Sök och tryck på enter

Edward Burne-Jones – En föregångare till modern design

På Prins Eugens Waldemarsudde kan du från och med den 14 september uppleva den första monografiska utställningen någonsin med den internationellt uppmärksammade brittiska prerafaelitiska konstnären Edward Burne-Jones i Skandinavien.

KONST Utställningen Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden omfattar över 50 verk av Burne-Jones (1833-1898), med inlån från Tate Britain, Victoria and Albert Museum, British Museum, Musée d’Orsay, Manchester Art Gallery samt ett antal andra museer och privata samlingar i Storbritannien och Europa. Utställningen kompletteras med en nordisk del, som på ett intressant sätt tematiserar inflytandet från Burne-Jones, prerafaelitisk konst och Arts and Crafts-rörelsen inom skandinavisk bildkonst och design.

Medlem av Arts and Crafts-rörelsen

Sir Edward Coley Burne-Jones var en av nyckelpersonerna i brittisk konst under senare hälften av 1800-talet och en pionjär för europeisk symbolism. Som framträdande sen prerafaelit och medlem av Arts and Crafts-rörelsen tillsammans med William Morris var han en föregångare till modern design. Arts and Crafts-rörelsen upphöjde hantverket och tillkom som en reaktion mot den industriella revolutionen. Burne-Jones och andra prerafaelitiska konstnärer fann inspiration från medeltida konst, tidigrenässans, religion, antika myter, sagor och legender. Burne-Jones symbolrika och gåtfulla verk kretsar kring existentiella teman som kärlek, svek, död och sexualitet. Hans mångbottnade konstnärskap inkluderade arbeten inom ett stort antal genrer och tekniker alltifrån måleri, teckningskonst, grafik och textila verk till glasmosaiker och glaserat lergods. Burne-Jones vida konstnärskap presenteras i denna utställning med både teckningar, målningar, glaserat lergods och textila verk.

Inverkan på skandinavisk konst

Utställningen berör också konstnärens inverkan på skandinavisk konst och design och kompletteras av ett flertal verk av nordiska konstnärer som motivmässigt eller estetiskt refererar till den brittiske konstnärens oeuvre, till den prerafaelitiska konstströmningen och till Arts and Crafts-rörelsensestetik. Våren 1896 träffade prins Eugen Burne-Jones i London. Året därpå visades Burne-Jones verk The Fall of Lucifer på Den allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm, för vars konstutställning prins Eugen var ordförande. Burne-Jones verk på Stockholmsutställningen väckte stor uppmärksamhet och blev den första presentationen av hans verk i Skandinavien. På ett intressant sätt förankras därmed denna utställning på Prins Eugens Waldemarsudde, där Eugens kontakter med brittiskt konstliv tas upp.

Könsambivalenta eller androgyna gestalter

Burne-Jones och andra prerafaelitiska konstnärer bidrog till att lägga grunden för ett mytologiskt universum som vi återfinner i vår tids filmatiseringar av fantasy-klassiker som Lord of the Rings och Game of Thrones. I många av Burne-Jones verk finner vi könsambivalenta eller androgyna gestalter. Det är en tematik som är lika aktuell idag och sammanfaller med vår tids queer-ideal och diskussioner om ett tredje kön. Nu anser vi att tiden är mogen för att lyfta fram Burne-Jones och prerafaeliterna också i Skandinavien!

Utställningen visas på Prins Eugens Waldemarsudde 14 september 2019 – 26 januari 2020.

På bilden: Edward Burne-Jones, Vespertina Quies, 1893, olja på duk, 107,9 x 62,2, © Tate, London 2019