Sök och tryck på enter

Ett kärt sommarnöje

Sommaren är här och det är äntligen dags att tända grillen och bjuda in familj och vänner för välsmakande stunder.

Det finns nog få saker som är så genuint somriga som att grilla. Redan i takt med de första snödropparna sprider sig förföriska dofter över trädgårdar, parker och klippor. Men att grilla är inte alltid friktionsfritt; kol som inte brinner, vidbränt kött och andra irritationsmoment kan lätt hota sommaridyllen.

Lisa Lemke, TV-kock och kokboksförfattare lagar god mat och inspirerar i såväl tv, tidningar och böcker. Till vardags verkar Lisa som matskribent samt matstylist och driver tillsammans med maken stenugnspizzerian Prostens Pizza hemma på tomten i Falkenberg. Nästa vår släpps en ny kokbok. Sedan tidigare har Lisa bl a släppt böckerna Till Grillat och Allt i en gryta (Bonnier Fakta).

För Upptäck Sveriges läsare delar hon med sig av goda råd och tips inför grillningen, bland annat när det kommer till utrustning och grillredskap.

– Jag har några tips på prylar som är fantastiska att ha när du grillar, säger Lisa Lemke. Det ena är ett tändrör som du lägger briketterna i och tänder på. Tack vare självdrag får du snabbt och enkelt en jämn glöd. Du slipper tändvätska och eluttag, sladdar till tändjärn etc. Andra saker som är väldigt praktiska är ett par rejäla vantar eller grillhandskar och en lång tång så du slipper bränna dig.

Bilden av en klotgrill fylld med kol som inte vill brinna är en klassiker. Ändå är det lättare än man tror att få till en bra glöd.

– Jag använder briketter när jag grillar. Det räcker ofta med en liten hög om du inte ska grilla väldigt mycket. Använder du en klotgrill, fungerar den som en liten ugn. Håll koll på glöden och behåll locket på beroende på vad du grillar. Börja gärna med lite briketter och tillsätt sedan mer efterhand. Här är tändröret perfekt, då briketterna utsöndrar giftiga gaser om du lägger dem i den heta glöden utan att första ha tänt dem.

Använd galler till fisken

Lisa Lemke lägger gärna fisk på grillen. Här är det viktigt med hög värme och ett hett galler, så att fisken inte fastnar. Använd gärna hel fisk eller exempelvis laxsida med skinnsidan nedåt och locket på. Grillar du mindre fiskar eller filéer är ett halster ett bra verktyg, så faller fisken inte isär och är lätt att vända. Det finns även smårutiga galler, vilket är praktiskt när du ska grilla småfiskar eller räkor. Det är även smart om du till exempel grillar halloumi eller sparris. Ett enkelt och gott sätt är annars att grilla fisken i folie tillsammans med lite smör och kryddor. Lägg gärna i lite blötlagda rökspån så får du en härlig smak på det du grillar.

– Det är också väldigt gott att grilla grönsaker. Lök är en underskattad favorit och det är också otroligt gott att grilla nästan färdigkokt potatis eller rotselleri, tipsar Lisa Lemke.

Ett annat tips är att grilla hela köttstycken. Köp till exempel hel karré, gärna med ben och med fettet kvar. Det är ett enkelt sätt att få ett bättre resultat när du grillar. Se bara till att utrusta dig med en köttermometer, så behöver du inte oroa dig för om köttet är klart eller inte.

Sätt smak på maten

I och med dagens stora matintresse, har många butiker har ett bra sortiment av smarta grilltillbehör, men goda kryddblandningar gör du enkelt själv.

– Just nu använder jag inte marinad så ofta utan hellre glaze eller rubb, som är en torr kryddblandning som knådas in i köttet eller fisken, gärna ett par timmar innan det läggs på grillen. Du kan också tillsätta öl, hoisinsås, eller fruktjuice om du vill ha en så kallad wet-rubb. Sedan masserar du in blandningen i köttet eller fisken. Gör du en marinad är det viktigt att alltid tillsätta vätska, kanske lite vatten eller öl som gör att marinaden tränger in i det du ska marinera. När det gäller rubb brukar jag göra en stor sats när jag ändå håller på. Gör ett par varianter så har du rubb för hela sommaren.

