Sök och tryck på enter

Härliga herrgårdar och juliga marknader

Glittrande december bjuder på flera fina tillfällen till att botanisera bland genuint hantverk och närodlade delikatesser, lyssna till skönstämd julsång, njuta av smarriga julbord samt koppla av på vackra slott och herrgårdar.

Det finns många julmarknader att välja på runt om i landet, de flesta städer har minst en, men i pittoreska Sigtuna får stämningen en extra skjuts tack vare den vackra och historiska miljön, som ger känslan av en svunnen tid.

–   Från mitten av november och ända fram till jul har vi julmarknad utomhus på Stora torget, Lilla torget och lite runtom i gränderna. Här hittar man hantverk, mat, aktiviteter och så tomten förstås, berättar Sofia Hiller på Destination Sigtuna.

Till årets nyheter hör en extra satsning på maten, och det kommer finnas en matmarknad med food trucks. För den frusne är Steninge slotts julmarknad inte långt därifrån ett hett tips. Marknaden hålls till största del inomhus på den vackra ovanvåningen i stenladan.

Vill man ha en riktigt annorlunda julmarknadsupplevelse bör man besöka Tykarpsgrottan utanför Hässleholm där marknaden tar plats 12 meter under jorden! Den 7-10 december kan man botanisera bland pelarsalar och underjordiska gångar, barnen kan testa lyckan i fiskedammen eller krypa in i tomtegången och hälsa på tomten. Nytt för i år är också ett barntivoli med lyckohjul, bollkastning och annat kul. En del får kanske träffa trollet Tufsa som styr och ställer i gruva

Gör en tidsresa

På Torekällbergets museum i Södertälje kan man uppleva en småstadsjul för länge sen i en utställning av riktiga småhus. Fokus på deras julmarknad ligger på att ge besökaren möjlighet att göra en tidsresa tillbaka till 1800-talet. Staden väcks till liv med aktörer med rosor på kinderna, berättar Susanna Lovén, intendent på museet.

–   Skolan är öppen och vi har matlagning och pepparkaksbak i husen. Vi har tagit fasta på de folkliga nöjena som dockteater och musik. Luciatåget gör vi tillsammans med kammarkören och kulturskolan och vi har valt bort högtalare för att komma nära ljudet och historien.

Är du på västkusten får du inte missa Tjolöholm slotts julmarknad, som firar 30 år i år. Under åtta dagar i slutet på november tänds tusentals juleljus på slottet och ett utställarna visar upp hantverk, och matdelikatesser, och på kvällarna bjuds det på sprakande eldshow framför slottet. Man gå en visning i slottets övre våningar och titta på utställningen Dräkter från Downtown. De första veckorna i december anordnas det även julbord, inspirerat av grevparet Bondes tid här i början på 1900-talet. För den som vill insupa ännu mer av slottsmiljön går det att övernatta i Allmogebyn eller Grindstugan på bekvämt promenadavstånd från julbordet.

Jul i Småland

I Småland bjuder anrika Kosta på en annan sorts spännande julmarknad, en marknad med snögaranti bland annat! Arrangörerna har gjort en youtube-film som visar en spektakulär utomhusmarknad där man i en vacker vintervärld kan få sig en rejäl dos jul. Emil Andersson på Destination Kosta lovar att verklighetens marknad är precis så härlig.

–   Det som är nytt för i år är att vi har ett större utbud av hantverk. Vi har tomtar i olika utföranden, smide, ullprodukter, kransar, handstöpta ljus och mycket annat. Vi kommer också erbjuda matprodukter från lokala aktörer, och tanken är att man ska kunna köpa hela sitt julbord hos oss. Vi kommer också att ha älvor som går på styltor och vi erbjuder eldshow, magi och akrobatik. Och vår lucia har så klart en luciakrona i glas.

I grannlandskapet Östergötland kläs Ekenäs slott, det medeltida sagoslottet utanför Linköping, denna tid på året i julskrud. Marknaden äger rum i stallet , slottskällaren och flygeln. Man kan också passa på att gå en guidad tur i slottet.

I huvudstaden

Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm har tagit plats på The Telegraphs 10 bästa julmarknaderna i Europa. Stortorget har varit en marknadsplats sen 1300-talet och det är något visst med att spankulera mellan knallarna på denna historiska plats. Här kan man också varje morgon njuta av något så unikt som en levande julkalender.

