Sök och tryck på enter

Ett skidparadis i hjärtat av Sverige

Dalarna är en riktig fjällpärla som bjuder på fin skidåkning från norr till söder. Vi guidar dig till några av landskapets bästa platser för skidåkning på längden och på tvären och berättar om säsongens nyheter.

Skandinaviens största vintersportort Sälen ligger i västra Dalarna. Området består av flera olika skidanläggningar, till de populäraste hör Lindvallen, Kläppen, Högfjället, Hundfjället och Stöten. Inför årets vintersäsong erbjuder skidorterna en hel del nyheter. Bland annat byggs det populära barnskidområdet Valleberget i Lindvallen ut. På sluttningen mot Ullabacken sätts ett långt rullband upp vilket gör det enklare att ta sig mellan Ullabacken och Experiumtorget. Vid foten av Johanbacken byggs det också ett helt nytt barnområde. En annan nyhet för barnen är Valles skidskola. Barn mellan 3 och 9 år får genom skidlärare och snögubben Valle lära sig att bli tryggare och säkrare i skidbacken. Mindre barn som ännu inte orkar lika mycket åkning som äldre syskon och föräldrar kan i stället ha kul på Valles Snölekis i Lindvallen.

– Med våra nyheter i vinter vill vi bidra till att barn och unga får känna på hur roligt det är att röra på sig och vara ute i naturen. Det ska vara enkelt och roligt att åka på en aktiv semester i fjällen med hela familjen, säger Linda Morell, pr-chef på SkiStar.

Gondolpremiär i Kläppen

Även i Kläppen har barnområdet utökats inför årets vintersäsong och blivit dubbelt så stort. Flera nedfarter på berget har breddats och dragits om och tre helt nya nedfarter har tillkommit. Den största satsningen med premiär i början på december blir nya toppmoderna gondolbana som tar plats på berget. Gondolen kommer att åk mellan tre olika stationer. Du kan antingen åka från toppen ner till mellanstationen eller fortsätta till dalstationen för att till exempel ta dig vidare till någon av restaurangerna.

gondol-kläppen

– I gondolen sitter du helt skyddad från väder och vind. Är det kyliga dagar finns det också stolsvärme. Det unika med en gondol är också att du inte kan tappa stavar, vantar eller liknande. Hela familjen åker tryggt och säkert, säger Magnus Noppa på Kläppen Ski Resorts.

Gondolen är inte bara till för skidåkarna, den är även tänkt att erbjuda smidig transport för andra besökare, till exempel till kvällsevenemang på toppstugan. Det går också att köra in både barnvagn och rullstol.

Dalarnas snabbaste lift

Stöten bjuder också på en hel del nytt för säsongen. I år öppnas ett helt nytt skidområde med fem nya nedfarter för såväl barnfamiljer som för de som vill åka ner i ett lugnare tempo. Svårighetsgraden på nedfarterna är därför till största del gröna och blåa. En av de nya nedfarterna blir en ny slalombacke för tidtagning av åken, en så kallad selftimer-bana. I det nya skidområdet som utgår ifrån Soltorget, öppnar också en ny 6-stolslift. Med sina 1700 meter blir liften Dalarnas längsta och snabbaste lift. Expressliften tar skidåkarna upp till toppen på under fem minuter. Vid Soltorget kommer det även att finnas en ny pulkabacke.

Vill du hellre njuta av vintersäsongen på längden erbjuder Sälens olika skidorter fina längdskidspår och turleder som tar dig genom vacker natur. Alltifrån kalfjäll, skogsterräng, elljusspår, skatepreparerade slingor till krävande slingor för elitåkaren eller lite lättare spår för utflykten. I Kläppen finns det till exempel fina spår, där konstsnö kompletterar natursnön, som går längs älven söderut. Det finns även längdskidspår i världsklass i form av Vasaloppsspåren. Under Vasaloppets vintervecka kan du välja mellan åtta olika lopp där den kortaste sträckan är 3 km och det längsta loppet 90 km.

