Sök och tryck på enter

Hot och hopp – vår planet i fokus

I vinter visas två mycket tänkvärda utställningar om vårt klimat, vår konsumtion och om mänsklighetens och planetens framtid.

Utställningen Arktis – Medan isen smälter på Nordiska museet i Stockholm handlar om livet i en föränderlig värld. Som besökare får du möta både isens historia och dess framtid, och framförallt får du möta de människor som bor i Arktis genom olika föremål, foton, design, konstverk, filmer och projektioner. Centralt i utställningen finns ett stort isberg med en djup spricka mellan då och nu. Som besökare vandrar du in i berget och genom sprickan får du möta berättelser och föremål som väver samman nutid och dåtid. Tillsammans med takprojektioner, interaktiva stationer och arktiska smaker i restaurangen får du som besökare en helhetsupplevelse av utställningen.

Inte bara en mörk historia

På Världskulturmuseet i Göteborg visas just nu och fram till den 25 maj 2020 utställningen Human Nature. Utställningen handlar om konsumtionens påverkan på vår jord med frågor om omställningar och möjligheter för en mer hållbar värld. Som besökare blir du medveten om att alla kan bidra till en förändring.

– Men detta är inte bara en mörk och dyster historia. Det finns mycket hopp genom alla initiativ som tas runt om i världen, och förhoppningsvis ger detta dig som besökare inspiration. Som konsument och medborgare kan du påverka saker – alla kan vi bidra till förändring genom de val vi gör, säger utställningsproducent Lena Stammarnäs.

I utställningen visas en blandning av föremål från museets samlingar tillsammans med pågående forskningsprojekt, foto, film och experimentella och prövande aktiviteter.

Övre bilden: Arktis – Medan isen smälter, Copyright: Nordiska museet. Foto: Hendrik Zeitler

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fem =