Sök och tryck på enter

Historiska Småland

Gör en historisk odyssé genom Småland i sommar. Lär dig mer om anrik glaskonst och gå på upptäcktsfärd i landskapets spännande litteratur- och filmhistoria.

Småland är kanske mest känt för sina många glasbruk. Här har det tillverkats munblåst glas ända sedan 1742. Mot slutet av 1800-talet hade glasbruken sin storhetstid och hälften av Sveriges drygt 70 glasbruk fanns just i Småland. Idag finns det tretton olika glasbruk kvar i området, alla med sin unika historia – från små studiohyttor till de större och mer kända glasbruken Kosta Boda och Orrefors. Även om mycket har moderniserats kan du fortfarande få en inblick i hur glasblåsarkonstens historia fortsätter att förvaltas. Besök något av glasbruken och se hur glasmassan magiskt förvandlas till hantverk. Du kan också gå på upptäcktsfärd i de gamla bruksmiljöerna som finns bevarade på en del håll. Pukeberg till exempel är ett av landets äldsta och mest bevarade glasbruk. Här kan du uppleva hur ett glasbruksområde såg ut vid seklets början. Vandra längs med den lilla bruksgatan och kika på byggnader från olika epoker som Sodamagasinet, Klockmagasinet och Kraftcentralen. Även den kulturminnesskyddade glasbruksmiljön i Rosdala tar med besökaren till svunna tider. Här finns ett komplett glasbruksmuseum där man bland annat hittar en gammal 10-degelsugn från år 1900 samt olika verktyg och anordningar som visar hur arbetet på ett bruk gick till förr i tiden.

I Mobergs fotspår

Återupplev ett stycke litteratur- och filmhistoria i sommar och färdas i Vilhelm Mobergs fotspår. Längs den tio mil långa Utvandrarleden genom författarens hembygd kan du känna historiens vingslag från 1800-talets fattigdom och se kända byar och platser från det berömda eposet Utvandrarna. Bland annat passerar man Råamåla by. I filmen Utvandrarna förlades inspelningen hit av scenen föreställande “avresan från Korpamoen till Åkerby vägskäl” på den lilla skogsvägen med de många grindarna. Passa även på att besöka Duvemåla, strax norr om Emmaboda. Här föddes författarens mormor Johanna och det är också en plats som gav inspiration till Utvandrarromanens Kristina. När filmatiseringen av Utvandrarna pågick letade Jan Troell efter en passande miljö som kunde föreställa Korpamoen. Till slut hittade han Klasatorpet i Långasjö, en idyllisk torparstuga från 1800-talet. Sedan slutet av 60-talet då filmen spelades in är torpet öppet för besökare på sommaren. Här kan man uppleva äkta småländsk torpmiljö och se ett stycke filmhistoria. I ladugården hänger Kristinas gunga från filminspelningen och det finns även ett antal foton från filmen. På Utvandrarnas hus i Växjö finns även en rekonstruktion av Mobergs skrivarstuga och den permanenta utställningen om amerikautvandringen.

Upptäck Astrid Lindgrens värld

Smålands andra världsberömda litterära mästare Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby, numera ett klassiskt resmål där man kan få en inblick i författarens liv. Här hämtade hon mycket av inspirationen till sina sagor och flera av böckerna har även spelats in i trakterna. De små gårdarna i idylliska Bullerbyn var till exempel en inspiration för Astrid och här spelades filmerna om Barnen i Bullerbyn in under ledning av Lasse Hallström på 80-talet. I Barnfilmbyns museum kan man läsa mer om inspelningsplatserna och se dokumentärfilmer med skådespelare och statister som berättar anekdoter från tiden med Emil-filmerna på 70-talet. Man kan också besöka byn Gibberyd där gården Katthult ligger. Här är det mesta sig likt från filmerna och gården känns som en lantgård från förr.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 13 =