Sök och tryck på enter

Digitalt: Märta Måås på Kungliga slottet

I utställningen “Se på mattorna – det är jag” får besökarna vandra genom textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävda värld – just nu digitalt.

 

Utställningen titel är Märta Måås egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

Utställningen

Det är hundra år sedan Måås verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning, om och med hennes verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

Förlängs till hösten

Utställningen är just nu stängd men “Se på mattorna – det är jag” förlängs fram till hösten pga COVID-19 pandemin. Slottet följer utvecklingen av den rådande situationen och meddelar när utställningen kan öppnas igen.

Upptäck utställningen digitalt

Tills slottet åter kan öppna utställningen kan du uppleva utställningen digitalt.

En digital visning av utställningen är under produktion, men redan nu kan du följa med in i utställningen “Se på mattorna – det är jag”.

I en film berättar utställningskommissarie Kerstin Hagsgård och scenograf Ulrika Wolff, på plats i utställningen, om konstnären och om arbetet med utställningen.

Du kan även ta del av panelsamtalet med överintendent Margareta Nisser-Dalman, Angelica Persson, verkställande direktör vid AB Märta Måås-Fjetterström, Anette Granlund, intendent för mattor och textilier vid Bukowskis och Kerstin Hagsgård, intendent och utställningskommissarie på Kungl. Husgerådskammaren.

Läs mer: kungligaslotten.se

På bilden: Svarta Trädgårdsmattan, flossamatta komponerad 1923, kallas ofta Märta Måås-Fjetterströms ”Rolls Royce”. Inspirerad av de mycket gamla och höga ekarna i barndomshemmets trädgård har hon komponerat en praktflossa med orientalisk känsla. Ekarna står än idag kvar vid prästgården i Vadstena.

Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + tio =