Sök och tryck på enter

Drömlika Dalarna

En sommarsemester i Dalarna tar dig med på en resa genom vackra landskap, natursköna vandringar, rika kulturupplevelser och magiska midsommarnätter.

Vi börjar vår odyssé i de norra delarna av Dalarna, ett fantastiskt område för friluftsliv. Här finns stora skogar, myrar, mängder av fiskrika sjöar och älvar. Området har inte minst goda möjligheter för vandring. Längst uppe i hörnet av nordvästra Dalarna hittar du Sveriges sydligaste fjällvärld. Där ligger Grövelsjön, som är porten till en stor och mäktig fjällvärld.

– Det är ett väldigt tacksamt område att vandra i eftersom du kan komma så fort och lätt upp på fjället och då snabbt få ny utsikt. Det är varierad terräng som ger vandringsmöjligheterför de allra flesta. Med bil kan du bara några mil bort komma över till Norge, berättar Barbara Frilund-Ekberg på Svenska Turistföreningen.

Vid Grövelsjöområdet finns det många fina turer, såväl lugna dagsvandringar för barnfamiljen som löpträning för den lite hurtigare besökaren. För nybörjaren finns det en markerad och lite mer lättvandrad led från Grövelsjön ner till Sylen, där halva vandringen blir på den svenska sidan och halva på den norska sidan. Du kommer ner till en by på norska Sylen och tar sedan en båt tillbaka. En annan fin tur går till Silverfallet, en perfekt vandring för dig som vill ta med familjen på äventyr eller bekanta dig med området. Cirka tre km sydväst om Grövelsjön ligger det vackra Lilla Silverfallet i Olåns dalgång alldeles vid den norska gränsen. Vill man passa på att upptäcka ännu mer av vårt grannlands sköna landskap är Båthusberget ett hett tips.

– Några mil ifrån gränsen, över på den norska sidan ligger Båthusberget som är ett av Grövelsjöfjällens vackraste områden. Vandringen bjuder på fina vyer över dramatiska klippbranter. På toppen väntar en slående utsikt över de norska bergstopparna, säger Barbara Frilund-Ekberg.

Även Särna och Idre bjuder på bra vandringsleder och naturupplevelser. Ett av de mest populära utflyktsmålen är Fulufjället, Sveriges sydligaste nationalpark. Fulufjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. Här hittar du också landets högsta vattenfall Njupeskär och en 9 550 år gammal gran som sägs vara världens äldsta levande träd. Förutom vandring kan du fiska, bada eller prova på fågelskådning. Under sommaren vaknar naturen till liv här. Fåglar kvittrar, ungar föds och blommor slår ut och under några få dagar runt midsommar lyser hela Njupeskär upp av solens strålar.

Fest i norr

Förutom natursköna promenader finns det en mängd kulturaktiviteter under de ljumma dalasommarkvällarna. Under en vecka i juli bjuds det på ordentlig sommarfestival då Idre Yran går av stapeln. Hela byn är full med aktiviteter och detta är en av sommarens höjdpunkter i Norra Dalarna med knallemarknad, tivoli, crusing, waterdrag, konserter och dans. Samma månad går den årliga Festveckan i Särna av stapeln, med marknad, tivoli och olika bygdedagar. Under sommaren anordnas också välbesökta danser på parken Sågudden, vackert belägen vid Österdalälvens strand. I augusti blir det mera festligheter i Grövelsjön då Gröveldalens Byafestival arrangeras. Fynda hantverk, följ med på en heldagsvandring i Gränslandet och dansa till Svegs King Edwards på Storsäterns utedansbana.

Fäbodshistoria i söder

I södra Dalarna hittar du ett eget litet paradis av sjöar, älvar, berg, förtrollande skogar och djupa dalar. I Gagnef slingrar älvar sig genom och förbi det gamla kulturlandskapet med sina skogar, åkrar och faluröda byklasar. Flera av de mindre byarna är klassade som kulturmiljömässigt intressanta och bjuder på stora skönhetsupplevelser. I Djurås möts den forsande Västerdalälven och den lugnare Österdaläven och flyter samman i den mäktiga Dalälven. I Gagnef finns även sjöar för bad och fiske och djupa skogar för strapatsfyllda vandringar eller bekväma dagsutflykter samt ett stort nät av vandringsleder.

