Sök och tryck på enter

Bröllop i slottsmiljö

Använd hösten till att besöka något av landets alla vackra slott och herrgårdar, och hämta inspiration till ditt eget drömbröllop.

Inspirerande utflykt

Från Stockholm kan du till exempel göra en dagsutflykt med ångbåt till vackra Drottningholms slott. Slottet, som är Sveriges bäst bevarade kungliga slott, uppfört på 1600-talet, är kungafamiljens permanenta bostad och ett av Stockholms tre världsarv. Både slottet och parken är till största delen öppen för besökare året om. Här ligger även Drottningholms Slottsteater, en av Europas bäst bevarade 1700-talsteatrar. På Livrustkammaren kan du lära dig mer om smycken med anknytning till svenska kungar, drottningar, prinsar och prinsessor från 1500-talet fram till idag.

Bo och fira kungligt

Sverige är fullt av vackra slott och många väljer att gifta sig på ett. Kanske på det ståtliga barockslottet Läckö slott invid Vänern. Med sin underbara trädgård, sina praktfulla samlingar och anrika medeltidsvalv är det inte konstigt att det strömmar hit besökare från hela världen. Inte minst giftaslystna.

Läckö Slott

Läckö slott. Foto: Petter Magnusson

– Vi har under åren kunnat glädja oss åt ett antal besök från kungafamiljen, berättar Magnus Lönnroth, VD på Stiftelsen Läckö slott. En uppskattad kunglig gäst är kronprinsessan Victoria, som i 30-årspresent fick den symboliska presenten: ett naturum bredvid Läcko slott. Naturum Vänerskärgården, Victoriahuset, rymmer även hotell och en restaurang, Hvita Hjorten, där kockarna arbetar
tätt tillsammans med trädgårdsmästarna. Varje dag skördas grönsaker och kryddor i Lilla Slottsträdgården som strax efter serveras i restaurangen.

– Många önskar att viga sig i slottskyrkan, som uppfördes 1655-1668 av Magnus Gabriel De la Gardie, och många bröllopsmiddagar serveras på Hvita Hjorten. Det går även bra att tillbringa bröllopsnatten på naturums hotell, med rum som vetter ut mot Vänern och en strålande utsikt mot en obruten horisont. Hotellet har av The Times utsetts till Skandinaviens coolaste hotell, säger Magnus.

brollopssviten-ranas-slott2

Foto: Rånäs Slott

Det finns även gott om andra slott som erbjuder möjlighet både för den som vill bo kungligt och för den som vill gifta sig. På Rånäs Slott, vid Skedviken i Roslagen, kan du till exempel vigas i en närliggande kyrka eller säga ja ute i slottsparken. Hit kan du även åka för att njuta av en slottsweekend eller varför inte dricka afternoon tea. Även på Sundbyholms slott i Eskilstuna kommun kan du viga dig i slottskapellet, bo romantiskt och äta ståndsmässigt.

sundbyholms-slott

Foto: Sundbyholms slott

 

Nyligen blev Görvälns slott i Järfälla utsedd till Sveriges tredje bästa hotell av sajten Tripadvisor. Förra året erhöll även slottets restaurang Galleriet en topplacering i White Guide och alldeles nyligen blev den Årets smaksättare. Här har Stefan Ekengren och hans team ett stort konstnärskap i sin matlagning och är inte rädda för att ta ut svängarna. Maten har traditionella svenska maträtter som ledsagare. Restaurangen är också ett galleri med spännande utställningar.

gorvaln-emma-jonsson

Romantisk svit på Görvälns slott. Foto: Emma Svensson

 

Nära Bengtsfors med utsikt över Laxsjön hittar man Baldersnäs, en anrik herrgård som blandar sekelskiftescharm med modern standard. Och längre söderut, nere på den skånska västkusten på Kullahalvön i den mysiga lilla orten Arild ligger Rusthållargården. Här får man havsutsikt och vällagad mat på säsongens råvaror. Hotellet har också en spaavdelning med pool, jacuzzi och bastu.

Ronnums herrgård i Vargön mellan Trollhättan och Vänersborg har anor från 1300-talet och erbjuder avkopplande weekendpaket. De flesta sviter har egen bastu och det finns även en relaxavdelning och en året-runt uppvärmd bubbelpool utomhus.

baldersnäs

Baldersnäs Herrgård

 

Startbilden, Rånäs slott: Foto Anders Fredriksen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 10 =