Buoris boahtem Jåhkåmåkkåj!

jmk_marknad_foto-carl-johan_utsi

Välkommen till Jokkmokk!

Jokkmokks vintermarknad är den stora och givna platsen för att möta det myllrande arktis i midvintertid – människorna, handeln, kulturen. Antalet händelser är lika många som skälen att åka hit.

På Polcirkeln sprider det arktiska ljuset sitt speciella skimmer och sin glans över nejden och vinterlandskapet. Polarljuset som uppstår utan att solen visar sig är fantastiskt och måste upplevas på plats. Aurora Borealis, det vill säga norrsken, är ett mytomspunnet skådespel på himlavalvet som du även kan få möjlighet att uppleva i Jokkmokk. De låga temperaturerna som hör marknaden till inbjuder till himlafenomenets trolska uppkomst. Att se norrsken är ett minne som lever kvar i ditt medvetande. Länge, länge.

Du ska självklart botanisera runt bland alla marknadsstånd ute på de vintervita snögatorna och i vimlet bli en del i mötena mellan människor och kulturer från världens alla hörn. Stanna upp och ta in den där absoluta stämningen som inte kan beskrivas, bara upplevas. Jokkmokks och marknadens eget språk. Värmen i kylan och det speciella stämningsläge som alltid råder bland de tiotusentals besökare som den här dagen trängs efter samhällets gator, och delar känslorna med dig. Livet i marknadens väsen. En gränslös förening.

Du kan dessutom smaka på den. Välj, prova och njut av de inhemska smaksensationerna som rökt ren – suovas, gravad röding, älgkorv, skogsfågel, den samiska glödkakan gahkko, sylten från bären som mognat under midnattssolen. Låt den lena renbuljongen värma invärtes, och din frusna själ tinar garanterat upp. Promenera till Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum, lyssna på någon spännande föreläsning, gå omkring i den samiska historien eller ta del av utställningar och namnkunniga samiska konstnärer och slöjdare på dess konferensdel – Ája. Ett stenkast bort ligger Samernas Utbildningscenter där många namnkunniga samiska slöjdare säljer sina unika alster parallellt med slöjdeleverna håller sin nyskapande utställning.

Vill du sedan kyla ner dig igen tar du en kort promenad till den frusna sjön Talvatis/Dálvvadis där det spektakulära renracet får ditt hjärta att klappa extra. Renarnas språk är sannerligen särpräglat. Lyssna. Låt naturen tala till dig.

Häng med på sökandet efter Sarekälgarna– om du känner för det eller lyssna på någon av konserterna på K-märkta kulturscenen Bio Norden, Folkets Hus och Café Gasskas. Sedan ska du självklart närma dig det permanenta centret för det samiska hantverket, Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji. Hantverket trollbinder. Det är själ, stolthet och tradition. En känsla att bära med sig.

Ytterligare en upplevelse, bland många andra, att skriva hem om. Och kanske får du precis då och nu vara med om det där alldeles lilla extra. Det där särskilda som faktiskt känns som bara just för dig. Det lilla i det stora. Den överväldigande känslan av ditt eget ögonblick. Din egen marknadsstund.

Du befinner dig mitt i en drygt 400-årig tradition som lever vidare med full kraft. Jokkmokk har viftat med välkomnandets trollspö över mötesplatsen. Över dig.

Bures boahtin! Välkommen!
7 – 9 februari 2019 * 6 – 8 februari 2020 * 4 – 6 februari 2021

Fotograf: Carl-Johan Utsi

Be first to comment

16 − femton =