Sök och tryck på enter

Fjädrar och trådar i Göteborg

I sommar kan du ta chansen att se två världsunika utställningar i Göteborg. Välkommen in i en värld av fjädrar och nätkonstruktioner.

Fjädrar har i många tider fascinerat människan och i sommar fylls Världskulturmuseet av dessa ömtåliga, vackra och ofta färgstarka objekt. I utställningen Feathers – En värld av fjädrar, som pågår fram till den 19 augusti, får man som besökare följa med på en fjäderresa över hela världen, till både platser och personer som låter fjädrar pryda och förhöja statusen hos den som bär dem, eller bara ger färg åt tillvaron.

Exklusiv modedesign från Balmain samsas med spännande studentarbeten från Textilhögskolan i Borås och Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Utställningen är från början producerad av National Museum van Wereldculturen i Nederländerna men den innehåller även unika föremål från Världskulturmuseets egen samling och Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Även Nordens ende plymmakare Tim Mårtenson, visar upp sina förföriska fjäderverk.

– Utställningen vill ge våra besökare en riktigt sinnlig upplevelse som lyfter fram både magin och möjligheterna i fjädermaterial, säger Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin.

Komplexa nätkonstruktioner

Chiharu Shiota arbetar i gränslandet mellan performance, skulptur och teckning och är kanske mest känd för komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn där hon korsar och knyter trådar från golv till tak. Hon laddar ofta sina verk med den egna upplevelsen av migration, hur tid och avstånd, minne och frånvaro formar vår identitet i en allt mer globaliserad och föränderlig värld.

I utställningen The Distance på Göteborgs konstmuseum, som pågår fram till de 30 september, visas hennes konstnärskap nu för första gången i en omfattande presentation i Sverige. Här kan man se fotografi, teckning och skulptur tillsammans med två storskaliga installationer som hon skapat specifikt för utställningsrummen i Göteborgs konstmuseum.

 

Vänster bild: FW12 Spring of Nuwa Show – Feathers. Foto: Shoji Fujii
Höger bild: Chiharu Shiota, Where are we going, 2017, Photo Gabriel de la Chapelle

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 18 =