Sök och tryck på enter

Gustav Trägårdhs Göteborg

Den vackra hamnstaden Göteborg är väl värd ett besök även på vintern. Här finns mysiga kvarter att strosa runt i, museibesök för hela familjen och inte minst ett rikt restaurangliv. Kocken Gustav Trägårdh, köksmästare på Sjömagasinet, guidar oss till sina bästa smultronställen i Göteborg.

Utflykt i Göteborgs skärgård

”Göteborgs skärgård är alltid en mysig utflykt.”

Du till exempel hoppa på en båt från Lilla Bommen och avnjuta en fyra timmar lång kvällskryssning i den vackra skärgården. Ombord bjuds det på musik, underhållning, mat och en guidad tur genom Göteborgs hamn mot den södra skärgården.

Restauranger i Göteborgs skärgård

”TOSO är en väldigt trevlig restaurang med asiatisk inriktning som jag gärna går till. Jag äter gärna asiatisk mat.”

Den panasiatiska krogen TOSO slog upp dörrarna i september förra året och har sedan dess hyllats för sin matlagning, bland annat blev restaurangen framröstad till årets bästa asiatiska kök 2015 i Bookatable Awards. I en modernt designad miljö serveras rätter utifrån köksmästarnas egenhändiga tolkningar av det asiatiska köket, med inslag av svenska råvaror. På menyn står dumplings, raw food, nudlar, grillat och diverse smårätter.

TOSO

TOSO. Foto: Tomas Yeh

Museum i Göteborg

”Universeum har jag varit på flera gånger med barnen, det är roligt att komma tillbaka dit eftersom de ofta förnyar sina utställningar.”

Nordens största science center är som en enda stor skattkammare för de som gillar vetenskap, natur och experiment. Här kan du gå på safari i regnskog, resa ut i rymden, dyka ner i världshav eller ta en tur genom svensk vildmark. I höst öppnar också en ny utställning om kroppen och hälsan där besökarna bland annat kommer att kunna tävla i armbrytning eller testa snabbhet på en speed court.

universeum

Universeum

Shopping i Göteborg

”När det gäller kläder går jag gärna till St James’s på Vasaplatsen, de har ett bra utbud av olika märken. Annars tycker jag om att besöka Saluhallen för att köpa mat.”

St. James’s inriktar sig på lite lyxigare märkeskläder med alltifrån måttbeställda kostymer eller jeans. Här finns varumärken som Dsquared2, Marc Jacobs, Philipp Plein och Moncler. Stellan Gillkvist och Tommy Wästfelt som driver butiken har arbetat i många år med herrmode och sedan affären öppnade 1982 har ledorden varit kvalitet och tradition. Den anrika Stora Saluhallen i hjärtat av Göteborg inhyser ett fyrtiotal butiker och matställen med mat från världens alla hörn.

Stadsdel

”Sjömagasinet ligger i Klippan, en gammal vacker stadsdel med fiskehamn. Den ligger några hållplatser från stan så det är lite av ett smultronställe då inte så många har hittat hit ännu. I samma kvarter finns också Majorna som är ett populärt och trevligt område och här ligger även Masthugget som är riktigt fint. Det har blommat upp de senaste åren med roliga restauranger och intressanta affärer längs långgatorna som är perfekta för att strosa runt på i lugn och ro.”

Klippan är ett av Göteborgs viktigaste historiska områden, bland annat var det hemmahamn för Svenska Ostindiska kompaniet under 1700-talet. Idag är det ett kulturreservat där äldre hus, industribyggnader och modern arkitektur möts. Majorna var förr i tiden en klassisk arbetarstadsdel som numera är fylld med mysiga kaféer, restauranger och affärer. Även Masthugget har präglats av sjöfarten och hamnen, området befolkades tidigare mest av sjömän men idag bor det allt fler unga och barnfamiljer i stadsdelen.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 14 =