Sök och tryck på enter

En säker bilresa

För att göra din bilresa så säker och smidig upp till fjällen som möjligt har vi samlat ihop några goda råd. Att ta bilen till fjällen är ju också ett utmärkt sätt att uppleva vintersverige på när det är som vackrast.

Tänk på att

  1. Kolla att du har godkända vinterdäck. När du ska köra i fjällen är det dubbdäck som gäller. Se till att dubben sitter kvar. Om mönsterdjupet är mindre än fem millimeter bör du byta däck. Vinterväglag kräver speciella däck, i alla fall när det gäller personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton, samt släpvagn som dras av ett sådant fordon!
  2. Se till att du har rätt mängd frostskyddsmedel i kylvattnet. Frostskyddsmedlet ska minst klara minus 30 grader – gärna minus 35.
  3. Packa varma extrakläder lättillgängligt. Om bilen går sönder och ni blir stående kommer det snabbt att bli väldigt kallt i kupén.
  4. Se till att du har med en isskrapa till rutorna.
  5. Kolla oljan.
  6. Kontrollera att torkarbladen är bra, byt annars.
  7. Om du packar på taket – kontrollera vad maxvikten för taklast på din bil är. De flesta bilar har en maxvikt på 75 kilo. Tänk på att takbågar och takbox ska räknas in i vikten. Packar du för tungt på taket är risken att taket blir deformerat eller att lasten lossnar. Bagaget i en takbox ska vara fastsurrat.
Källa: Motormännen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − två =