– Natur, kultur, motion och friluftsliv förenas i ett 480 km långt nät av vandringsleder som i huvudsak är gamla fäbod- och kulturstigar. Via lederna når du som vandrare flera naturreservat och fäbodar och i anslutning till lederna finns raststugor och vindskydd, berättar Cecilia Jansson på Region Dalarna.

En av Skandinaviens äldsta och största fäbodar är Bastbergets fäbod som har haft en oavbruten fäboddrift i 400 år. Den långa fägatan, de omkring 150 byggnaderna och den oavbrutna fäboddriften gör Bastberget till en pärla i fäbodsammanhang. Några populära utgångspunkter för sköna vandringar är Lövsjön, Bastberget, Tanså Hytta och Västtjärnslindan. I kulturreservatet Kvarna i Dala-Floda samt naturreservaten Lortån hittar du andra spännande och lättillgängliga miljöer.

Fina vandrings-, cykel- och kanotleder samt bra fiskevatten hittar du vid Dalälven med sjön Hovran, Tyttbo och Färnebofjärdens nationalpark. I gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland ligger rekreationsområdet Pråmleden som består av ett stort sjösystem med kanot- och båtleder, cykel- och vandringsleder och kulturmiljöer. Är du ute efter lite mer stadsnära strövtåg är till exempel Carl Larsson-leden i Lugnet, Falun, ett fint alternativ. Konstnären själv vandrade ofta över berget mellan hemmet Lilla Hyttnäs i Sundborn och Falun tillsammans med sin familj. Den milslånga leden bjuder på såväl vacker natur som vidsträckta vyer. Längs vägen kan du också följa skyltar med berättelser om konstnärsparet Carl och Karin och vägens betydelse för trakten.

Gruvor och bruk

I Avesta och Hedemora som tillhör den allra sydligaste delen av Dalarna hittar du ett stycke gruv- och brukshistoria. En gång i tiden var detta en del av Sveriges mest industritätaste område med hundratals bruk, gruvor och små hyttor som härstammar ända från medeltiden. En stor del av denna industrihistoria kan man i dag återuppleva genom den intakta järnbrukshyttan i Avesta, Norns Bruk och kulturleden Husbyringen. Den sex mil långa natur- och kulturleden slingrar sig fram genom bland annat Långshyttan, Stjärn-sund och Kloster och bjuder på en resa i tid och rum. Utmed Husbyringen ligger ett 30-tal olika miljöer och museer såsom Klosters bruksmuseum där du kan lära dig om ortens rika historia, klosterliv och kruttillverkning. Leden är väl skyltad och under sommaren kan du besöka olika marknader, caféer och restauranger.

Gott om kulturupplevelser

Södra Dalarna bjuder även på ett rikt kulturliv. Här finns en mängd sevärdheter och platser värda ett besök. I Koppardalen i Avesta ligger till exempel den gamla järnbrukshyttan Verket där ny teknik och industrihistoria möter modern samtidskonst. Sommarkvällarna i den gamla smedjan i Stjärnsund lockar många besökare. I genuin miljö arrangeras här konserter sedan 15 år tillbaka.

Missa inte heller Carl Larsson-gården och Dan Anderssons museum. Denne populäre författare och poet växte upp i finnmarkerna i södra Dalarna och hembygden har haft stort inflytande på hans författarskap. Under den årliga Dan Anderssonveckan varvas konstutställningar, nattcafé och hantverk med vandringar genom arrangemang i Dan Anderssons anda och fotspår i kulturmiljöer runt om i den magiska Ludvikabygden.

mora

Morasonen

En annan viktig del av Dalarnas rika kulturarv hittar man i Mora. Här föddes och levde den världskände konstnären Anders Zorn. I dag lever hans konstnärskap vidare bland annat genom Zornsamlingarna. Anders Zorn och hans fru Emma hade inga barn och lämnade därför allt till staten. Donationen från 1942 omfattar mer än sextio byggnader och närmare 20 000 föremål. Den består bland annat av Zornmuseet som kan uppvisa världens största samling av hans konst. Förutom Zorns verk ordnar museet även utställningar med andra konstnärer under sommaren.

Älskade midsommar

Denne världsvane konstnär fortsätter på många sätt i Anders Zorn fotspår som även han var något av en globetrotter och ständigt på resande fot. Zorn reste mer än någon annan på hans tid. Han åkte till de stora metropolerna som Paris och London och hade stora utställningar i San Fransisco och New York. Zorn gjorde lite av en karriär i USA. Han porträtterade tre presidenter och gjorde över hundra olika porträtt.

