Sök och tryck på enter

Konst & Relationer

På Prins Eugens Waldemarsudde kan du fram till den 18 augusti se utställningen Grez-sur-Loing om den mytomspunna konstnärskolonin med samma namn.

KONST I Grez uppstod på det sena 1800-talet olika relationer och samband mellan de konstnärer av olika nationaliteter som vistades där och de fascinerande verk som de skapade i byn och dess vackra omgivning. Över 100 verk av skandinaviska och anglosaxiska konstnärer som exempelvis Karin och Carl Larsson, Julia Beck, Karl Nordström, Peder Severin Krøyer, Frank O’Meara, William Blair Bruce och Carolina Benedicks visas i presentationen.

Den första i sitt slag i Sverige

Utställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer är den första i sitt slag i Sverige att beskriva den franska byn Grez som en internationell mötesplats för svenska, övriga skandinaviska och anglosaxiska konstnärer.

Bland de konstnärer som finns representerade kan bl.a. nämnas Karin Bergöö (gift Larsson), Carl Larsson, Julia Beck, Emma Löwstädt-Chadwick, Hugo Birger, Karl Nordström, Carolina Benedicks-Bruce, Christian Krohg, Peder Severin Krøyer, Frank O’Meara, Katherine Mac Causland, Francis Brooks Chadwick och William Blair Bruce.

”Det är en stor glädje för oss på Waldemarsudde att efter höstens kritikerrosade utställning om Worpswede-kolonin, nu få kasta ljus över den fascinerande internationella konstnärskolonin i den nordfranska byn Grez-sur-Loing. Den omfattande utställningen innehåller verk från det sena 1800-talet av både kända och idag bortglömda konstnärer av olika nationaliteter. De kvinnliga målarnas situation i Grez, de sociala sambanden mellan konstnärerna och lokalbefolkningen samt kolonins författare, däribland Strindberg och Robert Louis Stevenson, lyfts fram i vår rika, forskningsbaserade presentation. Utställningen är unik i sitt slag och den första någonsin i Sverige att belysa Grez-kolonin som en mötesplats för i synnerhet svenska, övriga skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker”, säger Karin Sidén, museichef och en av de ansvariga för utställningen.

William Blair Bruce: Friluftsateljé.NM 3289. Foto: Nationalmuseum

Övre bilden: Karin Larsson, Körsbärsblom, 1884. Olja på pannå, 72 x 65 cm. Foto: Per Eriksson/Trigger Photo AB