där brytningen upphörde 1990. Idag är det en akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i tre dimensioner.

Konsthantverk

sommarvy-2000pxklockargården

”På Klockargården i Tällberg hittar man vackert smide och konsthantverk. Det kan vara schysst att åka dit och hänga där några dagar. De har ett personligt hotell, med lång tradition av service och kultur.”

Upplevelsehotellet ligger mitt i Siljansbygden och sedan 1974 har här funnits hantverkare och utställare. Botanisera bland kläder, smycken, träsaker, skinn, glas och keramik.

Folkmusik

bingsjöstämman

”Ta gärna bilen till Bingsjöstämman, den första onsdagen i juli. Här samlas entusiaster, många fioler och dragspel, och besökare från hela världen.”

Spelmän, dansare och andra musikintresserade samlas under några dagar, kvällar och nätter och hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att delta. Eller lyssna. Bingsjö ligger ca 40 km från Rättvik.

Motorglans

orsa-sportbilsfestival

”Jag är också med och anordnar Orsa sportbilsfestival, perfekt för de som gärna tittar närmare på bland annat Ferrari, Porsche och Lamborghini. Festivalen avslutas med stor middag ackompanjerad av blues och rock för alla deltagare. ”

Det bjuds bland annat på sportbilar från Sveriges bilklubbar, provkörningar av nya sportbilar, medåkning i extrema sportbilar, tävlingen Gasaloppet och en sportbilsutställning dit man kan ta med sin egen sportbil.

Rovdjur

orsa-rovdjurspark

”Naturupplevelserna i Dalarna är många och en av mina favoriter är Orsa rovdjurspark. Här finns rovdjur från hela norra halvklotet som bland annat snöleopard, varg, lo, två isbjörnar och grizzly. Det är makalöst, man ska se det som en föreställning under en hel dag.”

Parken ligger i Orsa Grönklitt och är Europas största i sitt slag med sina 325 000 kvadratmeter. Djuren lever i stora inhängnader med naturliga skogsmiljöer.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 18 =