Mer campingplatser i Idre Fjäll

Norra Dalafjällen bjuder på riktig skidsemester för alla åldrar. Idre Fjäll till exempel är en av Nordens mest snösäkra fjälldestinationer. Totalt finns 40 nedfarter, bland annat Dalarnas brantaste backe, Chocken med 46° lutning. Inför vintersäsongen satsar anläggningen nu på en helt ny camping som beräknas ha runt 400 platser när den är helt utbyggd. Den nya campingen byggs på vänster sida av infartsvägen till Idre Fjäll med närhet till längdspår, backar, aktiviteter och service.

Ett annat populärt resmål i norra Dalarna är Grövelsjön, inte minst bland ländskidåkare. Här kan man uppleva lugnet och den storslagna naturen i en stor och mäktig fjällvärld. I Grövelsjöfjällen finns en större anläggning för alpin skidåkning, Grövelfjäll, samt en mindre, STF Grövelsjön Fjällstation. Samtliga backar erbjuder fin utförsåkning i härlig natursnö och familjevänliga nedfarter.

Skidmarathon för nattugglor

Gott om möjligheter till utförsåkning finns det också i Siljansbygden. Här hittar du fem familjevänliga skidanläggningar med såväl barn- och pulkabackar som snowboardparker och svarta pister. Vid Orsa Grönklitt finns en komplett anläggning för alpin skidåkning med 23 pister. Orsa Grönklitt, som sedan förra året har utökat sitt utbud med en fyrstolslift och en skidkarusell. I år satsar destinationen på flera skidlopp, bland annat Axa Ski Marathon, Grönklittsstafetten men även skidåkning för äventyrslystna som hellre ger sig ut nattetid. Orsa Grönklitt Nattmarathon är ett nytt skidlopp med start kl 23 på kvällen. 42 kilometer väntar med pannlampa genom skog och storslagna vidder.

– Det är en mycket speciell känsla vi vill skapa kring det här loppet. Det är mörkt, och känslan av att det är du och naturen, den kommer att bli makalös, säger Daniel Mäkinen, marknadschef för Grönklittsgruppen.

Orsa Grönklitt är även känt som en av Sveriges absolut bästa område bland längdskidåkarna, med tidig snö i omväxlande spår. Totalt finns det åtta mil längdspår, varav nio kilometer är elbelyst.

Rättviksbacken är en annan alpin klassiker i Siljansbygden, med ett naturskönt läge och härlig utsikt över Siljan. Förutom tre liftar, fem pister, två extra ”slingor”, pulkabacke och ”Snowpark” finns här fina längdskidspår, skoterled och snöskoled. Varje vinter anordnas även snöskotävlingen Siljan SnowShoeRace.

Årets bästa park i Bjursås

Södra Dalarna bjuder på förstklassig alpin skidåkning med totalt åtta skidanläggningar som till exempel Romme Alpin, Säfsen och Bjursås Skicenter. Romme Alpin ligger drygt en halvmil från Borlänge centrum och är den mest besökta skidanläggningen utanför fjällvärlden. Här finns 30 nedfarter från två toppar med högsta fallhöjd på 275 meter och 12 olika liftar. Säfsen är en familjevänlig skidanläggning med 16 nedfarter, 6 liftar, snöpark och ett alldeles eget skidområde för de minsta. I Filuriland finns snowracerbana, rullband och pulkabacke men också skattjakter och korvgrillning. Bjursås Skicenter ligger 25 km norr om Falun. Anläggningen har 16 backar med olika svårighetsgrad, upplevelseparken Soulpark som blivit utsedd till Årets bästa park och ett anslutningslängdskidspår på 8 km till Sörskogs längdskidspårsystem. Här kan du åka preparerade spår som är 1,5 km-18 km. Vill du upptäcka mer av vad södra Dalarna har att erbjuda när det gäller längdskidåkning finns till exempel Gyllbergen, skidspåren i Bergebo i Borlänge eller skidspåren i Sörskog.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 5 =