Ett vinteräventyr till Jokkmokks marknad

Aurora Borealis

Åk med med Inlandsbanan till anrika Jokkmokks marknad 3 till 9 februari 2019. Upplev gnistrande snö och sprakande norrsken i det norrländska vinterlandet. I resan ingår dessutom besök på Icehotel i Jukkasjärvi, Jokkmokks Tenn, samt Ajtte – Svenskt fjäll- och samemuseum.

Resan börjar i Östersund, vinterstaden i Jämtland, och med tåg tar du dig norrut längs Inlandsbanan genom ett inland i vinterskrud. På vägen till Kåbdalis, som är basen för det fortsatta äventyret, stannar vi för lunch i Vilhelmina och för middag i Arvidsjaur.

En reseledare följer med på hela resan och berättar dessutom om Inlandsbanans historia samt de orter och omgivningar som passeras.

Blåfjell stugby ligger vid snösäkra skidanläggningen i Kåbdalis där också tågstationen ligger. Boendet utgörs av fullt utrustade lägenheter med möjlighet att laga egen mat, restaurang finns också på området. Frukost ingår i resan.

Icehotel i Jukkasjärvi
En av dagarna tar vi tåg till Gällivare och därefter landsvägsbuss till Jukkasjärvi för att med egna ögon uppleva de fantastiska skapelserna av is från Torneälven som byggs upp varje år, det 29:e i ordningen för att vara exakt.

Sedan några år tillbaka finns det två hotell av is att uppleva. Det som smälter och byggs upp varje år samt Icehotel 365 som står året runt och kyls ner sommartid av solceller. I det sistnämnda finns också den berömda isbaren där dryck serveras i isglas.

Under resan passeras odlingsgränsen, den administrativa gräns som avdelar de rena fjälltrakterna mot övriga Sverige. Vi ser också Ligga Kraftstation och Harsprånget, Sveriges största kraftverk.
Efter en dag i isens rike är chansen stor att vid klart väder få se norrskenets skådespel över himlavalvet. Den möjligheten finns dessutom under hela resan och där vi bor.

Anrika Jokkmokks marknad
Under två dagar besöker vi Jokkmokk, en dag innan marknaden öppnar, och en dag på marknaden och allt den har att erbjuda. Till och från Jokkmokk åker vi med Inlandsbanans tåg.

Marknadens tema 2019 är Värme i kylan. Jokkmokk har en stark mattradition och utsågs 2014 till Mathuvudstad för Sverige.
Marknaden är mycket mer än en traditionell marknad. Det finns massor med intressanta seminarier, föreläsningar och utställningar av bland annat konst och konsthantverk.

Sista natten bor vi på hotell i Vilhelmina som ligger högt med vacker utsikt över Volgsjön, som vid den här tiden är isbelagd, och Blaikfjället. Där äter vi avslutningsmiddag tillsammans. På hotellet finns också en fin relaxavdelning med tillgång till jacuzzi och bastu.

Pris: 11 490 Sek för vuxen, del i dubbelrum i delad stuglägenhet.

Mer information: Läs detaljerna i programmet och boka här.

Se filmen: Se filmen och läs reportaget från resan 2017.

Tåget i Kåbdalis

Inlandsbanans tåg i Kåbdalis vid Blåfjell stugby.

 

Boendet i Kåbdalis

Vi bor i Blåfjell stugby, Kåbdalis.

 

Renraid

Renraiden är en stående programpunkt på marknaden.

 

Be first to comment

två × 5 =