Text av Charlotte Phalén Foto Åsa Dahlgren

Lisa Lemke bjuder på grillrecept

Grillad hoisinkyckling

4 portioner

Ingredienser

4 kycklinglår

Marinad
2 stora vitlöksklyftor
2 dl hoisinsås
4 msk ljus soja
2 tsk sambal oelek
1 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR
Finhacka eller riv vitlöken och blanda den med resten av ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg kycklinglåren i en kraftig plastpåse, häll i marinaden, knyt om och skaka runt så att marinaden fördelar sig jämnt över kycklingen. Låt ligga i kylskåp i minst 2 timmar. Vänd på påsen några gånger under marineringen. Grilla kycklinglåren i cirka 35 minuter, eller tills de är helt genomstekta.

 

Grillad meximajs med mozzarella och koriander

4 portioner

Ingredienser

Färska majskolvar med blasten kvar
Salt och svartpeppar
125 g riven mozzarella
1 knippe grovhackad koriander
ev. finhackad chili

Marinad
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 tsk chipotlepasta
50 g smält smör
1 tsk malen spiskummin
2 tsk flytande honung
Steksnöre
Grillfolie

GÖR SÅ HÄR
Riv eller pressa vitlöken och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Dra blasten på varje majskolv bakåt och knyt ihop den med steksnöre. Detta kommer att bli ett praktiskt handtag när man sedan ska äta majsen. Ansa kolvarna och pensla på flödigt med marinad. Lägg majskolvarna i en plastpåse och låt dem marinera i cirka 1 timme. Ta ut majsen ur påsen, salta och peppra och klä in varje kolv i grillfolie. Det ska bli 4 grillpaket där blasten sticker ut. Lägg paketen på grillen över fin glöd, med blasten utanför gallret. Lägg på locket och grilla majskolvarna i 15–20 minuter, eller tills majsen känns mjuk när du sticker i den med en provsticka. Vänd gärna på paketen efter halva grilltiden. Är majsen riktigt färsk kan det räcka med kortare tid, är den lite äldre kan det förmodligen behövas lite mer tid på grillen. Öppna upp paketen och toppa med riven mozzarella, koriander och eventuellt chili. Servera genast.

Recepten är hämtade ur Till sommaren av Lisa Lemke, Bonnier Fakta, 2012.

 

Snabb kryddrub

Ca 1 dl

Ingredienser

1 ½ msk hela korianderfrön
2 tsk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 ½ msk milt paprikapulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk malen spiskummin

GÖR SÅ HÄR

Mortla korianderfröna grovt. Tillsätt resten av kryddorna och mortla försiktigt samman till en jämn blandning.

 

Örtrub med rökt salt

Ca 1½ dl

Ingredienser

2 msk rökt salt
1 msk persillade
2 msk torkad dragon
2 msk torkad timjan
2 tsk farinsocker
2 tsk grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser i en mortel och stöt försiktigt samman allt. Blandningen ska inte bli helt krossad utan mest bara blandas samman.

 

Grillad zucchinisallad med mozzarella och pinjenötter

4 portioner

Ingredienser

½-1 dl pinjenötter
500 g zucchini
2 msk olivolja
2-3 kvistar färsk oregano
125 g mozzarella
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Rosta pinjenötterna i en medelvarm, torr panna tills de är gyllenbruna. Skär zucchinin i 5 mm tjocka skivor. Pensla dem med olja på båda sidor, salta och peppra. Grilla zucchiniskivorna i ca 2 min på varje sida eller tills de fått fin färg. Repa under tiden oreganobladen från kvistarna. Lägg upp zucchiniskivorna på ett fat, toppa med pinjenötter och oreganoblad. Riv mozzarellan i bitar och fördela ovanpå. Krydda med salt och peppar och servera genast.

Salsa verde

4 portioner

Ingredienser

1 syrligt grönt äpple, t ex Granny Smith
Rivet skal från 1 lime
Saft från ½ lime
1 avokado
Ca ½ urkärnad grön chili
2 stjälkar blekselleri
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad koriander
1 msk rapsolja
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Kärna ur äpplet och skär det i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och blanda med limeskal och limesaft. Kärna och gröp ur avokadon. Skär fruktköttet i centimeterstora tärningar och blanda ner i bunken. Finhacka chilin och skär selleristängerna en eller två gånger på längden (beroende på storlek) och därefter i små tärningar. Rör ner alltsammans med gräslök, koriander och olja. Blanda noga och smaka av med salt och peppar. Låt stå i ca 20 min före servering.

Recepten är hämtade ur Till grillat av Lisa Lemke, Bonnier Fakta, 2011.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 19 =