Sök och tryck på enter

Frisk luft, Fjäll och Frihet i jämtlandsfjällen

Jämtland är ett ypperligt landskap för fjällvandring på sommaren. Oavsett om du väljer klassiska leder eller outforskad mark väntar dig storslagna naturupplevelser och fjälluft som ger dig energi ända in i själen.

En relativt dold, och för en del nyupptäckt, pärla i Jämtlands län är Skäckerfjällen. Fjällområdet och dess reservat, 470 kvm stort, ligger ca fem mil nordväst om Åre, längs gränsen mot Norge. Landskapet är variationsrikt med fjäll, myrar och urskogar och trots de relativt låga topparna ger de branta fjällsidorna och de stora nivåskillnaderna området högfjällskaraktär. Närheten till den norska kusten gör att det kan komma en del nederbörd men också att blommor som är ovanliga för fjällvärlden gynnas.

– Det är ett unikt fjällmassiv där du får uppleva det vilda, vackra och orörda. Du kan vandra här utan att möta en enda människa. Det utmärker sig också genom att vara så grönt och variationsrikt. Från sommarkänsla med blomsterprakt vid foten av Dörsvalen till vinterkänsla med snö uppe på dess topp, säger Anna Romare Blyckert på STF Kolåsens Fjällhotell.

Uppifrån Dörsvalen (984 m ö h) får man en 360-gradig utsikt över hela fjällandskapet och man ser även porten in till den norska sidan, som många tycker liknar porten i Sarek.

Spännande historia

Anna och hennes man Micke driver det anrika fjällhotellet som även har restaurang med lokala och egna råvaror. Familjen vårdar det och dess spännande historia med omsorg. Till Kolåsen har turister kommit sedan slutet av 1800-talet och kända personer som Winston Churchill och Carl och Oscar Bernadotte, har bott här.

– På 1930-talet var det, tillsammans med Grand hotell Saltsjöbaden, Sveriges dyraste hotell och under 60- och 70-talen tränade det svenska skidlandslaget här, berättar Anna.

Skäckerfjällen är också präglat av samiskt liv och arbete. Förutom små marker i enskild ägo så är hela reservatet åretruntmarker för renbete.

Löpning med Malin Ewerlöf

För alla vandringssugna finns det en markerad led, Sockertoppsleden mellan Kolåsen och Anjan. Längs leden finns två vindskydd men inga övernattningsstugor.  För nybörjaren finns det även kortare dagsturer. Micke och Anna ordnar guidade turer till Dörsvalen och till vattenfallen i närheten där vattnet kan blir riktigt varmt på sommaren.

– Det hela avslutas med en gemensam middag på kvällen, vilket brukar vara mycket populärt, berättar Anna.

För de som inte nöjer sig med att vandra över fjället arrangeras Fjälloppet här den 12 augusti, 34 kilometer långt från Anjan till Kolåsen, och Malin Ewerlöf håller i en träningsvecka här 29 juni till 2 juli. Veckan efter kommer en löpguide vara stationerad på Kolåsen som tar med besökare över fjället.

Klassik triangel

Ett lite mera känt vandringsområde är Jämtlandstriangeln. Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren utgör kärnan i denna moderna klassiker. Storulvåns Fjällstation, därifrån många startar, ligger ca en timme från Åre. Många passar på att sova en natt här innan de påbörjar vandringen morgonen därpå. På deras restaurang Ulven serveras det mat baserad på lokala råvaror kryddat med ett slow food-tänk för att stressa ner. Du får smaka på delikatesser som ekologiskt lammkött och getmese.

– Är du förstagångsbesökare, passa på att planera in en extra dag så att det finns möjlighet att gå en dagstur, ta en vilodag eller göra något spontant. Det finns mycket att upptäcka i området och ofta är det tiden som gör att man inte utforskar något lite extra, tipsar Lisa Lindblom på STF Storulvån.

Den första dagen börjar sedan svagt uppför, mot Sylarna, och tar cirka 5-6 timmar (16 km). Du går genom vacker fjällbjörkskog för att sedan möta det mäktiga kalfjället. Längs vägen finns det rastplatser och efter den sista stigningen når du Sylarnas fjällstation, Sveriges första fjällstation, vid foten av det mäktiga massivet. Precis som i Skäckerfjällen bedrivs det renskötsel i området som förstås kräver hänsyn. På fjällstationen finns det kök med möjlighet att laga egen mat. Många väljer sedan att stanna en extra dag i området för att bestiga Syltoppen. Storsylen når 1 762 meter över havet men det finns också fina dagsturer runt massivet för den som vill hålla sig på lägre höjd.

Sista etappen

Dag 3 är det sedan dags att vända näsan mot Blåhammaren, som ligger ca 6-7 timmars vandring därifrån (19 km). Landskapet beskrivs som böljande och terrängen är kuperad bland lågfjäll. Sista biten till fjällstationen Blåhammaren går uppför. Detta är en av STFs högst belägna fjällstationer som bjuder på en fantastisk panoramautsikt över fjällen. Stationen har restaurang där du kan njuta av en trerättersmeny och den berömda fruktsoppan.

Så är det sen dags för den sista etappen i triangeln, vandringen tillbaka till Storulvån. Sträckan tar ca 4-5 timmar att gå (12 km) och terrängen är lättvandrad. Den sista biten består av vacker björkskog. Totalt är Jämtlandstriangeln 47 kilometer lång och det går förstås att gå både medsols och motsols runt. Tänk bara på att boka boende i god tid om du inte vill tälta.


Falska myter om fjällvandring

1. Dyr utrustning. Behövs inte om man inte vill. Det mesta går faktiskt att hyra på våra fjällstationer, meddelar Svenska Turistföreningen STF.

2. Frystorkad mat. Behövs inte heller, bor man på en fjällstation kan man äta på restaurang och lagar man maten själv behöver man inte bära på all mat hela tiden utan proviantera på fjällstugorna längs vägen.

3. Svettas & Fryser. Tricket är lager-på-lager. Underkläder för att hålla dig torr, ett värmande lager på det och till sist kläder som tål vind och väta. Använd dubbla strumpor för att slippa skavsår och undvik bomull, som inte andas.

4. Tung packning. Om man är några stycken som vandrar tillsammans så kan man dela upp matlagningen så att man står för en kväll var. Då blir det inte heller så mycket att bära. Många tar med kryddor och torkade grönsaker att piffa upp maten med, det väger inte så mycket tipsar STF.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + elva =