Sök och tryck på enter

Ett med naturen

Den hisnande vackra naturen i landets norra del är som gjord för strövtåg och upptäckarglädje.

De svenska fjällen är inte längre enbart en destination för inbitna naturälskare utan idag gästas vandringslederna även av kompisgäng, barnfamiljer och par med längtan efter det stilla och annorlunda. Många ser det som en unik möjlighet att få fly undan surfplattor, mobiltelefoner och måsten.

För att få en så behaglig upplevelse som möjligt under vandringen är det viktigt att ha rätt utrustning. På Fjällräven rekommenderar man framförallt bekväma och avlastande skor samt en dagsryggsäck för kortare vandringar. Ska du ge dig ut på en lite längre tur är det viktigt att ha en ergonomisk ryggsäck av den större modellen och ett tält som klarar alla väderförhållanden.

Men de säger också att det är lika viktigt att vara väl bekant med hur man använder sin utrustning. Passa på att öva upp färdigheterna genom att laga mat på spritkök, få igång en eld och sätta upp tältet. Tänk också på att packa så lätt som det bara går. Alla onödiga bekvämlighetssaker kommer bara stjäla energi på fjället. Det finns däremot praktiska och smarta små hjälpmedel att ta med som underlättar på färden. Till exempel en vattenpåse som tar lite plats när den är hopvikt eller vattentäta packningspåsar, extra vaddering för axlarna och damasker som hindrar vatten från att ta sig in i kängorna vid eventuell vadning eller vid dåligt väder. Det bästa är att botanisera bland alla tillbehör och ta hjälp av kunnig personal för att få fram den ultimata utrustningen för varje vandring.

Vackra vandringar

Lotta Holmgren på Visit Idre tipsar oss bland annat om Grövelsjön, ett område i det nordligaste hörnet av Dalarna med fantastiska vandringsleder.

– Här kan du även uppleva samekulturen på nära håll och smaka på den lokalproducerade maten som dukas upp. I norra Dalarna är fisket också mycket omtalat och eftertraktat tack vare områdets många fina strömmande vatten, sjöar och tjärnar. Här kan du vandra och fiska i orörd fjällnatur dag som natt då sommarnätterna är långa.

Ett fint utflyktsmål är också Njupeskär, på Fulufjället cirka 25 kilometer väster om Särna, landets högsta vattenfall på 97 meter. I forsdimman intill fallet finns många ovanliga mossor, lavar samt kärlväxter. Några få dagar kring midsommar, vid
sommarsolståndet, letar sig solljuset ända längst in till vattenfallet och ger det ett magiskt silverljus. Men detta inträffar bara på morgonen mellan 03.00-05.00. Längs med Njupeskärsleden finns Björbäckstugan och Njupeskärstugan, där du kan sitta vid brasan och ta en välförtjänt rast.

Vill du ännu högre upp är sträckan Abisko-Kebne-kaise ett otroligt häftigt vandringsområde. Det här är den nordligaste delen av Kungsleden och den sträcker sig från Abiskos nationalpark med fjällbjörkar och fridlysta orkidéer i norr till Kebnekaises högalpina massiv i söder. Här kan du vandra genom några av landets största fjälldalar omgiven av mäktiga högfjäll och glaciärer.  Du får också se mer av den samiska kulturen, i form av samevisten och betande renar. Utmed leden har STF fem fjällstugor och vid målet ligger Kebnekaises populära fjällstation. Runt stationen ligger de höga topparna Tuolpagorni, Kebnetjåkka och Kebnekaise som man kan göra guidade dagsturrer till. Vid fjällstugan Singi kan du välja att istället för att fortsätta mot Kebnekaise, fortsätta söderut mot Nikkaluokta.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + 6 =