Sök och tryck på enter

Dressed for success – Redo för sommarfest!

Sommaren bjuder på många anledningar till kalas. Investera i bra material, vårda kläderna och satsa på plagg som du känner dig bekväm i.

Idag bör man alltid satsa på kläder som är ekologiskt och socialt hållbara, och inte minst när det gäller festplagg. Att producera kläder kräver stora markytor, har en hög vattenförbrukning, en hög kemikalieanvändning och hög andel transporter. Och glädjande nog går det allt lättare att kombinera en snygg stil med klimatsmarta och socialt hållbara modeval, då branschen, inte minst i Sverige, blivit mer medveten och innovativ.

– Jag tycker det är superviktigt att vi tänker mer hållbart och klimatsmart. När det kommer till shopping så kan man tänka på olika sätt beroende på behov. Du kan välja att investera i plagg du vet att du kommer kunna använda under lång tid framöver och på så vis göra färre men klokare inköp. Du kan också vintageshoppa och hålla utkik efter plagg och accessoarer i material som är skonsammare mot miljön, säger Sarah Thörnqvist, Modechef på Femina.

Det går även bra att hyra festplagget och flera designers erbjuder denna tjänst. Kanske vet du med dig redan innan att du bara kommer bära den nya fina klänningen max 1 eller 2 gånger och då är det både mer ekonomiskt och snällt mot miljön att hyra.

Kärlek och omsorg

En annan viktig del i en hållbar garderob är att vårda kläderna. Idag slänger vi en stor mängd kläder utan att vi egentligen behöver det, och tvättråden är ofta inaktuella. Ett initiativ för att förändra våra tvättvanor är Care Label Project, initierat av AEG tillsammans med 14 designers runt om i Europa, med målet att inspirera, utbilda och ge aktuella råd om hur vi ska ta hand om våra kläder. Statistik från AEG visar till exempel att med en bättre klädvård hade nästan 70 % av de kläder vi kastar kunnat ha en längre livslängd. De råder oss bland annat till att inte övertvätta och att vara medvetna om att temperaturmärkningen visar maximal tvättemperatur.

Få till en festlig känsla

Sommarens modetrender för män och kvinnor liknar varandra till viss del, berättar Sarah. Hon nämnder bland annat sportiga influenser, en hel del mönster, alltifrån blommigt till leopard, och massor av supersnygga vita toner. När det vankas stort kalas väljer hon gärna plagg och accessoarer med lite festligare känsla, som spets, glitter och paljetter.

– Men plagg som man ändå enkelt och ledigt kan bära till vardags genom att matcha med mer basic plagg. Tänk till exempel paljettkjol, t-shirt och sneakers. Så snyggt! Jag kommer även satsa på en blommig klänning och matcha den med platta sandaler och stora örhängen.

Sarahs bästa tips för att vara både avslappnad och snygg under semestern är att satsa på svala material och bekväm passform. Satsa till exempel på vida sidenbyxor, en vadlång kjol eller en klänning, en tunn bomullsblus och snygga sandaler. De är alla stilsäkra exempel på bra investeringar för sommargarderoben.

Foto: Jumperfabriken SS 2020: Klänning Wendy, 1599 kr

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =