Sök och tryck på enter

Julens söta slut

Konditorn och kokboksförfattaren Sara Aasum Hultberg bjuder på klassisk kola och fudge med en twist.

Sötsaker har följt Sara Aasum Hultberg genom hela livet. Som barn spenderade hon många timmar i köket med både mamma, pappa och mormor, och bakat har hon gjort så länge hon kan minnas. Efter att ha utbildat sig till bagare och konditor har Sara arbetat på en rad topprestauranger, bland annat som konditorchef på Taverna Brillo i Stockholm och på varuhuset NK. För två år sedan tog hon hem den prestigefyllda titeln Årets Konditor.

Julen spenderar Sara vanligtvis med familjen och hon njuter så klart av högtidens traditionella efterrätter och godsaker.

– På julafton vill jag ha en klassisk Ris à la Malta eller riktigt goda lussebullar. Men framför allt älskar jag julgodis av alla slag, helst av allt choklad, berättar hon.

Våga testa nya smaker

Kardemumma, kanel, vanilj och apelsin är klassiska julkryddor som Sara ofta kommer tillbaka till varje jul när hon gör sitt eget julgodis. Men hon gillar sedan att experimentera med nya och lite mer oväntade smaker och ingredienser. Att utgå ifrån ett grundrecept på kola eller fudge och sedan gå loss med olika nötter, chokladsorter och kryddor är också ett enkelt sätt att sätta en ny twist på julgodiset, tipsar Sara.

–  Jag har till exempel börjat smaksätta mitt julgodis mer med bittermandel och även med Tonkaböna som påminner om bittermandel i smaken. Olika pepparsorter passar också väldigt bra med både choklad och kola. Även flera typer av citrusfrukter är perfekta att experimentera med eller varför inte testa att blanda i en gnutta te. Jag gjorde en kola nyligen med bergamott och Earl Grey som blev riktigt god!

Kola på ett kick

Julen är inte sällan en stressig tid för många. Om tiden är knapp men du gärna vill bjuda på något hemlagat för middagsgästerna rekommenderar Sara att satsa på en kola. Den går snabbt och smidigt att svänga ihop och går att förbereda i god tid innan.

– Alla ingredienser blandas i samma gryta, kokas och sen är det klart. Det är inte svårare än så. Temperaturen är viktig för att få rätt konsistens men å andra sidan går det alltid att rädda en kola om man råkar koka den för hårt. Då är det bara att hälla i lite extra grädde så mjuknar den.

För Jul & Nyårsguidens läsare bjuder Sara på en kola smaksatt med brynt smör och havssalt för en extra twist samt en fudge inspirerad av den amerikanska efterrätten s’mores, en ljuvlig kombination av choklad, små marshmallows och krossade digestivekex.

Foto: Sara Trus och Helén Pe


RECEPT

Kola med brynt smör och havssalt

Brynt smör tycker jag passar till nästan allt och här ger det kolan både karaktäristisk smak och nötighet. Här har du en riktig smörkola som definitivt kommer att upplevas som en hit av alla som blir bjudna på den!

cirka 25 kolor

Ingredienser

200 g smör

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 dl glykos

½ dl vatten

1 tsk havssalt

 

Gör så här

Bryn smöret i en kastrull: Smält smöret i en kastrull och låt det koka på medelvärme tills det får en mörk gyllenbrun ton och börjar dofta nötigt. Rör om med en visp så att det inte bränns vid i botten. Ta av det från värmen så fort det är klart. Använd sedan allt smör, även det mörka i botten. Blanda ner grädden och farinsockret i det brynta smöret och ställ kastrullen åt sidan. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Häll upp cirka 1 dl kallt vatten i ett glas och droppa ner lite kolasmet. Låt kolan ligga i några sekunder och ta sedan upp och forma den till en kula mellan tummen och pekfingret. Om kulan känns för lös kan du koka kolasmeten lite till och göra ett nytt kulprov. Rör om då och då. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i bitar.

 

Fega inte ur med det brynta smöret – det ska vara på gränsen till för mörkt. Då blir kolan extra god.

 

Receptet är hämtat ur Kola, fudge, knäck och bräck av Sara Aasum Hultberg, Bonnier Fakta, 2015.


S’mores fudge

Dessa godingar är inspirerade av den amerikanska sötsaken »s’mores«, som från början var en grillad marshmallow med choklad mellan två kakor. Ordet kommer från »some more« och man förstår varför när man äter dem … Ingredienserna är få, inga temperaturer att hålla koll på och såååååå gott!

Cirka 25 bitar

Ingredienser

100 g minimarshmallows

5 digestivekex

200 g mörk choklad

200 g mjölkchoklad

25 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g

 

Gör så här

Värm ugnen till 180 grader. »Grilla« hälften av marshmallowsen på en plåt med bakplåtspapper i 4–5 minuter, tills de är gyllenbruna och har en krispig yta.

Krossa digestivekexen grovt.

Hacka chokladen och tärna smöret.

Värm mjölken på låg värme i en kastrull. Tillsätt chokladen och smöret och blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt till en jämn massa.

Vänd ner krossade kex och marshmallows, både grillade och ogrillade, men spara några till dekoration.

Tryck ut massan i en form som är cirka 20 × 30 cm.

Låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna. Skär fudgen i bitar.

 

Receptet är hämtat ur Kola, fudge, knäck och bräck av Sara Aasum Hultberg, Bonnier Fakta, 2015.

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + tio =