Sök och tryck på enter

GUIDE: Göteborg

Avenyn och Feskekkôrka i all ära men Sveriges goaste stad har mycket mer än så att erbjuda. Vi guidar dig bortom de klassiska sevärdheterna och shoppingstråken till Göteborgs lite mer oupptäckta smultronställen.

Göteborgstypiska trähus

Flanera längs mysiga Haga Nygata, kantad av uteserveringar och butiker och på sommaren sprudlar gatan av liv och rörelse. Passa även på att få en dos arkitekturhistoria i denna gamla stadsdel med välbevarade Göteborgstypiska landshövdingehus i trä och sten. De typiska trähusen byggdes som arbetarbostäder i bland annat Haga, Majorna, Kungsladugård och på Lindholmen.

Hagabion_Copyright-Beatrice-Tornros_1

Hagabion. Foto: Beatrice Törnros

Världens konstverk korsas

På det arkitektritade Världskulturmuseet kan du djupdyka i historiska händelser och dagsaktuella frågor. Förutom utställningar anordnas även workshops, festivaler, seminarier och föreställningar. Museet har numera också fri entré.

korsvägar

Ur utställningen Korsvägar på Världskulturmuseet

Grönska i 1700-talsmiljö

Bara 15 minuter från city ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar. Slottet byggdes som sommarbostad åt köpmannen John Hall och är idag ett omtyckt besöksmål, perfekt för soliga sommardagar. Gå på guidad tur i 1700-talsslottet eller strosa i de vackra trädgårdarna. Du kan också äta gott på närliggande kaffehuset och krogen. Köksträdgården ligger i direkt anslutning till restaurangen så alldeles nyskördade örter och grönsaker landar direkt på tallriken. Under sommaren anordnas även Gunnebo liefestival för att visa det historiska hantverket i lien samt årlig sommarteater.

Gunnebo_slott_fotoRalfTurander

Gunnebo slott. Foto: Ralf Tunander

Mecka för indredningsälskare

Ett besök till omskrivna inredningsbutiken Artilleriet är ett måste. Sortimentet består av en blandning av vintage och nytt, kända designers och nya kreatörer i ett eklektiskt utbud av möbler, belysning, textil, mattor och hudvård. Via resor runt om i världen letar butiken efter heminredning med en historia och en tanke. Hitta en ny favorit till hemmet eller gå runt i affären och låt dig inspireras. Granne med Artilleriet ligger också systeraffären The Kitchen som säljer hantverksmässigt tillverkade köksprodukter och vackra vardagsföremål.

artilleriet

Artilleriet.

Ekomat från morgon till kväll

I Göteborgs gamla hamnkvarter på Långgatorna ligger Kafé Magasinet. Den KRAV-certifierade restaurangen och baren huserar i Auktionsverkets gamla industriella lokaler. Den rustika inredningen och lummiga innergården kombinerat med generösa öppettider lockar många göteborgare dag som kväll. Här kan du avnjuta alltifrån frukost och fika på nyttiga acaibowls, kaffe och bakverk till en sen middag med pizza, grillade mackor och vin och drinkar.

kafe-magasinet-2_foto-Aveny_se

Kafé Magasinet. Foto: aveny.se

Fransk dekadens

Förgyll din storstadsweekend i Göteborg med en lyxig hotellövernattning. Prisade Hotel Pigalle tar dig tillbaka till 1900-talets Paris. Hotellet, som ligger i det historiska Palacehuset från 1700-talet, är inrett med handgjorda tapeter, gedigna tyger och platsbyggda möbler. Allt för att de 58 rummen såväl som restaurang och bar ska andas lyx och färger och former från fransk dekadens.

hotel_pigalle

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 5 =