Sök och tryck på enter

Första parkett till naturen

Camping är idag ett bredare koncept än någonsin. Långt borta är dagarna då fukthutter i tvåmanstält eller inbackning av husvagn med millimeterprecision var enda definitionen av att ge sig ut i skog och mark. Faktum är att just camping växer så att det knakar. Och av god anledning, idag campar vi på våra egna villkor.

I tider av stress, tidsoptimering och krav på hög effektivitetsnivå, har behovet av frihet, flexibilitet och att vara i naturen ökat. Framför allt har husbilen blivit ett mycket attraktiv val av semesterbostad.

– Försäljningen av husbilar ökade med 35 procent under förra året och antalet campingnätter har ökat med en halv miljon de senaste tre åren, berättar Martin Juhos, Marknads- och försäljningschef på SCR Svensk Camping.

Optimalt för barnfamiljer

Martin menar på att camping ska handla om vad man vill uppleva på sin semester.

– Börja med att planera rutten väl så att du vet var du vill åka och vilka upplevelser och aktiviteter du vill ha. Kanske vill du tillbringa tid med familjen eller ge dig ut på ett riktigt äventyr. Det fina med camping är just det att det finns platser i stort sett över hela Sverige som har nära till nöjen, natur, djurparker, god mat, och det är det som ska styra.

Camping är till exempel optimalt för barnfamiljer anser Martin.

– Det brukar bara ta några sekunder innan barnen hittat nya kompisar och springer omkring har kul. Ett riktigt sommarlov är för många också förknippat med camping, säger han.

Många som campar sysslar också med sportfiske och olika sporter som cykling, kite surfing eller kajak, påpekar Martin.

Hämta inspiration

På camping.se kan man hämta inspiration bland annat. Vill man ha ytterligare tips rekommenderar Martin TV-programmet ”Gone camping” som går på TV 8 på lördagar kl 18:30.

– Även på deras site, gonecamping.se, är inspirationsfaktorn hög, här är det bara att välja och vraka mellan inslag om allt från en guidad tur på riktiga Saltkråkan till oslagbart dansbandsgung i Malung.

För att göra semestern så smidig som möjligt är det sedan förstås bra att säkerställa att det finns plats på campingplatserna man planerar att besöka. På camping.se kan man boka och betala för sin plats eller stuga också. Viktigt är ju också så klart att försäkra sig om att husbilen eller husvagnen är i god form för att slippa ovälkomna stopp på verkstaden.

Campingliv med guldkant

Trenden med så kallad glamping, eller glamourös camping, har funnits i Europa ett bra tag, och har nu också vuxit sig starkare i Sverige. Konceptet riktar sig till resenärer som vill kombinera natur- och friluftsupplevelsen med bekvämlighet som fina hotell kan erbjuda. Tänk dig lyxigt utrustade tält eller husvagnar med all komfort man kan önska sig.

Oavsett om man kallar det glamping eller inte, finns det flera möjligheter till lite lyxigare varianter på det traditionella campinglivet att välja på i sommarsverige. Det finns hela tretton 5-stjärniga campingplatser att välja bland till exempel. Ett exempel är Ansia Resort i Lycksele, en familjecamping med egen badstrand och ett flera lekplatser. Det finns gym, relax, minigolf och på restaurang Skogskåtan bjuds det på 3-rättermeny med smaker från trakten och en vacker utsikt över Umeälven. På Hafsten Resort i Bohuslän finns det bland annat tillgång till gym och wellness, mini-spa, havsbastu och badtunna samt möjligheter till äventyr i form av bland annat FlyingFox Zipline, fyrhjulskörning och grävmaskinskörning.

Byske Havsbad bjuder också på goda förutsättningar för glamping. Man har både nära till naturen och samtidigt till den fina restaurangen vid havet, och man kan välja på ett okomplicerat strandliv eller skönt poolhäng i tempererat vatten. Här är även hunden välkommen.

Fart eller flykt

Längtar barnen eller barnbarnen efter äventyrsbad eller häftiga djur- och nöjesparker? Vad kan då vara bättre än att hänga på husvagnen, hoppa in i husbilen, packa tältet eller boka en stuga intill några av landets största attraktionsparker? Kneipbyn på Gotland har till exempel ett vattenland som imponerar. Här finns något för alla åldrar, från babypooler till de lite mer vågade banorna Shark River, där man åker på gummiringar genom svängar, stup och en tunnel, eller världsunika Half pipe, inspirerad av skateboardåkarnas bana. Det senaste tillskottet är banan The Race, där man som på en flygande matta surfar ner på en vattenspegel. Gustavsvik i Örebro bjuder också på vattenlek och stoltserar med en av Europas största badanläggningar med det spännande äventyrsbadet Lost City. Bland tät djungel, vattenfall, vågor och vilda forsar kan besökarna utforska mystiska ruiner och kasta sig ut i några av landets längsta vattenrutschbanor.

Vill man däremot fly till lugnet och tystnaden är till exempel Glaskogens camping i Lenungshammar ett bra val. Här ligger husvagnstomterna glest och känslan av att ha en egen liten lägerplats ger fina förutsättningar för att riktigt njuta av djur- och naturliv. Glaskogen ligger i gränstrakterna mellan Arvika, Eda, Säffle och Årjängs kommuner i Västra Värmland. Det 28 000 hektar stora naturreservatet bjuder på slingrande vattendrag, sjöar och pampiga skogar. Efter frukosten kan du njuta av en naturskön vandring längs någon av de totalt 300 km långa vandringslederna och spana efter älg, hare, räv, rådjur, grävling och t o m lodjur. Det finns också fina kanotleder genom flera av reservatets sjöar och bra möjlighet till fiske.

 


Val av husbil

* Innan du bestämmer dig för vilken husbil du vill köpa kan det vara smart att hyra en för att få en känsla för hur det är.

* Det finns en rad olika modeller att välja på, och utrustning och planlösning kan anpassas på många olika sätt. Alltifrån den enklaste, sk plåtisen, som är smidig i städer och halvintegrerade bilar med påbyggd bodel eller med sovalkov till helintegrerade bilar, specialbyggda från grunden och lyxigare bilar med fullutrustat kök och badrum och plats för en mindre bil.

* Tänk igenom

  • Vad du vill betala för husbilen?
  • Hur många som du vill ska kunna sova i den?
  • Vilken komfort som är viktigast. Toalett eller dusch? Förvaring eller storlek på kylen?
  • Vart ska du åka? Behöver du värmeisolering eller en vinkyl?

Foto Anna Hult

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − nio =