Sök och tryck på enter

Dalarna: Ett idylliskt resmål

Somriga landskapet Dalarna är som gjort för en weekend. Oavsett om du tar tåget, bussen eller bilen, bjuder landskapet på idel sevärdheter, spännande historia och en stor dos midsommarkänsla, inte bara på midsommarafton.

Tack vare sitt centrala läge i vårt avlånga land är det enkelt att ta sig hit för de flesta och det finns gott om smidiga transporter i form av tåg och buss. Och väl på plats finns det många alternativ då flera av orterna har sina tåg och busstationer centralt belägna.

Väljer du att kliva av bussen eller tåget i Leksand har du hamnat rakt in i Midsommarfirandets Mecka. Varje år genomförs världens största midsommarfirande här med cirka 30 000 besökare.  En nästan 25 meter hög midsommarstång reser till skyn och det bjuds på en kavalkad av små grodorna, folkdräkter, spelemän och picknickar. Runt omkring i de kringliggande byarna firar man midsommar även veckorna före och efter, och nästan varje gård har sin egen majstång och sin alldeles egna tradition.

Mora

För konstnären Anders Zorn var just midsommar en viktig högtid och han höll hårt på traditionerna. Vill du veta mer om honom bör du göra ett stopp i Mora, där han föddes och levde. I de så kallade Zornsamlingarna lever hans konstnärskap starkt vidare och den innefattar bl a Zornmuseet med världens största samling av hans konst. I sommar kan du se utställningen Anders Zorn – skapat och samlat här, som bl a visar virtuosa vattenbilder, folklivs-skildringar från Dalarna, aktstudier och porträtt, men även träskulpturer, etsningar och teckningar som sällan visats. Från en privatsamling i USA kommer Zorns målning Cigarettrökerska (1894), som på utställningen visas för första gången i Sverige. Även hans värdefulla samling av konstföremål visas i sommar, alltifrån antika marmorskulpturer till högklassigt allmogehantverk från Siljansbygden och en sällsynt brons av den franske skulptören Auguste Rodin.

En musikalisk bygd

Runt Siljan flödar inte bara vacker natur, här finns det även chans till flera fina musikupplevelser i sommar. I spektakulära Dalhalla, mitt ute i Rättviksskogen, erbjuder man varje sommar 20-25 evenemang inom olika musikgenrer. I år står bland andra Sven-Bertil Taube, Malena Ernman, Neil Young, Europe, Jill Johnson och Diggiloo-gänget för tonerna.

Under Orsayran den 6,13, 20 och 27 juli samt den 3 augusti fylls ortens gator av musik och sång och hela Siljansbygden står för värdskapet när en av Sveriges största musikhändelser äger rum. Musik vid Siljan har arrangerats sedan 1969 och bjuder varje år på en vecka fylld av musik som spänner från symfoniorkestrar till folkmusik, jazz och popmusik.

Fäbodsnostalgi

Södra Dalarna har ett vackert kulturlandskap att resa igenom. Det bjuds på sjöar, älvar, berg, skog och djupa dalar, samt fäbodar förstås. En av Skandinaviens äldsta och största fäbodar är Bastbergets fäbod som har haft en oavbruten fäboddrift i 400 år. Bastberget ligger 15 km söder om Mockfjärd. Skyltat under säsong, från Mockfjärd via skogsbilväg förbi sjön Alten.

Lite mer lättåtkomligt med buss och tåg ligger Falun där du inte får missa ett besök på Carl Larsson gården. I Avesta och Hedemora finns det mycket gruv- och brukshistoria att upptäcka. Besök t ex den intakta järnbrukshyttan i Avesta eller Norns Bruk

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − nio =