Sök och tryck på enter

Gotland – Den kulinariska ön

Det finns en hel del lokala delikatesser och traditionella maträtter som du bör hinna smaka på ditt besök på ön. Ramslök, tryffel, saffranspannkaka och kajpsoppa är några av dem.

Tryffeln är världskänd. Den har vunnit flera priser och exporterats till gourmetrestauranger. Tryffel är en hypogeisk svamp vilket innebär att dess fruktkroppar bildas och mognar under marken. Den skördas med hjälp av doftkänsliga hundar eller med tryffelsvin. Gotland är den nordligaste plats man hittat så kallad bourgognetryffel på. Tryffeln trivs i de lövträdsbevuxna gotländska ängena. Den mytomspunna svampen skördas på hösten och säljs i butiker på Gotland under säsongen oktober till december.

Ramslök är en vild primör som påminner om vitlök och växer vilt på Gotland. Den plockas under våren och kan användas til kryddor, soppor och smaksättning av rapsolja. En annan lök som finns över hela Gotland är skogslöken kajp. Allra bäst är den på tidig försommar. Kajpsoppa tillagades redan under vikingatiden.

Vill du fira primörernas lov och delta i den årliga primörpremiären ska du åka till Gotland den 6-9 juni. Gårdar och restauranger runt hela ön öppnar sina dörrar och det blir Primörmiddag på Wisby Hotell och Primörmarknad på Stora Torget i Visby. Reser du till ön lite efter sommarsäsong är Gotlands Skördefestival den 7 till 8 september och Visbydagen med matmarknad den 5 oktober trevliga tillställningar.

Smått och gott

Vad är en sommar i Visby utan en saffranspannkaka? Enligt traditionen serveras den ljummen eller kall tillsammans med vispgrädde och salmbärssylt. Salmbär är det gotländska ordet för blåhallon. Blåhallon kräver kalkrik jord och är därför ovanlig i resten av Sverige. Men på Gotland plockar man flera ton varje år och tillverkar sylt, marmelad, vinäger, saft och sprit.

På den här exotiska ön finns det förstås även vinodlingar. På Gute vingård kan man även bo över på ett fint vandrarhem. En annan fin matupplevelse är Krusmyntagårdens örtagård. Här kan man botanisera bland 200 olika växter, äta gott på restaurangen och njuta av den vidunderliga utsikten över havet.

Åk runt på ön och insup atmosfären och shoppa närodlade delikatesser. Småskaligheten är en trend på Gotland och allt fler odlare och uppfödare öppnar dörrarna.

gotland3

Krogtätt

– Gotland och Visby brukar kallas Sveriges krogtätaste plats och det gäller i princip året runt, säger Daniel Eriksson på Inspiration Gotland. Det finns goda möjligheter att prova på både det riktigt exklusiva, det enkla, det traditionella och det moderna.

I Visby hittar du bland annat 50 Kvadrat som bjuder på en matupplevelse där tyngdvikten ligger på lokala råvaror från flera av öns producenter. Bakfickan är stadens enda fisk- och skaldjursrestaurang som bland annat fått utmärkelser i mattidningen Gourmet. Lilla Bjers Gårdskrog utanför Visby serverar säsongens mat direkt från fälten och växthusen runtomkring. Certifierat med tre KRAV-märken, allt är helt ekologiskt.

På Smakrike Krog på Ljugarn på östra Gotland serveras det också lokala råvaror av hög kvalitet i säsongsanpassade menyer och på White Guide-omnämnda Krakas Krog inhyst i det gamla bankhuset i Kräklingbo, Katthammarsvik, bestämmer naturen vad som serveras. Sjökrogen i Valleviken på norra Gotland bjuder också på lokal mat med vacker utsikt.

Hamra Krog på södra Gotland är en av de mest välkända krogarna på ön och den är väl värt ett besök. På restaurang Gula Hönan i Hemse serveras det närproducerat från omgivningarna och socknarna runt omkring, från naturen med smak av hällmark och ängssyra och från egna odlingar. Är du en finsmakare kan du hålla utkik efter restaurangnätverket Kulinariska Gotlands symbol när du ska ut och äta.

Matlandethuvudstad 2013

Gotland är mat! Det konstaterar landsbygdsdepartementet i motiveringen till varför de har utsett Gotland till Sveriges Matlandethuvudstad 2013. Ur motiveringen: ”Det soliga klimatet och den kalkrika jorden skapar förutsättningar för hög kvalitet och unika produkter med egen karaktär som  är attraktiva såväl nationellt som internationellt.”

Text Malin Anderson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tretton =