Sök och tryck på enter

En midsommarnattsdröm

Är du i Dalarna på midsommar? Grattis! Är du inte det? Deppa inte, mycket av midsommarkänslan går att fånga även i juli och augusti.

Många förknippar nog Dalarna med vår älskade högtid Midsommar, med dess historiska fäbodar, vackra folkdräkter, skönspelande fioler, tjusiga kurbitsmåleri och inte minst, sitt hängivna och traditionsenliga firande. Runt omkring Leksand, Midsommarfirandets Mecka, har nästan varje gård sin egen majstång och sina alldeles egna traditioner. I Leksand kan du också ta del av världens största midsommarfirande, som varje år drar runt 30 000 besökare. Under firandet reser man en nästan 25 meter hög midsommarstång och det blir finstämd sång, dans och picknickar överallt.

Men mycket av det som ingår i midsommarkänslan går även att fånga runt om i Dalarna under hela sommaren. Det går till exempel att lära sig mer om Anders Zorn, en person som höll hårt på midsommartraditionerna, bland annat på Zornmuseet i Mora, hans födelsestad. Museet har världens största samling av hans konst och i sommar kan du se utställningen Anders Zorn – När och fjärran (1 juni – 31 augusti) här. Hela Zorns karriär gick i resandets tecken och han verkade och bodde i städer som London, Paris och New York, men reste även till platser som Kairo, Tunis, Cádiz och Venedig.

En annan Dalakarl med midsommarvibbar är Carl Larsson. Han och hustrun Karins gård i Sundborn utanför Falun är ett av världens mest kända och avbildade konstnärshem. Deras moderna och personliga arkitektur, färgsättning och inredning har inspirerat många, och fortsätter att inspirera. H&M Conscious Exclusive-kollektionen 2018 är till exempel inspirerad av det kreativa konstnärsparets hem. Vackra tavlor och gobelänger har tolkats av designteamet och resultatet är en modern kollektion med vackert designade plagg, skor och accessoarer skapade av hållbara material såsom återvunnen polyester och tencel.

I konsthallen Kvarnen visas i sommar utställningen Mellan björk och bambu som handlar om japansk inspiration i Sundborn, nu och då (17 juni –  19 augusti).

Södra delen av Dalarna bjuder också på många vackra fäbodar, insprängda i ett vackert kulturlandskap med sjöar, älvar, berg, skog och djupa dalar. En av Skandinaviens äldsta och största fäbodar är Bastbergets, 15 kilometer söder om Mockfjärd.

På Dalarnas museum i Falun får du också en stor dos dalahästar, folkdräkter och blommande kurbits när landskapets rika kulturhistoria visas i flera fasta utställningar.

På bilden: Vänster: Våren/Flicka vid björk av Carl Larsson: Carl Larssongården. Mitten: Midsommarbukett. Höger: H&M Conscious Exclusive 2018: Mikael Jansson


Folkmusik i Dalarna

Musik vid Siljan, 30 juni – 8 juli. Konserter med folk-, klassisk- och världsmusik, i vackra miljöer. Det blir spelmansstämmor och danskvällar runt om i byarna.

Bingsjöstämman, 3-4 juli. Antagligen landets största spelmansstämma som samlar spelmän, dansare och musikintresserade. Det anordnas även kurser.

Orsayran, 4, 11, 18 och 25 juli, 1 augusti. Orsa fylls av musik och sång och hela Siljansbygden står för värdskapet när en av Sveriges största musikhändelser äger rum.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − sju =