Sök och tryck på enter

GUIDE: Åre

Förutom skidåkning bjuder Åre på gott om upplevelser på vintern. Övernatta i igloo, prova på jämtländska delikatesser eller gå på upptäcksfärd i gruvan.

Läge

Stockholm 620 km, Östersund 100 km och 
Trondheim 140 km.

Bo

I Åre finns husrum för alla smaker och prisklasser. Besöker du t ex Årebjörnen och Björnänge och vill satsa lite extra på ditt boende är Copperhill Mountain Lodge ett hett tips. Hotellet är beläget 730 meter över havet högst upp i Årebjörnen med utsikt över fjällvärlden. Ett annat mysigt hotell i en lite billigare prisklass är Hotell Åre Torg, som är en blandning av ett hotell och ett vandrarhem. Hotellet har fyr- och fembäddsrum som man kan hyra i sin helhet eller enbart hyra en bädd i. Eller sätt lite extra krydda på din vistelse i Åre och bo under bar himmel, i en kåta eller i en igloo. Halvvägs upp på Åreskutan ligger Igloo Åre. Här övernattar du med hänförande utsikt över Åredalen i naturens verkliga element.

Äta

Åre har ett varierat restaurangutbud med influenser från hela världen. Många restauranger erbjuder också jämtländska smaker på menyn och använder sig av regionalt och hållbart producerade råvaror. Stjärnkockarna Melker Andersson och Markus Aujalays Fjällpuben serverar specialiteter hämtade ur fjällvärlden såsom jämtländska gårdsostar, vilt och bär från myrarna. På restaurang Millestgården, vid Millest Moose Farm, kan du prova älgvåfflor, gott hembakat och vilträtter till lunch.

Se & Göra

Ta en värmande paus från pisterna och värm dig med rykande het choklad på Åre Chokladfabrik. I fabriken, som ligger i Björnänge vid Åreskutans slut, tillverkas nio miljoner praliner om året och inför varje säsong och högtid tas nya praliner fram enligt rådande årstid.

Under mitten av 1700-talet påträffades en betydande kopparfyndighet i Åreskutan som gjorde fäbodvallen Huså till ett sjudande gruvsamhälle. Ge dig ner på en historisk upptäcksfärd i Bjelkes gruva vid Åreskutans fot och få en guidad tur och lektion om gruvan och gruvepoken.

På Naturum i Vålådalen kan du få en inblick i skidornas och friluftslivets historia och besöka olika upplevelserum med uppbyggda fjällmiljöer och utställningar.

Evenemang

Kulturhuset i Järpen har anor från 1700-talet och är det äldsta huset i orten. Det disponeras av Åre konstförening och här visas också ett flertal konstutställningar. I december
t ex kan du se utställningen Tema Tomten. Den 1 februari går en 2 mil lång tävling i skidalpinism av stapeln, Vaeride. Det tävlas på kvällen med start i Duved och målgång i Björnens skidområde. Alpina Världscupen hålls den 7-8 mars i Åre. Världens bästa alpina damer tävlar i slalom och storslalom.

Transport

Tåg med hållplats mitt i byn. Två internationella flygplatser Åre/Östersund (50 min) och Vaernes in Norge (1 timma och 45 min).

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =