Sök och tryck på enter

En magisk slöjdsaga

Next Level Craft visas på Textilmuseet den 5 april till och med den 21 oktober 2018.

Det utlovas vara en sagolik och gränsöverskridande utställning som väcker fantasin och inspirerar till eget skapande. Utställningen rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Den lyfter fram glädjen i handens genom gränsöverskridande möten mellan olika världar och generationer, från glesbygd till storstad. Vi ser idag ett ökat intresse för traditionella hantverk som används på nya sätt inom konst, mode och design. Hantverkskunskaper och taktil intelligens kan sporra till kreativa innovationer och fungerar också som balanserande motpoler i ett alltmer digitaliserat samhälle. I Next Level Craft lyfts slöjden in i nya sammanhang för att visa på möjligheter och inspirera till eget skapande.

Ljus, ljud och rörlig bild förändras

Utställningen har tagits fram av den uppmärksammade konstnären och curatorn Aia Jüdes. Hon har skapat en magisk slöjdsaga med inslag av humor, fiction och tradition. Föremålen blandas med musik, suggestivt ljus och film till en spännande föreställning för alla sinnen och åldrar.

– Det här är en annorlunda helhetsupplevelse där ljus, ljud och rörlig bild förändras tillsammans från natt till dag i en sagoaktig loop på 12 minuter, förklarar Aia Jüdes. Vi har skapat ett eget soundtrack och en musikvideo. I videon battlar Sveriges bästa voguing-dansare Anna ”Ninja” Näsström och Fredrik ”Milan” Quiñones till beats som samplats av slöjdljud.

Ett hundratal verk av omkring fyrtio hantverkare, konstnärer och formgivare från 20 till 85 år presenteras. Det är en bred mix av olika material och tekniker såsom virkning, vävning, stickning, yllebroderi, rotslöjd, tovning, näverflätning och trådtjack. Merparten av verken är speciellt framtagna för utställningen med fokus på fantasi, nyskapande former och annorlunda användningsområden. Här finns en mängd spännande saker att upptäcka – broderade Ullgudinnor, täljda vättar, snidade näckrosor, en Vittra gjord av 1000 meter handflätade sidenband, högklackade näverskor med förgylld sula och praktfulla jaquardvävda LED-textilier.

Next Level Craft producerades till Umeå Kulturhuvudstad 2014 och har därefter turnerat i Sverige samt visats på Svenska Ambassaden i Washington och Svenska Institutet i Paris. Textilmuseet blir finalplats och här blir det ett extra fokus på textil och mode, bl.a. genom nya specialbeställda verk av Helena Hörstedt, Karin Frankenstein & Tomas Auran, Johanna Hofring och Carolina Rönnberg (Wilhja) m.fl. Under utställningstiden erbjuds också ett digert utbud av aktiviteter för främst barn och unga. Next Level Craft visas på Textilmuseet med stöd av Västra Götalandsregionen och i samverkan med Västarvet.

Foto: Next Level Craft Washington 01 ©Aia Jüdes

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =