Om Jokkmokks marknad

jmk_marknad_foto-carl-johan_utsi

 

Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Fasta marknadsplatser i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken. Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Idag är Jokkmokks marknad en av norra Europas största mötesplats och vinterfest med stark samisk prägel. De tre stora marknadsdagarna, med start den första torsdagen i februari, innehåller förutom den traditionella och ikoniska marknadshandeln med ca 500 utomhusplatser, hundratals kulturella aktiviteter och evenemang samt utställningar och försäljning inomhus. Den unika lokala kulturen, musiken, konsten, duodjin- den samiska slöjden, berättandet, hantverket, designen men även vinteräventyren, de lokala kulinariska läckerheterna där öppenheten och det personliga mötet står i centrum när alla sinnen stimuleras. Vid hemfärden har besökaren ofta en mängd inköpta föremål med sig tillsammans med nya bekantskaper, insikter, inspiration och oförglömliga minnen.

Varje år besöks marknadens 3 dagar av 35 000-45 000 glada marknadsfirare från hela världen. Många kommer från Sápmi- samernas traditionella renskötselområde som sträcker sig genom fyra länder, Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det är inte ovanligt att man ser australiensare, kineser eller amerikaner tävla mot tyskar, ryssar och svenskar i det fartfyllda ren-racet.

Jokkmokks samiska namn är Jåhkåmåhkke eller Dálvvadis, som betyder vinterboplats.

Temperaturen kan krypa nedåt -30°C men med rätt kläder så klarar man sig bra i den torra kylan. Besök gärna någon inomhusaktivitet när tårna känns frusna. Samernas Utbildningscentrum med både försäljning och fantastiska utställningar med duodji – sameslöjd. Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum som har basutställningar med den samiska kulturen och fjällens natur bjuder på ett brett utbud av evenemang under marknadsveckan. Listan på vad som finns att se och göra är lång så läs gärna det digra programmet för att inte missa någon godbit: www.jokkmokksmarknad.se

Varmt välkommen till Jokkmokks 412:e marknad 2-4 februari 2017!

 

Fotograf: Carl-Johan Utsi