Sök och tryck på enter

Grövelsjön

Till ett hörn i norra Dalarna, nära gränsen till Norge, är det många som återvänder säsong efter säsong för att gå på tur i södra Skandinaviens största vildmark.

Att spänna på sig laggen och ge sig ut på en tur på kalfjället eller i skidspåren betyder för många en stunds välbehövlig avkoppling och återhämtning från en stressfylld vardag. Grövelsjön har sedan 1930-talet varit ett populärt resmål för den som vill andas frisk fjälluft och möta stillheten i spåren. Det är Sveriges sydligaste fjällvärld och inlandsklimatet gör att det är skidföre från november till slutet av april. Åker man hit under vårveckorna bjuds man på mycket sol och det är inte så kallt, men det är mycket turister. Under midvinterveckorna får man däremot ha spåren helt för sig själv och det är oftast mycket snö men lite kallare.

10 mil preparerade spår

Det finns många fina turer, spår och utflyktsmål runt knuten att välja på. Området har till exempel över 10 mil välpreparerade spår. Spåren är öppna för både klassisk åkning och skating och lederna är bra märkta. Populära utflyktsmål är bland annat fäboden Valdalsbygget vid gränsen till Norge och raststugan Oskarsstugan. Uppe på Dyllen har man en fantastisk utsikt över Grövelsjöfjällen och uppe på Jakobshöjden kan man spana ut över Salsfjellet i Norge. Det finns guidade fjällturer som sträcker sig över både kalfjäll och genom gammal vacker fjällskog.

Vildmarken runt hörnet

Grövelsjöområdet omfattar vildmark på båda sidorna om gränsen mellan Sverige och Norge. En stor del utgörs av Långfjällets naturreservat och här ligger även den storslagna nationalparken Töfsingdalen. Dalen omfattar 1615 ha och nationalparken bildades redan 1930. Det finns mjuka lågfjäll och fler än 50 fjälltoppar över 1000 meter och det högsta fjället på den svenska sidan är Storvätteshågna (1204 meter över havet). En kalfjällstur här ger en milsvid utsikt. På den norska sidan är fjällen lite högre och brantare. Här finns också nationalparkerna Femundsmarka och Gutulia.

Utanför spåren

Vill man ta en paus från pjäxorna finns det fina möjligheter till vinterfiske i öring- och rödingvatten. En del sjöar nås med bil medan andra nås med skidor eller skoter. På en skotertur får man också uppleva en härlig vy över den fantastiska fjällvärlden. Efter en dag i fjällvärlden kan man relaxa i en ångande badtunna under bar himmel och vill man insupa lite samisk kultur anordnar Renbiten Berättarafton i en tältkåta. STF Grövelsjöns Fjällstation ordnar flera olika temaveckor i vinter med bland annat spa, naturfoto och barnbarn med mor- och farföräldrar på agendan. Det går även hundspannsturer i området.

Tips! Det finns flera boendealternativ i Grövelsjön; vandrarhem, stugor att hyra och hotell med helpension. Samma sak när det gäller maten, det finns allt från lite enklare mat till lyxigare trerättersmiddagar. Menyerna är bland annat inspirerade av vildmarken och man använder sig av lokala råvaror och delikatesser.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − tre =