Sök och tryck på enter

Ett andrum i naturen

Norra Sverige bjuder på fantastiska vandringsleder. Med rätt förberedelser, utrustning och gott om tid kan du hitta ditt eget andrum i naturen.

Angeliqa Mejstedt är en inbiten vandrare sedan barnsben. Hon driver bloggen Vandringsbloggen och har vandrat längs såväl Höga Kusten som i Grövelsjön och till Kebnekaise. Efter alla år av vandring är det möjligheten att få upptäcka omgivningarna och uppleva kontrasterna i naturen som hon älskar mest. Att vara ett med naturen och känna att naturupplevelsen blir en andningspaus.

– Det finns något meditativt i att vara ute en lång dag, leva nära naturen och göra en eld på kvällen. I naturen tycker jag att det är lättare att släppa allt som hör stadslivet och storstaden till och kanske är det just den kontrasten som gör att jag älskar vandring och friluftsliv. Gemenskapen och andrummet som finns där.

Förbered dig i god tid

För att kunna uppleva den där andäktiga stunden och få ut maximalt av vandringen gäller det så klart att vara rätt utrustad och förberedd. Börja med att testa din utrustning på hemmaplan så att du vet hur du slår upp tältet, justerar ryggsäcken och hur köket fungerar. Det är bättre att göra misstag i trädgården än ute på fjället efter en lång vandringsdag, påpekar Angeliqa. När det gäller klädsel gäller lager på lager för att lätt kunna justera värmen samt plagg som skyddar mot väder och vind. Den viktigaste investeringen är en bra ryggsäck och kängor.

Planera in lugna stunder

Förutom att se över utrustningen bör man också lägga upp en struktur för vandringen. Följ gärna din vardagsrytm så långt det går. Stig inte upp i ottan om du inte är en morgonmänniska. Passa istället på att utnyttja de långa ljusa nätterna sommartid. Börja med kortare sträckor och öka på vartefter. Glöm inte att ta pauser, hellre lite för ofta än för sällan. Tänk överlag på att ha gott om tid för vandringen.

– Det absolut viktigaste tipset jag vill skicka med nybörjarvandraren på leden är att planera vandring med goda marginaler. Jag brukar räkna med att vandra ungefär tre kilometer i timmen. Sedan lägger jag på tid för rast utöver det, säger Angeliqa.

En av de finaste upplevelserna med en vandringsresa, enligt Angeliqa, är att planera in en extra dag längs med leden. Ha tältet som utgångspunkt och passa på att göra en kort utflykt med lätt packning. Ta dig tid för att laga mat och bara njuta av omgivningarna du tagit dig till.

– Ta chansen att stanna upp och inte bara skynda förbi för att komma fram så fort som möjligt. Om du bara vågar lyssna på din kropp kommer vandringen vara en fantastisk upplevelse.

Vidga dina vyer

Det finns en mängd fina leder i norra Sverige för både långa och korta vandringar med fantastiska fjälltoppar, dalar och glaciärer. Men sommarvandring behöver inte bara innebära fjäll, vida vyer och höga toppar, menar Angeliqa.

– Våga upptäcka även låglandsvandring i bokskog, längs med kusten eller över ängar. Sverige är fantastiskt att vandra i och det finns mycket att upptäcka både nära och långt bort.

Fjällräven Classic 2015 Foto Olle Nordell Fjällräven

Fjällräven Classic 2015. Foto: Olle Nordell, Fjällräven


7 FINA VANDRINGAR I NORR:

1.     Kungsleden. Här finns totalt 400 kilometer vandring. En tur som blivit vald till Världens Vackraste Vandring finns mellan Nikkaloukta och Abisko. Den som vill kan pilgrimsvandra den sträckan i Dag Hammarskjölds fotspår.

2.     Höga Kusten. Här vandrar du i världsarvet på Höga Kusten, längs med sandstränder, upp för berg med storslagen utsikt över skärgården och havet. Dessutom finns urskog med 200 år gamla träd, grottor och fantastisk vandring.

3.     Grövelsjön. Här finns vandring för alla nivåer från flera dagar i väglös terräng eller trevliga dagsturer från fjällstationen där man kan åka båt över Grövelsjön och sedan vandra tillbaka. Från Grövelsjön når du snabbt Norska gränsen när du vandrar. Den svenska sidan har snällfjäll som inte når mer än 1000 möh.

4.     Sarek. Utmanande vandring för erfarna vandrare finns i högfjällsområdet Sarek som ligger i västra Jokkmokk. Sarek har inte några markerade leder eller fjällstugor och passar den som vill känna på vandring i riktig vildmark.

5.     Jämtlandstriangeln. En timmes bilfärd från Åre hittar du Jämtlandstriangeln som är perfekt nybörjarvandring där den som vill kan övernatta på fjällstationer och äta god mat på kvällen. Vandringen går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Ett av Sveriges absolut mest populära vandringsområden.

6.     Blomsterleden vid Ansätten. Över 400 olika blommor finns längs den 6 km långa leden från Bakvattnet upp till Ansättfjällets topp, 1090 m ö h. Bland annat kan du se fjällviol, brunkulla, vityxne, lappnycklar och blodnycklar. Varje sommar anordnas ett antal vandringar längs leden med guide.

7.     S:t Olavsleden. Pilgrimsleden S:t Olavsleden går från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge och är en ca 56 mil lång vandring i en kulturell miljö. Leden går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster.

Källor: Angeliqa Mejstedt, Jämtland Härjedalen Turism

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =