Sök och tryck på enter

Bland sjöar och troll i Smålands natur

Orörda gammelskogar, trolska skogssjöar, stränder, myrar och vassvikar. I Småland finns nu inte mindre än fyra nationalparker att uppleva och njuta av i sommar, från den alldeles nybildade Åsnen som beskrivs som ett Sverige i miniatyr till den mer svåråtkomliga men nästintill okända Norra Kvill.

I mars 2018 bildades Åsnens nationalpark och blev därmed den 30:e nationalparken i Sverige. Våra nationalparker är en del av det svenska naturarvet som vi sparar åt kommande generationer men möjliga att njuta av redan idag, så länge vi gör det på fåglarnas, trädens och de övriga invånarna i parkens villkor.

Åsnens nationalpark som ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun kommer officiellt att invigas den 25 maj, i samband med att Kronprinsessan Victoria gör sin landskapsvandring i Småland. Nationalparken som är cirka 1870 hektar stor omfattar delar av naturreservaten Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens övärld samt en mytomspunnen plats som heter Trollberget.

Åsnen
I Åsnen finns en fantastisk övärld med stort värde för både natur- och friluftsliv. Foto: Ingela Eriksson

75 procent vatten och 25 procent land

Området beskrivs som ett Sverige i miniatyr då både ädellövs- och barrskogar, sjöstränder, myrar och vassvikar finns representerade här och genom nationalparken görs nu dessa miljöer tillgängliga för fler att besöka. Enligt guideboken ÅSNEN Natur och nationalpark – Din guide till unika upplevelser, är flera av nationalparkens besöksmål välordnade med alltifrån rastplats, toalett och eldstäder till färgmarkerade strövstigar och sjönära trädäck där man kan packa upp sin matsäck eller bara njuta av Åsnens sjöar och vatten.

– En grej med nationalparken är att den ska vara tillgänglig för alla, säger Annika Bladh som arbetar som projektledare för invigningen på Länsstyrelsen i Kronoberg. Hon berättar att i Åsnen har Länsstyrelsen arbetat mycket med att skapa tillgänglighet för personer med funktionsvariationer, exempelvis har Idé- och kunskapscentrum (handikapprörelsen) varit med i arbetet med att utforma stigarna.

Däremot får man enligt Annika Bladh kanske planera och röra sig i Åsnen på ett lite annat sätt jämfört med andra nationalparker där det ofta går att vandra genom hela parken, från en entré till en annan.

-Åsnen består till 75 procent av vatten och 25 procent land. Det finns uppemot hundra öar här och det är som ett skärgårdslandskap. Så för att komma åt hela parken får man först åka till en av entréerna och sedan vidare till en annan, säger Annika Bladh.

Nationalparkens huvudentré finns vid Sunnabron intill sundet mot Åsnens största ö, Sirkön. Strövstigar leder vidare till närbelägna Bjurkärr som tillhör Sveriges värdefullaste och artrikaste ädellövskogar med rikt fågelliv och förekomst av ovanliga insekter, mossor och lavar. Vid Åsnens västra strand finns entrén vid Trollberget som bjuder på alltifrån ädellövskog till tall, gran, sjöstrand och sumpskog. För att nå nationalparkens övärld krävs, enligt guideboken, antingen båt eller kajak. Och här gäller vildmark och obebodda öar utan bekvämligheter. Då övärldens fågelliv är mycket känsligt råder under perioden 1 april – 31 juli tillträdesförbud på norra delarna av Bergön för att skydda häckande fåglar. Detsamma gäller på norra delarna av Södra Aspö samt på flera andra av Åsnens öar.

Store Mosse

En annan nationalpark med god tillgänglighet för alla är Store Mosse som ligger i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommun. Store Mosse är Sydsveriges största myrområde vars vidder för tankarna till fjällvärlden och genom den löper en cirka 40 kilometer lång led varav cirka 5,5 kilometer är anpassade för rullstolsburna och barnvagnar. Landskapet beskrivs som mycket varierat och där finner man exempelvis den fågelrika Kävsjön, en rik kulturmiljö och ett lapptäcke av tallskog.

Norra Kvill och Blå Jungfrun

Om man är sugen på strapatser med mindre bekvämligheter finns även nationalparkerna Norra Kvill och Blå Jungfrun som båda beskrivs på webbsidan Sveriges nationalparker som mycket otillgängliga med stora nivåskillnader. Norra Kvill ligger cirka 19 kilometer nordväst om Vimmerby och består av 114 hektar genuin småländsk skog med böljande mossmattor, stenblock, grova gran- och talljättar och näckrosprydda tjärnar. I närheten av Norra Kvill huserar även den berömda Kvilleken, Sveriges äldsta och största träd. Den är cirka 1 000 år gammal och med sin volym på cirka 60 kubikmeter, höjd på 14 meter och omkrets på 13 meter räknas den som en av de grövsta ekarna i Europa.

Norra Kvill
Norra Kvill – en av få urskogsartade skogar i södra Sverige. Foto: Håkan Sandbring/Sydpol.com

I nationalparken Blå Jungfrun som är en isolerad ö i Kalmarsund erbjuds ett lite annat typ av landskap. Öns runda profil och många jättegrytor har formats av inlandsisen och på ön finns förutom häxor (enligt sägnerna då…) frodig ädellövsskog och ett rikt fågelliv med arter som havsörn, skärpiplärka och tobisgrissla. En turbåt från Oskarshamn och från Byxelkrok på Öland går dagligen under sommaren med start i början av juni och hela augusti ut. Under den bemannade säsongen möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på under sin vandring.

Blå Jungfrun
Tobisgrisslor på ön Blå Jungfrun. Foto: Björn-Eyvind Swahn/IBL Bildbyrå

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − sju =