Sök och tryck på enter

Bland byar och bruk

Upptäck Smålands stoltheter – det vackra glaset och Astrid Lindgrens sagovärldar. Vi bjuder på tips och inspiration inför ditt besök bland hyttor och sagofigurer.

Smålands glasrike består av tretton olika glasbruk, som glasbruket i Pukeberg, Bergdalahyttan och en av de minsta hyttorna, Transjö hytta. Bland de mest välkända hör Målerås Glasbruk, områdets största glasbruk, Glashyttan i Boda och Kosta glasbruk. Under hela året tillverkas glas i de olika hyttorna, ett ypperligt sätt att uppleva glaskonst på nära håll.

– Ibland har man tur och kan skymta någon av konstnärerna som när Bertil Vallien arbetar med glasblåsarna i hyttan, säger Charlotte Nilsson på Destination Kosta.

Det går även att prova på att blåsa glas själv och gå guidade turer. En del bruk erbjuder också  sommartid på så kallad hyttsill, en festkväll med visor, allsång och berättelsen om hyttsillens ursprung. När varken el eller ugn fanns hemma samlades man förr i tiden i hyttan och lagade maten på kylrören till ugnarna. Förutom en musikant och berättare deltar även en glasblåsare som blåser ett konstverk och berättar om tekniken. Kvällen avnjuts med en buffé på sill, bakad potatis, isterband och ostkaka.

Hyllning till glaskonsten

Förutom besök i hyttorna, glasblåsning och så klart outletshopping kan du också upptäcka glaskonst och utställningar på bruken och olika museer. Kosta Boda Art Gallery, Skrufs glasmuseum, Sveriges Glasmuseum och The Glass Factory visar samtida glas och glaskonsthistoria. Målerås Glasbruk har även två utställningar i år med formgivarna Mats Jonasson, Morgan Persson, Elna Jolom och Ludvig Löfgren.

I år fyller Kosta Boda, Smålands största glasbruk, 275 år och det firas stort med flera evenemang och en jubileumsutställning som blir en hyllning till glaskonsten. Samtida formgivare som Åsa Jungnelius och Lena Bergström tolkar gamla formgivare och tekniker som Ulrica Hydman Vallien och Mona Morales. Utställningen pågår från april till december och visas på Kosta Boda Art Gallery och i ett antal butiker och designcenter runtom i landet. 275-årsjubileet firas även med en nytappning av glaskonstnären Göran Wärffs klassiska Limelight.

Astrid Lindgrens sagovärld

Småland är också platsen för allas vår älskade författare Astrid Lindgren. Hennes barndomshem, gården Näs, ligger i Vimmerby och det är här hennes författarskap tar sin början. Gå en guidad tur i hemmet, se utställningar om Astrid Lindgrens liv eller slå dig ner i den vackra trädgården. Hennes sinnrika sagovärld upptäcks bäst i teaterparken Astrid Lindgrens Värld där du kan möta hennes välkända karaktärer som Pippi, Madicken och Emil genom sång- och teaterföreställningar och de olika miljöer från böckerna.

– Många uppskattar även den genuina och sagolika känslan som finns i de öppna gårdarna, säger Emelie Madsen på Vimmerby Turistbyrå.

Eriksgården till exempel är en mysig hästgård som bjuder på äventyr i skog och mark i det vackra kulturlandskapet. På idylliska Ingebo Hagar kan du träffa gårdens djur, äta på ekocafét och gå vandringsleder i skogs- och hagmarker.

Filmhistoria

Många av filmerna baserade på Lindgrens böcker har också spelats in på olika platser i Småland. I byn Gibberyd spelades de flesta utomhusscenerna från Emil i Lönnebergas Katthult in. Här finns bostadshuset, drängstugan och snickerboa men även varggropen och trädet som Emil och hans pappa hoppade från. Byn Sevedstorp var förebilden till Bullerbyn och Lasse Hallströms filmer om Bullerbyn spelades in just här. Den 17 juni öppnade även Filmbyn Småland i Mariannelund. Här visas klassiska studiobyggen och originalkostym från Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Man kan också sjunga till filmmusik, uppleva interaktiva miljöer och fika på cafét.

Bevarad stadskärna

Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby och själva staden är ett annat sätt att återuppleva både hennes liv och sagor.

– Vimmerbys stadskärna är väldigt välbevarad och mycket är sig likt från den tid då Astrid Lindgren växte upp och rörde sig i stan, berättar Emelie.

Här finns många inspirationsplatser från sagorna och hennes liv i allmänhet. Som huset för Pippis godisbutik, Emils marknadsplats och gränderna där Kalle Blomkvist springer runt. Med hjälp av appen Astrid Lindgrens Vimmerby kan du enkelt ta dig till de olika platserna som haft betydelse för Astrid Lindgren och hennes författarskap.

Förutom sagor och glaskonst finns massor av annat att se och göra så klart. Med milsvida skogar, ängar, hagar och över 5 000 glittrande sjöar är det många som kommer hit för att uppleva den fina naturen. I augusti är det kräftsäsong och vid sjön Läen t ex kan du hyra båt och fiska kräftor på kvällen. Ute på Kosta Vildmarkscamp kan du uppleva den småländska vildmarken. Här finns det vandringsleder, sjöar och bäckar för kanotpaddling och möjlighet att testa på mångkamp med yxkastning och luftgevärsskytte. Mer djur- och naturliv hittar du i Virum älgpark där du kan uppleva älgar och hjortar i deras egen miljö.

Foto: Kosta Boda Art Gallery

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − sexton =