Sök och tryck på enter

Barnsligt kul mini-guide

Småland bjuder inte bara på vacker natur och en spännande historia, landskapet huserar även flera ställen som är som gjorda för ett buskul sommarlov.

 

En sagovärld

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är ett givet besök för många barnfamiljer, och också ett speciellt besök, i form av dess levande teater. Både de spontana och de fast återkommande teater- och musikupplevelserna är många och med en varm känsla. Gränsen mellan saga och verklighet och mellan teater och lek är hela tiden flytande. Från och med i sommar kommer även barn med synnedsättning en bättre chans att uppleva parken, i form av t ex syntolkar och livesyntolkad promenad. Sagovärlden är öppen från den 9 maj till den 26 augusti, samt under helgerna i september och under höstlovet.

 

Vilda västern

High Chaparral
High Chaparral

High Chaparral i Kulltorp, mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo, är en temapark som ger besökarna känslan av att vilda västern under1870-talets Amerika. Parken har bland annat röstats fram till Nordens bästa temapark för sin kombination av underhållning, aktiviteter och historia. Till sommarens nyheter hör en egen arena för Lucky Luke och bröderna Dalton. Runt arenan ligger husen som ingår i showen – bank, hotell, sheriffens kontor och självklart ett fängelse för bröderna Dalton. Parken har också två nya karaktärer, Billy och Annie.
–  Man får inte missa att åka tåget till Old Mexico, i alla fall inte om man är en modig besökare som inte är rädd för banditer och andra skojare som kan dyka upp längs vägen. Våra shower är förstås alltid populära och vår Wild West Stunt Show är en av de populäraste. Men mest av allt får man inte missa att leka och ha roligt. Ett besök i Buffalo City, den lilla miniatyrvästern-staden är uppskattad av alla barn, från 2 till 99 år. Några timmars lek i barnbyn och man somnar ovaggad efter sitt besök, tipsar Lotta Edin-Johansson, vd på High Chaparral.

 

Barnvänligt slott

Barnen slott på Kalmar slott
Barnens slott i Kalmar. Foto: Albin Rylander

Under ett besök på Kalmar Slott i Kalmar är det inte bara vuxna som får känna historiens vingslag, slottet är även fyllt av spännande aktiviteter för alla barn. Under sommarmånaderna (25 juni – 12 augusti) fylls slottet av riddare, prinsessor och gycklare, och man kan anta Slottskampens tio utmaningar, gå på skattjakt eller pyssla i Vasaverkstaden. Slottsmusen Petit och spökkatten Rödben tar också med barnen på ett sagoäventyr där barnen via audiostationer får hänga med i berättelsen. Tisdagar och torsdagar den 28 juni – 7 augusti blir det Melodinosauriefestival med Pappa Kapsyl och på måndagar och onsdagar den 2 juli – 6 augusti blir det allsångsshow med Duran och Mollan.

 

På hög höjd

Vimmerby Adventure Park
Äventyr på Nils Holgerssons Värld / Vimmerby Adventure Park

Vimmerby Adventure Park/Nils Holgerssons Värld i Södra Vi, inte långt från Vimmerby, är ett utmärkt stopp för dem som gillar äventyr och höga höjder. Äventyrsparken och höghöjdsbanorna är öppna från och med den 23 juni fram till den 19 augusti. I den 250 meter långa höghöjdsbanan befinner man sig nio meter upp i luften, och man får klättra i rep, i nät, gå på smala spångar och nedför linbanan. Man får uppleva ett Sverige i miniatyr och uppleva hur landet såg ut på 1800-talet. Som att sitta på gåsaryggen tillsammans med Nils Holgersson. I parken finns även trampbilar, trampbåtar och minigolf. Man strävar också efter att bli den första energineutrala äventyrsparken i Sverige. Solpaneler är på plats och nästan alla produkter är närproducerade och ekologiska.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 8 =