Om Falu Gruva

Välkommen till Falu Gruva – en del av Världsarvet Falun!

Falu Gruva har haft stor betydelse för Sveriges utveckling. Koppar från Kopparberget i Falun skeppades under hundratals år ut över världen och satte Falun på världskartan. Redan för 1000 år sedan pågick det gruvbrytning här.

År 2001 fick delar av Falun utmärkelsen Världsarv av FN-organet Unesco som innebär att området, med bland annat Falu Gruva, är så värdefullt för vår historia att det bör bevaras för all framtid.

En mötesplats full av liv – året om

Precis som för 1 000 år sedan är det full fart i området runt gruvan. Här bor, arbetar, äter, promenerar, handlar och möts människor mitt i ett världsarv, som en stad i staden.

Följ med på en spännande tur nere i gruvgångarna från 1600-talet eller besök vårt nya interaktiva gruvmuseum ovan jord med många prova på aktiviteter. Promenera runt dagbrottet Stora Stöten, besök hantverkare, sitt ner och ta en god fika på något av caféerna eller avnjut en härlig lunch – här finns något för alla!

Välkommen till underjorden – upptäck historien på nära håll!

Följ med på ett äventyr ner i Falu Gruva. Vandra i de vindlande gruvgångarna och upplev de mäktiga salarna. Ett besök i gruvan är ett äventyr, något du måste upptäcka! Följ med på en guidad tur i den del av gruvan som har anor från 1600-talet. Under turen får du höra mer om gruvans historia. Här får du också en inblick i gruvdrängarnas hårda liv i den mörka och farliga gruvmiljön. Du får bland annat höra den fascinerande berättelsen om gruvdrängen Fet-Mats, vars välbevarade kropp hittades i gruvan 42 år efter att han förolyckats i ett ras.

Foto: Birgitta Wahlberg