– Å ena sidan var han denna internationella, erkända, stora konstnär som tjänade mycket pengar, medan den andra sidan av honom var en enkel dalkarl som gillade det lugna och stillsamma livet hemma i Dalarna. Särskilt midsommarfirandet var viktigt för honom och han såg alltid till att komma hem till midsommar även om han befann sig utomlands, berättar Johan Cederlund.

För Zorn var just midsommar en viktig högtid som han uppmuntrade och värnade om skulle firas enligt tradition. Det skulle vara sill och snaps, en röd midsommarstång och dansen skulle ske på natten så att man fick se solens första strålar. Traditionen håller sig stark än i dag.

Varje år vallfärdar tiotusentals män-niskor hit för att fira midsommar. I Dalarna är det aldrig långt till en midsommarstång, varje gård med självaktning har sin egen majstång och sin egen tradition. Datumet varierar från by till by och om man vill kan man fira midsommar flera gånger samma vecka. Och något magiskt är det allt med midsommarnatten i detta trolska landskap av fjäll, sjöar och oändliga skogar.

Sagolika Siljansbygden

Mora ligger vid norra änden av Siljan, Dalarnas största sjö. Det öppna lätt kuperade kulturlandskapet runt Siljan har blivit något av en idealbild för det svenska sommarlandskapet. Även i Siljansbygden finns det gott om fina vandringsleder som till exempel Sandängsturen med start nära Mora.

– Denna vandring går i lätt terräng och passar bra för hela familjen. Den är på sju km och tar cirka en till två timmar att gå, säger Cecilia Jansson på Region Dalarna. Under en stor del av vandringen har man också vattenkontakt med Orsasjön eller Österdalälven. Det finns många möjligheter att njuta av medhavd fika och att ta ett svalkande bad. Framförallt under våren kan man här uppleva ett rikt fågelliv.

Mer fina naturupplevelser ges på den 15 km långa leden Skräddar-Djurberga-Storstupet,  norr om Orsa. Leden tar cirka tre till fem timmar att gå och ger mycket vildmarkskänla med gammal fin skog.

– För den som vill finns det möjlighet att följa Siljansleden till Helvetesfallet, en kanjon med mer än 30 meter höga bergväggar! Under vandringen passerar du en levande fäbod med anor från 1600-talet, även i dag har den levande fäbodbruk och här ges möjlighet till fäbodlunch och kaffe sommartid, säger Cecilia Jansson.

Fryksås, en mil utanför centrala Orsa, är en av landets bäst bevarade fäbodvallar. Här hittar du gamla fäbodar 500 m över havet med en milsvid utsikt över Orsasjön och Siljansbygden och dess blånande berg i fonden. Den ca 150 år gamla fäbodvallen är den största i sitt slag i Sverige med omkring 200 stugor, och här bedrev som mest 40 hushåll sitt fäbodbruk sommartid.

dalarna04

En musikalisk bygd

Fiolmusiken har sedan länge varit en stor del av kulturen i Siljansbygden och Dalarna. Varje sommar arrangeras spelmansstämmor och runt midsommar är den en självklar del av firandet i byarna.

Här äger även en av Sveriges största musikhändelser rum. Festivalen Musik vid Siljan har arrangerats sedan 1969. Spännande genuina dalamiljöer i de tre Siljanskommunerna Leksand, Mora och Rättvik bjuder under sju grönskande sommardagar på musik som spänner från symfoniorkestrar, kammarmusik, folkmusik, orgel, kör, via jazz, visor, danskvällar, barn och ungdomsprogram till pop och rock.

En annan stor musikfest är Orsayran då Orsas gator fylls av fylls musik och sång i de mest varierande genres. Annars är Orsas kanske mest kända spelman Kalle Moraeus som varje sommar bjuder in olika gäster till Moraeus med mera för en musikalisk helkväll vid Orsasjöns strand.

Mitt i Rättviksskogen ligger Dalhalla, något av en magisk konsertplats som skapats av ett gammalt kalkbrott. Under hela sommaren erbjuds ett trettiotal evenemang med allt från opera, kör, jazz- och populärkonserter till andra shower.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =