Sök och tryck på enter

En grönare jul

Journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin, författarna bakom nya boken ”Miljödieten”, berättar om vägen till ett grönare, miljövänligare och nyttigare julbord.

Klassisk julmat som köttbullar och julskinka innehåller både mycket fett och kött som vare sig är särskilt bra för hälsan eller för miljön. Genom att byta ut den traditionella julmaten – eller åtminstone en del av den – till vegetariska rätter kan du enkelt få ett mer klimatsmart och hälsosamt julbord. En plantbaserad kost är inte bara bra för vår planet, den är också bra för vår kropp. Det menar författarna till boken Miljödieten, journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. Och när det gäller julmaten finns det gott om gröna alternativ som får smaklökarna att jubla, minskar klimatavtrycket och dessutom är nyttigare.

Ett knep är att gå loss på julens kryddor och använd dem i en ny kontext, menar Maximillian.

– De här klassiska julsmakerna går ju ypperligt bra att kombinera med annat än kött och fisk. Till exempel kan du göra en jättegod dressing med nejlika och apelsinskal och blanda med lite ugnsrostade rotsaker. Skippa sillen och gör bara själva senapssåsen. Den passar fint till kokta potatisar eller gröna linser.

Vegetariska val

Själv har han några favoriter som han gärna lagar till jul. Bland annat en rödbetssallad med hemmagjord vegansk majonnäs. I den veganska versionen av Janssons frestelse byter han ut ansjovisen mot kapris och oliver för sältan. På menyn står också tofukorv, grönkålssallad med mandlar och vitkål, en saffranspannkaka på havregrädde och vegobullar.

– De är gjorda på en vegansk färs av bönor och fullkornsris. De är superenkla att laga och blir riktigt krispiga och goda.

Även Daniel Öhman lagar gärna vegobullar till jul.

– Det brukar bli olika varianter för varje år. Ofta har jag bönor och svamp i basen sedan experimenterar jag mig fram. I år tänkte jag också testa blinier på kikärtsmjöl med tångrom till.

Från att ha varit en inbiten köttätare äter han numera mestadels vegetariskt. Fisken är dock fortfarande en favorit på julbordet.

– Jag är väldigt förtjust i sill. Av det som traditionellt sett finns på julbordet är sill faktiskt ganska bra ur miljösynpunkt och innehåller också fetter som är bra för kroppen.

Olika sorters kål är andra exempel på nyttig och klimatsmart julmat.

– Grönkålen är en supergrönsak, säger Maximillian. Det är bland det allra bästa man någonsin kan äta. Ett tips är att stuva den med havregrädde, det blir riktigt gott. Om man hoppar över sirapen så är brunkål också väldigt nyttigt men den smakar å andra sidan inte så mycket. Rödkålen är i sådant fall bättre. Till den behöver du ingen sirap, det är bara att koka den och blanda med en dressing på vinäger och nejlika.

Foto: Erik Olsson och Jacob Fridholm


RECEPT

Kryddiga bouletter med potatisstomp och lingonvinägrett

4 portioner

Ingredienser

Bouletter

2 dl rött råris

1 dl kokta kidneybönor (100 g)

en nypa malen vitpeppar

en nypa malen kryddpeppar

1 msk dijonsenap

1 tsk havssalt

Potatisstomp

12 medelstora potatisar (600 g)

1 tsk havssalt

½ dl kallpressad rapsolja

Salt

Lingonvinägrett

1 gul lök

1 msk olivolja

1 dl frysta lingon

3 msk rödvinsvinäger

3 msk kallpressad rapsolja

¼ tsk havssalt

Svartpeppar från kvarn

Morots- och gurksallad

2 morötter

1 kålrabbi (200 g)

10–15 cm gurka

 

Gör så här

Koka riset i saltat vatten i cirka 40 minuter. Häll av vattnet och låt riset svalna (kan göras dagen innan, eller använd rester av ris). Låt kidneybönorna rinna av och lägg dem sedan i en matberedare tillsammans med riset, kryddorna, senapen och saltet. Pulsmixa blandningen – stanna upp då och då för att skrapa ner smeten från sidan, men tillsätt inte mer vatten. Lägg upp smeten i en skål när den har en klistrig, lite grynig konsistens. Smaka eventuellt av med mer kryddpeppar och senap. Smeten kan gärna stå till sig en stund och få en fastare konsistens – den kan stå så länge som en hel dag.

Koka potatisen i lättsaltat vatten i 20 minuter. Sila av vattnet men spara cirka 1 dl i en kopp. Häll i oljan och stompa potatisen grovt med en gaffel eller potatisstöt direkt i kastrullen. Justera konsistensen med det sparade kokvattnet och smaksätt med salt.

Skala och finhacka löken till vinägretten. Bryn den i olja och blanda med lingon, vinäger och olja i en skål. Salta och peppra. Vinägretten är ganska torr så länge lingonen är frysta.

Skala morötter och kålrabbi till salladen och skär i bitar. Skär även gurkan i bitar. Blanda ihop och servera i en skål bredvid.

Rulla små ”köttbullar” av smeten. Ju mindre de är desto frasigare. Stek dem runtom några i taget i olja i en het panna i 5–6 minuter. Slå lingonvinägretten över alla de färdigstekta bouletterna.

Servera direkt ur pannan med potatisstompet och salladen till.

Vegetarisk variant: Ta bort rapsoljan till potatisstompet och tillsätt istället 1 dl mjölk och 1 dl grädde.

Plus kött: Ta bort hälften av riset och bönorna i bouletterna och lägg till 250 g köttfärs av t ex vilt eller nöt.

 

Receptet är hämtat från Miljödieten av Maximillian Lundin och Daniel Öhman, Bonnier Fakta, 2016.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − nio =