En annan populär marknad i Stockholm är Konstfacks årliga marknad som i år går av stapeln den 2-3 december. Här kan du garanterat hitta innovativa och personliga klappar att lägga under granen, alla med glimten i ögat. Man kan också spana in studenternas utställningar och barn kan delta i workshops arrangerat av bildpedagogstudenterna.

Slöjdkärlek

I natursköna Bohuslän arrangeras det Midvinterfest i slöjdverkstan på Bohusläns museum. För 25:e året i rad kan besökarna handla vackra, välgjorda, lokalproducerade och ekologiska julklappar tillverkade av slöjdare från Västra Götaland. Och temat i år är som sagt slöjdverkstan vilket betyder att processen bakom slöjden kommer att lyftas fram

– Rent visuellt kommer utställningen att inspireras av verkstadens eller ateljéns miljö, material, verktyg och redskap för att illustrera arbetet bakom. Som besökare i en utställning eller på en marknad ser du färdiga föremål som bara finns där. Men bakom varje föremål finns mycket arbete baserat på en kunskap och erfarenhet som tagit lång tid och mycket övning att bygga upp. Detta och att slöjdade föremål tillverkas för hand, en bit i taget gör slöjden mänsklig. Det är den processen som utställningen vill visa upp. Resan från idé via blod, svett och tårar till färdigt föremål, berättar arrangörerna.

Utställningen kommer att pågå 25 november till 7 januari och under flera tillfällen går det att få se hur olika slöjdare arbetar, bland annat hur man gör tagelborstar, hur japansk vikteknik med lappar fungerar och hur spinning av ull går till.

 


Mini-guide: Slott och Herrgårdar

Örenäs slott

På Örenäs slott, 1,5 mil söder om Helsingborg, dukas det upp till både julmarknad och julbord i vinter. Skånska delikatesser utlovas och det går att bo över på både slottet, i herrgården eller på hotellet. Utsikten över Ven och Öresund är rogivande.

Krusenbergs herrgård

På Krusenbergs Herrgård utanför Uppsala kan man vara säker på helgavkoppling i stil. Med lyxig gourmetmiddag, massage i spa-anläggningen som ligger precis invid Mälaren och hänförande omgivningar, tankar man garanterat energi.

Gripsholms Värdshus

På Gripsholms Värdshus har man sett efter gäster sen 1609 och här känns det naturligt att unna sig. Här finns både spa och relaxavdelning och varför inte toppa en dag av avkoppling med afternoon tea?

Hennickehammars Herrgård

Även Hennickehammars Herrgård söder om Filipstad tar din weekend på stort allvar. Lyxa till det med att ha relaxavdelningen helt för dig själv, lite aromaterapi eller vedbastu vid sjön.

Ulvsby Herrgård

Ulvsby herrgård ligger vackert vid sjön Fryken i Värmland och berättelser om det goda livet på och kring herrgården avlöser varandra genom århundradena. Här har till exempel länsmannen som blev förebilden till Selma Lagerlöfs romanfigur Länsman Scharling i Gösta Berlings Saga bott. Idag är det ett herrgårdshotell med bibliotek, en vedeldad bastu vid sjön och en restaurang som håller god klass enligt White guide.

Rånäs slott

Under en julbordsweekend på Rånäs slott vackert beläget i Roslagen, bor du som en prinsessa i något av de tjusigt inredda rummen och njuter av ett julbord med traditionella rätter med inslag av både svenskt vilt och spännande exotiska smaker. Det går även att njuta av sjöbastun och relaxavdelningen vackert beläget vid vattnet.

Södertuna slott

Södertuna Slott ligger vid Frösjön utanför Gnesta i Sörmland. Det går att fira jul på 1700-tals slottet och från och med den 25 november dukas det även upp ett klassiskt julbord med inlagda sillar, lax, Jansson, skinka, köttbullar och allt annat som hör julen till.

Vä foto: Glashyttan i Kosta. Foto: Jonas Lindström  – Kosta Glasbruk

Mitten foto: Julbord på Tjolöholm. Foto: Will Rose

Hö foto: Ulvsby herrgård. Foto: Mattias Blomqvist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =